Näin löydät mainonnallesi juuri oikean kohderyhmän!

Kohderyhmän määrittäminen some-mainonnassa

Jotta markkinointisi sosiaalisessa mediassa on tehokasta, tulee se kohdentaa oikein. Hyvinkin tehdyn markkinoinnin potentiaali valuu sormien välistä, mikäli se on kohdennettu huonosti, eikä tavoita toivottua asiakaskuntaa. Kohderyhmän määrittely onkin iso osa markkinointistrategian tekoa, ja sitä päivitetään jatkuvasti. Mistä sitä kohderyhmää sitten aletaan kasaamaan?

Mikäli lukeminen ei ole sinun juttusi, alta näet tiivistelmän infograafin muodossa. Itse tekstissä jokainen kohta avataan hieman tarkemmin.

Infograafi kohderyhmän muodostamisesta

Liikkeelle asiakaspersoonasta

Millainen on todennäköinen asiakas, joka käyttää palveluitasi tai ostaa tuotteitasi? Asiakaspersoona on tilastoista henkiin herätetty hahmo, jolle annetaan tietojen lisäksi nimi ja kuva, haaveet ja harrastukset. Mikäli yrityksellä tai brändillä on useampi asiakassegmentti (eli asiakasryhmä), on hyvä luoda jokaiseen segmenttiin oma asiakaspersoona.

Tämän avulla hahmotetaan, millaisia yhdistäviä tekijöitä eri asiakasryhmilläsi on – kaikki auttavat kohdentamaan mainontaa.

Valmiit asiakasryhmät

Alkuun on hyvä listata jo olemassa olevat asiakkaat, sekä todennäköiset sellaiset.

Yrityksellä, jolla on minkäänlaista asiakasrekisteriä, on jo siinä yksi kohderyhmä, aiemmat asiakkaat. Tämä tarjoaa jo valtavasti tietoa – mitä asiakkaasi arvostavat, miten he ostavat tai hankkivat tietoa, millaisia tarpeita heillä on ja niin edelleen. Asiakasrekisteri yhdistettynä sosiaaliseen mediaan luo jo valtavan määrän tietoa asiakkaista.

Todennäköiset asiakkaat ovat myös hyvä asiakasryhmä. Mitä mahdolliset asiakkaat tarvitsevat, jonka takia he hakeutuvat yrityksesi pariin?

Retargeting eli uudelleen kohdentaminen

Nämä asiakkaat ovat jo tutkailleet sivuasi, käyneet verkkokaupassa tai harkinneet uutiskirjettäsi. Heidät löydät asentamalla pikselin verkkosivullesi, joka seuraa sivulla kävijöitä.

Verkkokauppa-alustoja tarjoavan MyCashFlow:n mukaan uudet kävijät verkkokaupoissa harvoin ostavat mitään vielä ensimmäisellä vierailullaan.

Relevant – markkinoinnin mukaan uudelleenkohdentaminen on tehokkainta 1-2 vuorokauden sisään sivulla vierailusta. Liikaa ei kannata tunkea esiin joka kanavasta, koska se saattaa alkaa ahdistamaan potentiaalista asiakasta, mutta tutustumalla omaan asiakasdataan saa hyvää tietoa siitä, mikä on sopivasti ja mikä liikaa esillä oloa.

Voit myös kohdistaa mainontaa sen mukaan, kauanko sivullasi on vietetty aikaa. Mitä pidempään siellä on viihdytty, sitä vahvempi on side, ja mikäli tuotteita on lisätty ostoskoriin asti, kertoo se jo hankintamietteistä.

Nopeat piipahdukset sivulla kertovat yleensä vahinkopainalluksista, jolloin mainonnan kohdistaminen heihin ei välttämättä kannata.

Look-alike-audience

Esimekrkiksi Facebook, Instagram ja LinkedIn tarjoavat Look-Alike-Audience – määrittelyä, joka hakee omilla algoritmeillaan omaa asiakaskuntaasi vastaavat asiakkaat, jotka eivät kuitenkaan vielä ole yrityksesi tutkassa. Koska sosiaalisessa mediassa on valtavasti tietoa, löytää se asiakkaistasi huomattavasti enemmän yhtäläisyyksiä, kuin itse pelkkää dataa seuraamalla.

Suomen Digimarkkinoinnin mukaan heidän sivustoilleen on ohjautunut näiden kaksoisolentokohderyhmien myötä jopa nelinkertainen määrä väkeä!

Tällä työkalulla voit kohdentaa hyvinkin tarkasti mainontaasi juuri niille asiakkaille, jotka haluat tavoittaa. Se löytää myös valtavan määrän asiakkaita, joita et osannut vielä edes kaivata! Voit itse määritellä mistä asiakasryhmästäsi haluat kaksoisolentoryhmän määrittää, ja luoda näin useita uusia kohderyhmiä eri kriteerein.

Kohderyhmien jaottelu Facebookin mainostyökaluilla

Koska kohderyhmien muodostamiseen somessa tarvitaan jotain mainostyökalua, helppo, edullinen ja monipuolinen vaihtoehto on Facebook Business Manager. Samalla työkalulla hoidat myös yrityksesi Instagram-mainonnan!

Facebook Business Manager tarjoaa kolmeen jaettuja asiakasryhmiä;

  • tallennettu yleisö (Saved audience), joka on luotu demografian perusteella
  • Muokattu yleisö (Custom audience), joka muodostuu uutiskirjeen tilaajista, nettisivukävijöistä, sitoutuneista someseuraajista tai muista valmiista asiakaskunnista
  • Kaksoiolento-yleisö (Look-Alike-Audience), jossa etsitään vastaavia asiakkaita jommasta kummasta yllämainitusta ryhmästä.

Voit siis luoda enemmän kuin kolme asiakasryhmää, mutta ne kategorisoidaan näiden kolmen kohdan mukaisesti.

Lisää Facebook Business Managerin käytöstä voit lukea täältä.

Toivottavasti artikkelista oli sinulle apua! Mikäli jokin jäi vielä mietityttämään tai tulee muuta jutun juurta mieleen, jätäthän kommenttia tai otat yhteyttä!

Terkuin,

 

Takaisin alkuun

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *