Osaamismerkki eli Open Badge on kuva, jolla henkilö voi todistaa osaamistaan verkossa. Osaamismerkkiin liittyy kuvan lisäksi aina verkossa sijaitseva metadata, jossa on kuvattu merkin sisällään pitämä osaaminen.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä on suunniteltu osaamismerkkien käyttöä kolmella eri tavalla.

 

Osaamismerkki on keino tuoda esiin sellaista opintojaksorajat ylittävää osaamista, joka ei välttämättä ilmene selkeästi opintopisteissä tai todistuksissa.

Merkkejä on tähän mennessä tehty Taitaja-kisoissa ja muissa kansallisissa ammattitaitokisoissa menestyneille.

 

 

 

 

 

Näiden lisäksi laadimme opintojen ”sisälle” merkkejä, jotka mahdollistavat opintojen pelillistämisen. Opiskelija kerää merkkejä pienemmistä kokonaisuuksista ja riittävä määrä merkkejä tuottaa metamerkin. Esimerkiksi Hoito- ja huolenpito -merkin saavuttamiseksi on osoitettava neljän pienemmän kokonaisuuden hallinta.

 

 

 

 

Kolmanneksi olemme rakentaneet merkkejä, jotka on tarkoitettu maahanmuuttajien koulutukseen. He opiskelevat samoja sisältöjä kuin perusopetuksessa, mutta eivät välttämättä samassa laajuudessa. Pyrimme suunnittelemaan merkit niin, että kriteereistä ja merkkihakemuksesta on helppo nähdä, mitkä asiat on opiskeltu, kun/jos he aloittavat tutkintoon johtavan koulutuksen.

Esimerkki merkkihakemuksesta tekstinkäsittelyn osalta:

Käyttökokemuksia meillä ei vielä laajasti ole, olemme tähän mennessä myöntäneet vain yksittäisiä merkkejä. Varsinainen pilotointi alkaa siis ensi lukuvuonna.

 

Riitta Tammenoksa, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä