Yhteiskehittäminen

Mitä yhteiskehittämisellä tarkoitetaan?

Turun yliopiston sivuilla selitetään yhteiskehittämisen merkitystä. Yhteiskehittäminen on ihmisten välistä yhteistyötä, jota on mahdollista tehdä missä tahansa virtuaalisessa tai fyysisessä yhteisössä. Se on tavoitteellista ja sitä voidaan tukea ja edistää monella eri tavalla. Kehittämisen kohteeksi voidaan valita yksittäisiä asioita, kuten tuote, palvelu, liikeidea, strategia, tilaratkaisut tai vaikka toimintatavat. Yritysten välinen kilpailu on johtanut siihen, että yrityksen ja sen tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen on otettu mukaan asiakkaat, henkilöstö ja muut sidosryhmät. Mikäli haluaa pärjätä yritysmarkkinoilla, on yhteiskehittäminen lähes välttämätöntä.

group of people huddling

Mitä tulee ottaa huomioon, jotta yhteiskehittämisessä onnistutaan?

  1. Tasavertainen osallistuminen. Sidosryhmät otetaan mukaan ja heitä kuunnellaan, heidän panostansa arvostetaan ja osallistumisen hyödyt näytetään. Erilaisuus ja erilaiset mielipiteet hyväksytään.
  2. Yhteisen tavoitteen löytäminen. Osallistujilla voi olla erilaisia tavoitteita, mutta niiden joukosta pyritään löytämään kaikkia kiinnostava aihe, jota viedään eteenpäin erilaisten osaamisten ja näkökulmien kautta.
  3. Ideoista nopeasti konkreettiseen tekemiseen. Pienet kokeilut vievät mahdollisesti suuriinkin tavoitteisiin. Selkeä vastuunjako, viestintä ja läpinäkyvyys on tärkeää, mutta jäykkyyttä ja byrokratiaa tulee välttää.
  4. Oikeanlaiset tilat, ohjaus ja työskentelymenetelmät. Ajankäyttö ohjaa tekemistä ja tila ohjaa tekemisen tunnelmaa ja tapoja.
  5. Tunteiden tunnistaminen ja hallinta. Vaihtelevat tunteet ovat normaaleja, mutta jokaisen tulisi osata lukea tunneilmapiiriä ja oppia kanavoimaan tunteet toiminnaksi. Negatiiviset tunteet tulisi käsitellä kunnoittavasti, kannustavasti ja syyllistämättä.

three person using laptops

Miten asiakaspalautetta voi hyödyntää yhteiskehittämisessä?

Elisa Lahti kirjoittaa Lapin Ammattikorkeakoulun artikkelissa yhteiskehittämisestä ja asiakkaiden merkityksestä kyseisessä prosessissa. On huomattavasti helpompaa onnistua yritystoiminnassa, jos on edes vähän jyvällä siitä, mitä tavoitellun kohderyhmän päässä liikkuu. Asiakkaita voi käyttää hyödyksi jo prosessin suunnittelun vaiheessa ja prototyyppien testauksessa, tai sitten vain kerätä heiltä ideoita ja mielipiteitä. Asiakaspalautteen hyöty on se, että käyttäjät ovat yleensä oman alansa asiantuntijoita. Asiakaspalautetta kerätessä painopiste on siinä, että asiakkailta kysytään palvelun jälkeen sitä, miten palvelu vastasi heidän odotuksiaan ja tarpeitaan. Kun asiakkaat mahdollisesti otetaan jo suunnitteluvaiheessa mukaan, varmistetaan se, että heidän kokemuksenta palvelusta on mahdollisimman myönteinen ja sitä myötä myös asiakaspalaute on hyvää.

man wearing gray polo shirt beside dry-erase board

Esimerkkejä yhteiskehittämisen toteuttamisesta

Hyvä käytännön esimerkki yhteiskehittämisestä on Lego, joka on maailmanlaajuisesti tunnettu rakennus- ja leikkikalusarja.  Fanit voivat suunnitella uusia rakennussarjoja yhdessä Lego:n kehittäjien kanssa ja parhaimmat suunnitelmat viedään valmiiksi tuotteeksi asti. David Gardner kirjoittaa asiasta enemmän Chaordixin blogissa. Tämä on loistava esimerkki onnistuneesta yhteiskehittämisestä, sillä useista tällä menetelmällä luoduista tuotteista on tullut todella menestyneitä, jolloin kaikki voittavat. Yrityksen tuotot kasvavat, fanit tuntevat itsensä tärkeiksi ja lisäksi he saavat haluamiaan tuotteita markkinoille. Cco.laurea.fi sivuilla mainitaan myös Netflix yhteiskehittämisestä puhuttaessa. Netflix on kehittänyt omaa liiketoimintamalliaan vuorovaikutuksessa asiakkaidensa kanssa ja näin varmistunut siitä, että heidän tuote vastaa markkinoilla vallitsevaa kysyntää.

Yhteiskehittämisen perimmäinen päämäärä on siis tuottaa hyötyä sekä yrityksille, että asiakkaille.

Asiakassuhteen rakentaminen

Kestävän asiakassuhteen luominen

Yritykset pyrkivät pitkiin ja kestäviin asiakassuhteisiin, sillä ne ovat yritykselle helpompia ja tuottavampia. Yritykselle on edullisempaa pitää vanha asiakas, kuin hankkia uusi. Uskolliset asiakkaat ostavat enemmän, lisäävät myynnin ennustettavuutta ja toimivat suosittelijoina. He eivät myöskään ole niin alttiita kilpailijoiden tarjouksille, sillä he ovat haluttomampia etsimään muita vaihtoehtoja. Mutta miten tällainen kestävä asiakassuhde luodaan? Mika Huovinen kertoo omat vinkkinsä HiQ:n blogissa:

  1. Luottamus on kaiken perusta ja sen ansaitset rehellisyydellä
    Kauppaa tehdään aina ihmisten välillä, joten on tärkeää että yritys ansaitsee asiakkaan luottamuksen. Hyvä asiakassuhde vaatii ja kestää rehellisyyden.
  2. Kuuntele asiakasta, älä oleta
  3. Uskalla olla erilainen
  4. Älä pelkää virheitä
  5. Pysy nöyränä
  6. Muut toimittajat ovat myös kumppaneita

 

Certumin sivuilla kerrotaan myös viisi tapaa rakentaa parempia asiakasuhteita:

  1. Jotta tuotteesi ja palvelusi erottuvat markkinoilla, monipuolista niitä.
  2. Pidä asiakaspohja laajana ja keskity bisneksellesi sopiviin asiakkaisiin.
  3. Panosta neuvotteluvaiheeseen, ennen asiakkaan tapaamista luo tavoitteet ja varmista että sinulla on näyttöä siitä, kuinka ainutlaatuinen tarjouksesi on.
  4. Liikevaihdolla ei ole väliä, mutta katteella on.
  5. Varmista toimivalla kassavirtalaskelmalla ja tehokkaalla järjestelmällä, että tiedät mitä teet ja missä raha kulkee.

two person shaking hands near white painted wall

Parhaiden asiakassuhteiden tunnistaminen RFM-matriisin avulla

Suomen digimarkkinointi selittää RFM-matriisia blogissaan. RFM on lyhenne sanoista Recency (eli kauanko on kulunut aikaa asiakkaan viimeisimmästä tilauksesta), Frequency (eli ostotiheys, kuinka usein asiakas on ostanut) sekä Monetary (eli asiakkaan keskiarvotilauksen suuruus). Asiakkaat, jotka ovat ostaneet lähiaikoina, ostavat todennäköisemmin kuin he, joiden edellisesta ostosta on kulunut jo aikaa. Ostotiheys kertoo siitä, että asiakas joka ostaa usein, ostaa todennäköisemmin kuin asiakas, joka ostaa harvoin. Jos asiakas ostaa isoilla summilla kerralla, hän ostaa huomattavasti todennäköisemmin uudestaan, kuin asiakas, joka ostaa vain yhden tuotteen.

Jotta voit laskea RFM-luvun, tarvitset kaikista asiakkaista nämä tiedot:

  1. Viimeisin ostopäivä
  2. Ostojen määrä esimerkiksi vuoden aikana
  3. Keskimääräinen tilaukseen käytetty rahamäärä tai kokonaisostojen summa

Tämän jälkeen voit itse päättää, miten teet jaottelun eri arvosanoihin. Kun olet jaotellut asiakkaat, kykenet tunnistamaan parhaimmat asiakassuhteesi. Näin voit analysoida heidän yhteisiä ominaisuuksiaan ja ostokäyttäytymistä, löytää heidän kaltaisiaan lisää ja panostaa heihin enemmän.

person using MacBook Pro

Miten asiakasdataa voi käyttää hyödyksi?

Matter.fi kertoo sivuillaan siitä, millaista dataa asiakkaista voi kerätä ja miten sitä voi käyttää hyödyksi. Datan voi jakaa karkeasti neljään eri kategoriaan, joita ovat tunnistamisdata (ikä, sukupuoli, asuinpaikka, perhesuhteet), käyttäytymis/selaindata (asiakaspolut, asiakkaan suorittamat tapahtumat), ostodata (ostotiheys, kertaostoksen koko, ostoskorin sisältö) sekä mielipiteet, asenteet, motiivit ja palaute. Kuinka näitä asioita sitten voi käyttää hyväksi?

  1. Viestinnän kohdentaminen
    Kenelle mikäkin viesti kannattaa kohdentaa? Asiakkaan tiedot ja tavat vaikuttavat siihen, millaista tuotetta tai palvelua hänelle kannattaa tarjota.
  2. Personointi
    Henkilökohtaisten viestien lähettäminen. Esimerkiksi autonostajalle tarjouspyyntö menee todennäköisemmin läpi, jos asiakas on käynyt koeajamassa autoa ennen kuin näkee tarjouksen hinnan.
  3. Promootiot ja erikoistarjoukset
    Hyödynnä näitä valikoidusti, houkuttele sellaisia asiakkaita jotka eivät kyseistä tuotetta muuten ostaisi.
  4. Asiakaspalvelu ja asiakaskokemus
    Kysy asiakkailta palautetta ja kehitä tuotteita ja asiakaspalvelua sen pohjalta.
  5. Uudet tuotteet ja palvelut
    “Tuotteen ja liikeidean voi määritellä yritys, mutta arvon määrittelee asiakas.” Uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämisen pitäisi lähteä asiakasymmärryksestä.

Analytiikasta apua digimarkkinointiin

Analytiikan merkitys sivujen kehittämisessä

Analytiikka on nykyään korvaamaton apu digimarkkinoijalle. Sen avulla sivujen ylläpitäjät saavat faktatietoa vierailijoiden toimista ja arvailu vähenee. Kuulu.fi listaakin asioita, mitä analytiikka voi digimarkkinoijalle kertoa. Näitä ovat esimerkiksi

  • kanavat, mistä asiakkaat löytävät sivuillesi
  • tiedon siitä, mitä asiakkaat tekevät sivuillasi
  • ajan, jonka käyttäjät viettävät sisältöjesi parissa
  • suosituimmat sisällöt sivuillasi

Tämän avulla ymmärrät paremmin verkkosivujesi vierailijoita ja näin sinulla on mahdollisuus kehittää sivujasi entistä paremmiksi. Analytiikka onkin erityisen hyvä työkalu silloin, kun haluat seurata tekemiesi parannusten vaikutusta. Lisääntyykö uutiskirjeiden tilaaminen? Vietetäänkö sivustolla aikaa enemmän nyt, kuin muutama kuukausi sitten? Löytääkö useampi vierailija sivustollesi hakukoneen kautta?

Tärkeää on miettiä, mitkä ovat omat tavoitteet ja suunnitella mittaaminen sen mukaan. Yksi mittari ei toimi joka tilanteessa. Esimerkiksi sivustolla vietetty aika ei kerro kaikkea. Jos kävijä viettää blogisi parissa paljon aikaa, se on positiivinen asia, mutta mikäli aikaa vietetään verkkokaupan kassalla, se voi kertoa ongelmista ostamisen yhteydessä. Tärkein vaihe onkin saadun datan huolellinen purkaminen ja analysointi. Tehtyjä havaintoja kannattaa aina tarkastella useamman raportin tai mittarin avulla. Google Analytics on hyvä, ilmainen työkalu analytiikan seurantaan.

Mittaamisen tavat

Kuulu.fi listaa sivuillaan myös muutamia erilaisia tapoja mitata.

  1. Näkyvyys ja uniikit kävijät (kuinka moni on lukenut tai nähnyt sisältöjänne)
  2. Maantiede (missä sisältöjä luetaan)
  3. Pysyvyys ja sisällön kulutusaika (pysyvätkö kävijät sivuillanne ja kuinka kauan, vai poistuvatko välittömästi)
  4. Sivun katselukerrat (kuinka paljon yksittäinen ihminen sisältöjänne kuluttaa)
  5. Kommentit
  6. Somejaot (kuinka paljon sisältöjänne jaetaan eteenpäin)
  7. Konversioluvut (kuinka paljon nettisivuiltanne saadaan kauppaa tai liidejä)

A/B-testaus

Mitä se on?

Suomen digimarkkinointi ja PowerMarkkinointi selittävät sivuillaan A/B.testausta. Se on vertailua, jonka avulla nähdään, kumpi kahdesta vaihtoehdosta on tavoitteiden kannalta toimivampi. Käytännössä testaat tätä niin, että teet kaksi eri versioita samasta asiasta, esimerkiksi mainoksesta, ja testaat kumpaakin versioita samankokoiselle ja -tyyppiselle kohderyhmälle. Ihmisten toimista jää aina digitaalisia jälkiä, joiden kautta saadaan selkeitä lukuja. Niiden avulla on mahdollista todeta toisen version olevan parempi ja tehokkaampi.

Kuinka onnistua A/B-testauksessa?

PowerMarkkinointi antaa hyviä vinkkejä onnistuneeseen AB-testaukseen:

  1. Hypoteesin muodostaminen

Muodosta oletus lopputuloksesta . Valitse testattavaksi sellainen asia, jonka uskot olevan riittävän merkityksellinen. Esimerkiksi otsikon merkitys sähköpostikampanjan onnistumiselle.

2. Keskity vain yhteen asiaan kerrallaan

Älä yritä testata useampaa asiaa samaan aikaan, sillä silloin jää epäselväksi se, mikä vaikutti lopputulokseen.

3. Jaa testattava kohderyhmä tasaisesti

Testiryhmien tulisi olla mahdollisimman tasaisia ja satunnaisia.

4. Analysoi, kehitä ja testaa uudelleen

Vaikka olisit saanut selvitettyä esimerkiksi kahdesta mainoksesta toimivamman, ei testaamista kannata lopettaa. Voit luoda uuden mainoksen ja testata sitä edellisen erän voittajaan.

Markkinointi sosiaalisessa mediassa

Miksi se on tärkeää ja hyödyllistä?

Nykypäivänä kaikki ovat sosiaalisessa mediassa. Tuntuu, että missä vain oletkin, joku selaa sosiaalista mediaa vieressäsi. Yrityksen onkin siis tärkeää mennä sinne, missä asiakkaat ovat. Sosiaalisessa mediassa viestiminen on nopeaa, halpaa ja vuorovaikutteista. Mikäli jokin yritys ei vielä käytä somea, se herättää ihmetystä ja vähentää mielenkiintoa yritystä kohtaan.

Mitä asioita tulee ottaa huomioon?

Ensimmäinen huomioonotettava asia on suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus. Pitkäjänteisellä markkinoinnilla voi oikeasti tehdä tulosta. Markkinointi täytyy siis aloittaa strategian luomisella. Mitä haluatte saavuttaa ja miten sen toteutatte? Tavoitteiden täytyy olla konkreettisia ja mitattavia. Toinen tärkeä asia on markkinoinnin kohdistaminen oikeille asiakkaille. Yritykselle kannattaa luoda ostajapersoona eli ihanneasiakkaan profiili. Minkä ikäinen hän on? Mitä sukupuolta? Mistä hän on kiinnostunut? Mikä on hänelle keskeisin ongelma, johon hän hakee ratkaisua? Kolmas tärkeä asia on laadukas ja kiinnostava sisältö. Käytä kuvia, videoita ja tekstiä monipuolisesti ja luo mielenkiintoinen kokonaisuus, jotta asiakkaiden huomio herää ja he jatkavat yrityksen seuraamista.

Mitä kanavia käyttäisin?

Sosiaalisen median kanavia on paljon ja niitä tulee lisää kokoajan. Varsinkin aloitteleva yritys voi olla hämillään siitä, mitä kanavia on järkevä käyttää ja mistä saisi eniten hyötyä irti. Tähän asiaan vaikuttaa eniten kohderyhmä, sillä se määrittää sen, mistä tavoitat eniten potentiaalisia asiakkaita. Suosituimpia kanavia ovat Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn ja Snapchat. Esimerkiksi nuorten ollessa kohderyhmänä, Instagram ja Snapchat ovat hyviä sovelluksia markkinoida. Nuorten keskuudessa suosiotaan nostaa myös TikTok. Vanhempaa kohderyhmää voi lähtä tavoittelemaan esimerkiksi Facebookista. Suosituissa kanavissa hyöty on se, että asiakkaat ovat jo paikalla. Asian kääntöpuoli on kuitenkin se, että siellä kilpailu on kovempaa.

Mitä virheitä tulee välttää?

Sosiaalinen media on raadollinen paikka ja siellä tehdyt virheet voivat käydä kalliiksi yritykselle, niin rahallisesti kuin imagollisesti. Hakukonemestarit ovat listanneet asioita, joita tulee välttää, kun haluaa tehdä tuottavaa ja tuloksellista markkinointia sosiaalisessa mediassa.

  1. Sosiaalisen median strategia puuttuu. Ilman sitä on vaikeaa toimittaa haluamaansa viestiä tehokkaasti kohderyhmälleen.
  2. Mukana jokaisessa some-palvelussa. Tässä asiassa vähemmän on enemmän. Keskity niihin palveluihin, joita kohderyhmäsi käyttää.
  3. Ostat seuraajia. Mikäli käytät rahaa seuraajien ostamiseen, teet vain hallaa yrityksellesi. Koska rahalla hankitut käyttäjät ovat vain haamukäyttäjiä, he eivät koskaan tykkää tai kommentoi mihinkään. Esimerkiksi Facebook näkee asian niin, että koska seuraajasi eivät ole vuorovaikutuksessa tilisi kanssa, niin sisältösi ei ole kiinnostavaa. Näin sisältöä ei näytetä myöskään muille.
  4. Huolimattomasti tuotettu sisältö. Esimerkiksi kirjoitusvirheet tai hätäisesti otetut kuvat viestivät siitä, että yritystä itseäkään ei kiinnosta tarpeeksi, jotta he näkisivät vaivaa sisällön eteen. Tämä syö uskottavuutta.
  5. Julkaiset liian usein. Tämä aiheuttaa sen, että seuraajasi kyllästyvät jatkuvaan kuva- tai tekstitulvaan ja lopettavat yrityksen seuraamisen kokonaan. Mikäli julkaisuja tulee liian tiheään tahtiin, ne eivät enää myöskään kiinnitä huomiota.
  6. Julkaiset liian harvoin. Tämä saa seuraajien mielenkiinnon lopahtamaan, eikä se myöskään tuo uusia seuraajia, koska he ajattelevat, ettei tili ole aktiivinen.

Mitä on sisältömarkkinointi?

Määritelmä

Salescommunication selittää lyhyesti ja ytimekkäästi sisältömarkkinoinnin markkinoinniksi, joka keskityy sisältöön. Se on kaikkea sitä mitä voit lukea ja nähdä verkossa. Esimerkiksi tekstit, blogit, videot, kuvat, infograafit, e-kirjat ja podcastit ovat sisältömarkkinointia.

Miksi sitä tehdään?

Sisältömarkkinoinnin tavoitteena on houkutella potentiaalisia asiakkaita yrityksen verkkoympäristöön, viedä heitä eteenpäin ostomatkallaan ja lopuksi vakuuttaa ostamaan tuote tai palvelu juuri kyseiseltä yritykseltä. Viimeinen tavoite on asiakkaas tyytyväisenä pitäminen, jotta hän jatkaisi yhteistyötä ja kehuisi sitä myös muille.

Millaista on hyvä sisältömarkkinointi?

  1. Sisältömarkkinointia on tärkeää tehdä aidosti asiakkaan näkökulmasta. Sisältömarkkinoinnissa pitää etsiä ratkaisuja asiakkaan ongelmiin ja tarjota sellaista sisältöä, jota he kuluttavat. Sisältö voi olla hyödyllistä tai viihdyttävää.
  2. Sisältömarkkinoinnin pitäisi tuottaa lisäarvoa asiakkaalle. Asiakkaalle voi tarjota esimerkiksi heille hyödyllisiä vinkkejä tai tietoa heitä kiinnostavista aiheista. Näin asiakkaan kiinnostus yritystä kohtaan herää, kun hän kokee aidosti hyötyvänsä ilman piilomainontaa.
  3. Yrityksen on tunnettava kohderyhmänsä, jotta sisällöt voidaan suunnitella heitä varten. Tätä varten on tärkeää käyttää erilaisia analytiikkatyökaluja ja kysyä jo olemassa olevilta asiakkailta heidän mielipiteitään. Yrityksen on aluksi opittava se, missä kanavissa heidän kohderyhmänsä viihtyvät, jotta kohderyhmä löytää yrityksen sisällöt.
  4. Sisältömarkkinoinnin tulee olla pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja tavoitteellista. Sisältöstrategiassa eli sisältömarkkinoinnin suunnittelussa tuleekin miettiä muun muassa millaista sisältöä tuotetaan, miten, kenelle ja mitä kautta.

Sisältömarkkinoinnin mittaaminen

Yrityksen sisältömarkkinoinnin toimivuutta on tärkeää mitata, jotta ymmärretään, mikä toimii ja mikä ei. Mitä asioita täytyy kehittää? Miksi jokin asia toimii? Sisältömarkkinointia voidaan mitata neljällä eri keinolla.

  1. Sisällön kulutus. Kuinka paljon tavoitamme mahdollisia asiakkaita? Mitä kautta heidät tavoitamme?
  2. Sitoutuminen sisältöön. Kauanko kävijät viettävät aikaa sivustolla? Kuinka iso prosentti kävijöistä jakaa sisältöämme eteenpäin?
  3. Konversiot ja liidit. Kuinka moni kävijöistä aloittaa keskustelun chatissa tai täyttää sivustolla olevan lomakkeen? Mistä sisällöistä tulee eniten konversioita tai mistä kautta tulevat parhaat liidit?
  4. Myynti. Mistä sisällöistä saamme eniten euroja?

Maksullinen mainonta sosiaalisessa mediassa

Maksullinen mainonta on yrityksille melko tärkeää, joskin myös ilmaisella mainoksella on mahdollista saada hyvin näkyvyyttä. Alottavien ja pienempien yritysten olisi hyvä käyttää edes jonkin verran rahaa mainontaan, koska heillä ei ole vielä paljoa seuraajia, joiden tykkäyksillä, kommenteilla ja jaoilla näkyvyys kasvaa ilmaiseksi. Suomalaiset yritykset eivät tee maksullista mainontaa vielä tarpeeksi. Kaikki eivät ole välttämättä hoksanneet, kuinka paljon pienilläkin summilla voi kasvattaa omaa näkyvyyttä.

Kiinnitän itse huomiota minulle suunnattuun maksulliseen mainontaan. Jotkut yritykset mainostavat liikaakin ja nämä mainokset tulee skrollattua ohi, sillä ne eivät kiinnitä enää huomiota. Maksullisessa mainonnassa täytyy siis muistaa kohtuus, jotta ihmiset eivät kyllästy jatkuvaan mainostukseen. Olen myös muutaman kerran ostanut tuotteita sponsoroidun mainoksen perusteella yrityksiltä, joiden olemassaolosta en muuten olisi edes tiennyt.

Some: alkukartoitus ja omat tavoitteet

Sosiaaliseen mediaan kuuluu internetin erilaisia palveluita ja sovelluksia, jossa käyttäjät voivat lähettää, saada ja jakaa sisältöä, kommentoida ja verkostoitua. Sosiaalisen median merkitys yritysten markkinoinnissa on kasvanut nopeasti. Nykyään voisi sanoa kaikkien yritysten olevan sosiaalisessa mediassa, koska se on halpa ja nopea tapa tavoittaa paljon potentiaalisia asiakkaita. Markkinointitavat ovat lähes rajattomat, koska siellä on mahdollista jakaa niin tekstiä, kuin kuvia ja videoita. Näin yrityksen markkinoinnista voidaan tehdä mielenkiintoista ja yrityksen näköistä.

Vuonna 2020 uskon videoiden määrän kasvavan edelleen. Etenkin lyhyet, ytimekkäät videot ovat tehokkaita, koska suurin osa ihmisistä ei jaksa katsoa pitkiä videoita. Lähes jokaiseen sosiaalisen median kanavaan on tullut käyttöön “storyt”, eli tarinat, joissa on helppo jakaa kuvien lisäksi juurikin näitä lyhyitä videoita. Vanhat tutut kanavat (Facebook, Instagram) saavat kilpailijoita, esimerkiksi TikTokin suosion noustessa. Yritysten täytyy pysyä trendeissä mukana ja ottaa haltuun uudet sovellukset.

Mielenkiintoista sisältöä somessa ovat sellaiset tilit, joissa on käytetty monipuolisesti videoita, kuvia ja tekstiä. Kuvien pitää herättää huomio ja videot ja tekstit eivät saa olla liian pitkiä, jotta mielenkiinto säilyy. Somesisältö suunnitellaan yhteneväiseksi. Tärkeää on myös suunnitella milloin sisältöä julkaistaan ja missä kanavissa. Jos postaa jatkuvasti, seuraajat vain hyppäävät julkaisujen yli. Myös liian harva julkaisutahti on huono, sillä silloin seuraajien mielenkiinto lopahtaa ja he saattavat esimerkiksi lopettaa seuraamisen. Omaa sosiaalista mediaa täytyy arvioida ja analysoida, jotta sitä pystyy kehittämään. Täytyy arvioida esimerkiksi julkaisujen kattavuutta, kiinnostavuutta sekä jakojen, klikkausten ja tykkäysten määrää,

Tällä opintojaksolla tavoitteeni on oppia lisää sosiaalisesta mediasta ja siellä toimimisesta. Haluan saada irti jotakin sellaista, mitä voin hyödyntää tulevaisuudessa esimerkiksi nykyisessä työssäni, sillä käytämme sosiaalista mediaa markkinointiin.