Viides ja kuudes video käsittelevät sitä millaiseksi työelämä on muuttumassa ja voiko roboteilla korvata ihmisen. Nykyaikaset työvälineet mahdollistavat sen, että työtä voi tehdä milloin vain ja mistä vain. Olen kuitenkin huomannut, että paljon puhutaan etätöistä ja niiden tekemisestä, mutta käytännön toteutus on vielä hieman nihkeää. Työskentelin vakuutusalalla kolme vuotta ja tuona aikana kollegoistani noin kymmenesosa sai tehdä etätöitä. Luku on mielestäni vähän suhteessa siihen, millaista työtä tehdään. Vakuutuspuolella töitä tehdäksesi tarvitset nettiyhteyden ja työtilan, joten voisi olettaa työn teon sujuvan myös kotona. Tuleeko tässä kohtaa vastaan luottamuspula työntekijöitä kohtaan vai onko siinä niin iso tietoturvallisuusriski, kun työntekijä tekee kotoa töitä?
Etätyö mahdollistaisi varsinkin vähemmän asuttujen alueiden työllistymistilanteen parantumisen. Asun itse melko pienessä kaupungissa, joten etätöiden mahdollisuus toisi tänne paljon uutta ulottuvuutta eikä parempien töiden perässä välttämättä tarvitse lähteä isompaan kaupunkiin.
Tekoäly, robotisaatio ja automatisaatio vievät tulevaisuudessa entistä enemmän työpaikkoja ihmisiltä. Mielestäni on ihan viisasta ulkoistaa robotille sellainen työ, jonka robotti pystyy tekemään, sillä tämä vapauttaa aikaa muihin työtehtäviin ja kenties sellaiselle työlle, mille ei ole ollut aikaa tai tarpeeksi resursseja. On hienoa, että digitalisaatio luo mahdollisuuksia kehittää sellaisia vaihtoehtoja ja ratkaisuja esimerkiksi asumiselle, jotka säästävät luontoa.
Robottien vallankumouksen lisäksi itse työn tekeminen tuntuu olevan jonkinlaisessa murroksessa. Nyt painotetaan jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä. Olet yhtä osaava kuin sinun verkostosi on, joten verkostoja on tarpeen luoda missä ikinä kuljetkaan verkossa tai reaalimaailmassa. LinkedInissä connection-pyynnöt laulavat ja Facebookissa osallistutaan kaikkiin tapahtumiin. Eikä siinä ole mitään väärää. Ei unohdeta kuitenkaan kasvotusten tapahtuvia kohtaamisia, sillä niissä on elämän voima.