Yleisesti ottaen projekteille tulisi saada näkyvyyttä, sekä ihmiset kiinnostumaan itse projektista ja sen lopputuloksesta. Kuinka tämä sitten onnistuu ja mitkä asiat saavat ihmiset kiinnostumaan? Omasta mielestäni tehokkain keino ulkoisessa viestinnässä on sosiaalinen media. Aktiivisella somettamisella voidaan saada paljon näkyvyyttä projekteille!

Sosiaalisen median käyttäjämäärät ovat suuria. Vuonna 2017 Facebookia käytti 2,5miljoonaa suomalaista. Lähde: DNA, digitaalisen elämäntavan tutkimus 6/2017.
Aiemmin syksyllä törmäsin yhteisöviestinnän luennoilla projektiin, missä Lapin ammattikorkeakoulukin on mukana. Projekti on Someta Duuniin, jonka sosiaalisen median viestintä on todella tehokasta ja he ovat aktiivisia monella eri kanavalla. Heidän käyttämiään kanavia ovat mm. Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ ja projektin oma blogi. Pelkästään projektin nimi kertoo, että projekti on yhteydessä sosiaaliseen mediaan , joten projektin sosiaalisen median viestinnän olettaa jo nimenkin perusteella olevan tehokasta ja huolellista. Projektin ulkoisesta viestinnästä tekee tehokasta esimerkiksi päivitystahti ja laadukas sisältö. Projektissa on mukana useita tekijöitä ja se tuo erilaisia näkökulmia sosiaalisen median sisältöihin.
Projektin blogi on kiinnostavaa luettavaa ja sieltä löytyy paljon hyvää tietoa viestintään liittyen. Silmiini pomppasi uusin kirjoitus, jossa kerrotaan sisällöntuotannosta. Blogissa oli hyvin sanottu: ”Sisältömarkkinointi on nimensä mukaisesti sisällöllä eikä tuotteella markkinointia. Yksinkertainen postaus voi herättää laajempaa keskustelua. Ja se on juuri se, mitä sisällöntuotannolla haetaan. Keskustelua, vuorovaikutusta, verkostojen aktivoitumista ja näkyvyyttä.”

Mielenkiintoinen sisältö saa tykkäyksiä, jakoja ja katselukertoja somessa.
Kuinka voisimme sitten parantaa oman projektimme ulkoista viestintää ja tuottaa kiinnostavampaa sisältöä sosiaaliseen mediaan, kun omassa projektityössämme ulkoinen viestintä on ollut hieman haastavaa kohderyhmän rajallisuuden takia. Projektimmehan on tällainen ”leikkiprojekti” eikä se oikeasti välttämättä tule näkyväksi heille, joille projektimme tuotos on suunniteltu, eli SOTE-alan johtajille. Meidän ulkoisen viestinnän kohderyhmämme ovat siis lähinnä luokkakaverit ja ohjausryhmä, joiden on tavallaan pakko olla kiinnostuneita projektistamme.
On kuitenkin mahdollista saada esimerkiksi Facebookissa koulun ulkopuolisia tykkääjiä ja kiinnostuneita lukijoita. Tämä onnistuu tietenkin ahkeralla postausten jakamisella ja sillä tärkeimmällä, eli mielenkiintoisella sisällöllä. Olemme yrittäneet miettiä mielenkiintoista sisältöä ja loimme Facebook-sivuillemme yrityskauppoihin liittyvän kyselyn, joka tavoittikin jo parissa päivässä yllättävän monta vastausta. Olemme myös jakaneet kiinnostavia artikkeleita ja blogeja. Jatkossa voisimme tuoda sivuillemme myös hieman henkilökohtaisempaa sisältöä, esimerkiksi projektiryhmän jäsenten esittelyn ja heidän omia ajatuksiaan sosiaali- ja terveysalan yrityskauppoihin liittyen. Hyvänä tavoitteenamme on myös toimiva viestintäsuunnitelma ja siinä pysyminen!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Viestintäsuunnitelma on tärkeä osa viestintää.
Omassa työssäni ravintoala-alalla olen tehnyt sosiaalista mediaa instagram-vastaavana ja silloin minulla ja työkaverillani oli selkeä somekalenteri, joka helpotti sisällön tuottamista ja someseurantaa. Kalenteri tehtiin kuukaudeksi kerrallaan ja noin joka toiselle päivälle sinne oli kirjoitettu mitä viestitään, missä viestitään ja kuka viestii. Tämä oli toimiva ratkaisu ja kalenteria oli helppo noudattaa.
Sosiaalisen median viestinnässä on hyvä olla tavoitteet, kohderyhmät, kanavat ja sisältö selvillä. Seuraavilla kysymyksillä pääsee varmasti hyvään alkuun viestinnän suunnittelussa. Vinkkejä on haettu tästä blogista.
- Miksi sosiaalisessa mediassa viestitään
- Kenelle siellä viestitään
- Missä kanavalla viestitään
- Mitä viestitään
- Koska viestitään
– Marika