Digitointi, digitalisointi ja digitaalinen murros

Mitä on digitointi?

Digitointi on jonkin analogisen asian muuttamista digitaaliseen muotoon. Tästä esimerkkinä voisin käyttää kelloa. Analoginen kello toimii mekaanisten prosessien avulla, kun taas digitaalinen kello hyödyntää dataa toiminnassaan. Toinen esimerkki digitoinnista on vanhojen valokuvien muuttaminen digitaaliseen muotoon. Maailma digitalisoituu vauhdilla, mutta joitakin asioita ainakin minä haluan säilyttää ns. analogisessa muodossa. Kuvia nimittäin tulee tilattua ihan valokuvapaperiversioina puhelimella otetuista kuvista, jotta niitä saa laittaa esille ja albumeihin. Asiasta kukkaruukkuun, suosittelen valokuvausta kaikille. Se on jollain tapaa jopa terapeuttista. Varsinkin kun kuvaamista harjoittaa luonnossa! Itse en ole vielä hankkinut järjestelmäkameraa, mutta aion sen tehdä. Saa vinkata hyviä kameroita!

Entä mitä on digitalisointi?

Digitalisointi on laajempi kokonaisuus. Se sisältää useita kohteita, joita digitoidaan ja kohteiden välinen tieto siirretään digitaaliseen muotoon. Digitalisoinnissa on kyse toimintatapojen muutoksesta. Yleensä digitalisoinnilla pyritään helpottamaan jotakin toimintoa. Digitalisointi näkyy omassa elämässäni siten, että yleensä varaan esimerkiksi hierojan tai joogatunnin verkon ajanvarausjärjestelmän kautta. Sähköinen ajanvaraus on mainio tapa säästää aikaa ja vaivaa. Jos tuleekin este, voit perua ajanvarauksen kätevästi netissä eikä aina tarvitse soittaa joka asiasta. Verkkoon on siirtynyt paljon yritysten toimintoja ja esimerkiksi edellisissä työpaikoissani asiakkaiden ohjaaminen verkkoon suorittamaan jokin tietty toiminta tuntui olevan kaiken keskiössä. Asiakaspalvelutyössä tällainen “verkkoon pakottaminen” sai vastarintaa sellaisilta, joille digitalisaatio on vielä vierasta. Useimmiten kyseessä oli yli 55 vuotiaat asiakkaat.

Digitaalinen murros. Mitä se on ja miten se näkyy minun elämässäni?

Digitaalinen murros on jatkuvaa asioiden muuttumista. Se ei mielestäni rajoitu vain teknologiaan vaan yleisesti meidän ajattelumaailmaamme. Digitalisaatio mahdollistaa niin paljon uusia tapoja työskennellä, kuluttaa, asua, liikkua ja elää, että voimme valita paremmin arvojemme mukaisia toimintoja. Digitalisaatio muuttaa jatkuvasti globaalisti yhteiskuntia ja organisaatioiden toimintaa, ja tämän myötä ihmisten suhtautuminen muutokseen täytyy muuttua. Jos haluaa pysyä mukana digitalisaation pyörässä, on opiskeltava, verkostoiduttava ja oltava valmis keksimään uusia keinoja ratkaista vanhoja ongelmia. Digitaalinen murros on muuttanut minua. Olen aktivoitunut opiskelemaan, kehittämään itseäni digitalisaation osaajaksi ja harkinnut jopa yrittäjänä toimimista. Maailma muuttuu, niin minäkin ja oppaaksi Lapin Amk:n värväsin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *