Yli puolivälin ollaan jo! Kesän loma koulusta siintää jo horisontissa, mutta vielä olisi kolmen viikon puristus edessä. Nämä loppuviikot kuluvat sähköpostimainonnan parissa, ja tutustumme paremmin MailChimpiin.
Alkuun tutustuimme sähköpostimarkkinoinnin perusperiaatteisiin, joita on mm
- Tarvitset asiakkaalta luvan markkinointiviestien lähettämiseen
- Postituslistalta pitää päästä myös helposti poistumaan
- Vieestin lähettäjän tulee olla selkeästi tunnistettavissa sekä yhteydenoton päässä
- Viestin otsikon tulee vastata sisältöä
Opin myös, miksi se on tärkeää:
- Sähköpostimainonnalla ei ole niin riippuvainen somen muuttuvista algoritmeistä
- Sähköpostimainonta on myös 40 kertaa tehokkaampaa, kuin somemainonta (Komulainen 2018)
- Lisäksi se on paljon kustannustehokkaampaa kuin somemainonta
- Sähköpostimainonnan tehoa voidaan helposti seurata – näet helposti kuinka moni avaa lähettämäsi viestit, sekä seurata kuinka moni tarttuu toimeen viestin avattuaan
- Sähköpostiviestien tulisi toimia hyvin myös mobiiliversiona
- Personointi ja hyvä segmentointi on tärkeää
Varsinkin kuluttajille tehtävä markkinointi on tarkempaa, ja siihen tarvitaan aina selkeästi lupa. Harmillisen usein se on verkkokaupoissa kohdassa “hyväksyn toimitusehdot sekä liityn uutiskirjeen tilaajaksi” , eli ilman hyväksyntää, ei saa myöskään tilattua kyseisiä tuotteita. B2B-maailmassa taas markkinointi on vapaampaa; mutta siihen aiheemme ei tällä kertaa liity.
Sen sijaan, että uutiskirjeen tilaus olisi ehto tilaukselle,on sen oikeasti kannattavampaa tuoda arvoa tilaajalleen. Jotain tietoa tai etua, jota ei saa muualta, tai ainakaan niin helposti. Itse erittäin harvoin luen sähköpostini tarjousket-osiota (kiitos Gmail, tästä ihanasta automaattisesta erottelusta, jonka avulla voin napsia tarjouksia uutiskirjeen tilauksista ilman, että ne tukkivat sähköpostini).
Opin myös, että henkilökohtaisemmat viestit todennäköisemmin luetaan. Kuulin “äiti-tekniikasta”, niin luentomateriaaleista kuin myös Seoseon – blogista, jonka avulla pystyi määrittelemään, oliko lähetetty viesti riittävän henkilökohtainen mutta kuitenkin asiallinen, sekä sisälsi muutakin arvoa kuin vain tuote-esittelyä ja mainontaa.
Luentomateriaaleissa oli myös linkki Varustelekan uutiskirjeeseen, joka muuten julkaistaan viime viikolla opettelemamme Custobar- järjestelmän kautta. Pidän varustelekan tavasta viestiä, se on niin julkean rehellistä ja hauskaa, että ihmettelen, miksi en tilaa tätä uutiskirjettä. Tuskin sitä kuitenkaan lukisin, vaikka tilaisinkin.
Uutiskirjeessä on kuitenkin hyvin tiivistettynä hyvä sisältö: alussa kerrotaan sisällöstä, mukana on kuvia ja lyhyitä tekstejä, joiden alla omat CTA-painikkeet, joiden kautta saa lisätietoa. Ne eivät ole vain tuotteisiin liittyviä, vaan mm. tietoa avoimesta työpaikasta sekä tarina puliukkojen yöstä. Alussa heti kerrotaan myös, että lopussa kerrotaan kanta-asiakas eli heidän tyylillään kantasikatarjouksista, mikä saa lukijan lukemaan loppuun asti.
Liana technologiesin blogista löytyy sekä hyviä vinkkejä asiakkaan sitouttamiseen että kohta kohdalta ohje siihen, miten rakennetaan toimiva strategia sähköpostimarkkinointiin.
Muutaman kohdan nostaakseni esiin, uutiskirjeen tilaajat tulee aina hankkia itse, ei ostaa. Yleisin keino tähän on joku etu, kuten minun suuresti suosimani -10 % tarjous tilauksesta. Otsikon tulee erottua, koska vastaavaa sähköpostimarkkinointia käyttää todella moni yritys. Listalta löytyy myös mm. personointi ja automatisointi sekä yhdennäköisyys brändin kanssa.
Konkreettisia vinkkejä on paljon, mutta tähän mennessä suurin osa tiedoista on ollut joko ennestään tuttua tai jotenkin vain itsestään itselleni selvää – tokikaan se ei tarkoita, että tieto olisi jotenkin turhaa, itse olen vain kova pohtimaan ja yhdistelemään asioita, jonka takia esimerkiksi personointi, mielenkiinnon säilyttäminen, arvon luominen ja yhdennäköisyys brändin kanssa ovat jo melko itsestäänselviä juttuja.
Lianalta löysin myös muutamia uusia vinkkejä, joita ilmeisesti kovin moni minulle uutiskirjeitä lähettävä taho ei hyödynnä – tarkkaile passiivisia vastaanottajia, lähetä varmistusviestejä aktivoidaksesi, tai sitten vain poista heitä listalta. Käyttäjät, jotka poistavat viestit lukematta, huonontavat brändin mainetta. Olin jotenkin ennakkoon ajatellut, että vain “enemmän on enemmän” toimii tässäkin; mitä suuremmalle massalle viestiä lähetetään, sitä isompi määrä ihmisiä on todennäköisemmin sen avaamasas. Toki kun asiaa järkeilee, niin onhan se loogista, että tässäkin suhteessa kannattaa uhrata eniten aikaa niihin, joista on omalle toiminnalle hyötyä.
Lisäksi mainittiin myös sakko, joka seuraa GDPR-asetusten noudattamatta jättämisestä, eli vaikka lähetetään sähköpostia ostetuille listoille, henkilöille, jotka eivät ole tätä kirjettä tilanneet. Tästä voi organisaatiotasolla saada suuret sanktiot, jopa 4 % vuosittaisesta liikevaihdosta tai 20 miljoonaa euroa.
Tutustuimme myös sivustoon nimeltä Really good emails, jolla muuten sivumennen mainittuna oli oma uutiskirjeen tilausnappi, jonka kirjoitusasu oli mielestäni hyvä. Jos toimisin sähköpostimarkkinoijana, tilaisin varmaankin tuon uutiskirjeen, koska saisin siitä säännöllisesti uutta tietoa, trendejä ja ideoita uusiin töihin.
Liana Technologies oli tehnyt myös videon siitä, miten isot brändit kuten Netflix ja Apple tekevät sähköpostimarkkinointia. Se oli todella kiinnostavaa! Tästä videosta jäi pari asiaa mieleen:
- Tunne asiakkaasi
- Pidä viesti kompaktina
- Mielikuvitusta CTA-painikkeisiin
- Aina ei tarvi myydä, vaan välillä myös tarjota tietoa ja sisältöä
Opin myös sähköpostimarkkinoinnin trendeistä vuonna 2021, kuten isot fontit ja rohkeat värit, minimalismi ja kuvien sijaan kannattaa käyttää kuvituskuvia.
Otsikointi
Otsikko on mielestäni se tärkein mietittävä osa sähköpostimarkkinoinnissa. Se ratkaisee avataanko koko mailia koskaan, ja vaikka kirje itsessään olisi kuinka hyvä, se ei auta jos sitä ei avata. Otsikon tulee siis erottua, lisäksi löysin Lianalta sekä heidän sähköpostimarkkinoijan oppaastaan (aiemman linkin takaa löytyy myös se ladattavaksi) hyviä vinkkejä tähän.
- Hyvä otsikko sisältää keskimäärin 5 sanaa
- Sen täytyy vastata sisältöä, mutta olla silti myös kiinnostava
- Personointi asiakkaan nimellä saa sen herkästi kuulostamaan mainokselta – tästä oltiin useampaa mieltä eri lähteissä.
- Sanaleikit harvoin toimivat, varsinkaan jos ne sisältävät bisnesjargonia
- Jos uutiskirje sisältää infograafin tai videon, se kannattaa mainita otsikossa – tämä nostaa avausprosenttia jopa 58%
- Muista A/B -testata otsikko
- Varo käyttämästä klikkiotsikoita, ne menevät herkästi suoraan roskapostiin spämminä, ennen kuin asiakas niitä edes näkee.
Uutiskirjeiden visuaalisuus
Vaikka tätä jo hieman ylempänäkin sivusin, mainitsen vielä erillisen otsikon alla uutiskirjeiden ulkonäöstä. Tässä ei suuria uusia yllätyksiä tullut, kaikki oli mielestäni melko maalaisjärjellä ajateltavissa. Brändin värit näkyviin, selkeästi esiin heti alkuun, keltä viesti on tullut. Kuvat ovat aina kivoja, mutta liika on liikaa, uutiskirje ei ole instagram.
Alku on se, jonka kuluttaja näkee ensimmäisenä, ja sen tulisi olla rittävän mielenkiintoinen, että asiakas jatkaa lukemista. (Tähän kohtaan nostan vielä otsikon alatekstin, preheaderin, eli sen tekstin joka näkyy sähköpostin otsikon lisäksi, avaamatta mailia.)
Kuvien uutiskirjeessä tulisi olla hyvälaatuisia, ja sisältää aina linkki (nostaa klikkausprosenttia heti) tuotteeseen / palveluun, jota se kuva koskee. Kuvien on hyvä myös edustaa brändin tyyliä, eli olla melko saman tyylisiä aina.
Samoin kuin hyvässä blogitekstissä, myös sähköpostissa on hyvä olla tyhjääkin tilaa; jos se on reunasta reunaan täynnä, se näyttää ensi silmäyksellä jo mahdottomalta luettavalta.
Tehdessämme MyStorylle uutiskirjettä, hyödynsimme hankkeen värejä myös otsikoissa, mikä toi tekstiinkin hieman pirteyttä.
Helppo keino huolehtia uutiskirjeen samanlaisesta visuaalisuudesta on luoda kerran hyvät pohjat erilaisille maileille, ja sitten vain täydentää niihin tekstit ja asiaan liittyvät kuvat.
Uutiskirjeen luominen MyStory-hankkeelle
Pääsimme luomaan uutiskirjettä MyStory-hankkeelle annettujen tietojen perusteella, ja se osoittautui melko haastavaksi tehtäväksi. Tiedot olivat hieman epäselviä, toki tätähän se tulee oikeassakin elämässä olemaan.
Saimme valmiista uutiskirjeestämme palautetta, ja jokaisen neljän luokkamme ryhmän uutiskirjeistä koottiin yksi valmis kirje. Oman ryhmämme kirje sai kommentteja pituudestaan, ja verratessamme muiden tekemiin, olikin siellä tehty todella hyviä tiivistyksiä samoista asioista.
Olimme miettineett visuaalisuuttakin jo melko tarkasti, ja päättäneet värit otsikoihin, kuviin ja cta-painikkeisiin. Päädyimme MyStory-hankkeen väreihin, eli mustaa, valkoista ja pinkkiä. Näistä saattiin koottua mukava kombo, jossa teksti oli selkeän mustaa, otsikot ja cta-painikkeet pinkkejä, ja painikkeiden teksti taas valkoisella.
Sähköpostimarkkinointiohjelmien vertailua
Teemme siis MailChimpillä yllämainitun uutiskirjeen, mutta saimme tehtäväksi tutustua myös kahteen muuhun. Toiseksi näistä valitsin HubSpotin, koska se on jo niin tuttu aiempaa. Mietin myös Custobaria, jolla tehtiinkin viime viikolla sähköposti-templateja ja siihen päälle sähköposteja.
Hubspotin etuna sähköpostimarkkinoinnissa on muu CRM-järjestelmä. Se esimerkiksi katkaisee automaattiset sähköpostijonot asiakkaan reagoidessa toivotusti.
Esimerkiksi LianaTechillä sähköpostimarkkinoinnin ohjelmistolla on helppo mitata avaus- ja klikkausprosentteja, seurata lämpökarttoja siitä, miten asiakkaat lukevat viestejä, tehdä A/B-testausta jne. Ihan mahdottomia LianaTech ei kerro ohjelmistostaan, vaan tarjoaa ilmaista 15 minuutin demoaikaa, jossa pääsisi tutustumaan lisää.
ConvertKit on myös ilmainen tiettyyn rajaan asti (kuten MailChimp:kin). He mainostavat ajattelevansa täysin erilailla automatisointia ja käyttöä. ConvertKitissä luodaan vain yksi sähköpostilista, jota hallitaan tägeillä, sen sijaan että tehtäisiin lista jokaiselle segmentille erikseen. Sillä voi myös luoda samanlaisia viestiketjuja kuin hubspotissa, heillä nimeltä sekvenssejä, joissa esimerkiksi uudelle uutiskirjeen tilaajalle lähetetään automaattisesti 4 viestiä viikon välein.
MailChimppiin kun olin jo kirjautunut, kokeilin templaten luomista ja se olikin todella helppoa. Ensi viikolla päästään oikeasti siirtämään tuo meidän ryhmän uutiskirje sinne, jolloin varmaan nähdään konkreettisemmin sen toimintaa.
Mitä jäi mieleen
Parhaiten viikosta jäi mieleen se, kuinka hyvä keino sähköpostimarkkinointi onkaan. Se on edullinen, helppo ja automatisoitava. Lisäksi vaikka MailChimpillä se on vain osa isompaa kokonaisuutta – voit rakentaa esimerkiksi koti- sekä laskeutumissivuja.
Visuaalisuus ja otsikointivinkit olivat hyviä, vaikkakin eri paikoissa saattoi olla hyvinkin vastakkaisia ohjeita. En myöskään tiennyt, kuinka valtavan paljon on ihan kotimaisia ohjelmistoja, joilla voi tehdä sähköpostimarkkinointia.
Ensi viikkoon!
Marjaana
Lähteet: Komulainen, M. 2018. Menesty digimarkkinoinnilla.