Mikäs se tuommoinen The Business Model Canvas oikeen on ja miten se minuun liittyy? Digiassari-valmennuksessa minun täytyy suorittaa kehittämistehtävä johonkin valitsemaani yritykseen. Ennen kehittämistehtävän tekoa perehdymme kuitenkin hieman digitalisaatioon ja tällä kertaa aiheena oli yrityksen strategian ja toimivan bisnesratkaisun mallit.
The Business Model Canvas on siis työkalu, jolla saat kirkastettua yrityksesi ydintoimintoja ja luotua liiketoimintasuunnitelman. Business Model Canvas koostuu eri palikoista ja tänään meillä oli käsittelyssä kolme palikkaa: asiakassegmentti, arvolupaus ja kanavat. Tämän päivän keskusteluista minulla jäi mieleen asiakassegmentistä se, kuinka tärkeää on määrittää se, kenelle haluat tuotettasi tai palveluasi myydä. On uskallettava rajata pois osittain potentiaalisiakin asiakkaita, jotta pystyt kohdistamaan esimerkiksi mainontaa paremmin ja tuottavammin. Oppimani perusteella fiksuinta olisikin lähteä pohtimaan muutama ihanneasiakas niin tarkoin kuin pystyy ja kohdistaa mainonta heille.
Se, missä kanavassa sitten mainostat ja markkinoit, onkin sitten seuraava kysymys. Datasta sanotaan, että se on uusi öljy. Kun sitä jalostaa, se muuttuu arvokkaaksi. Dataa eli asiakkaista kerättyä tietoa, voit hyödyntää siihen, missä kanavassa mainostat tai myyt tuotettasi tai palveluasi. Jos ihanneasiakkaasi oletuksiesi mukaan käyttää eniten instagramia, mutta datan perusteella tuotteidesi pääasiallinen myynti tapahtuu facebook mainonnan kautta, on sinun järkevä laittaa enemmän paukkuja facebook mainontaan.
Kolmas palikka käsittelee arvolupausta/arvoehdotusta. Mitä yrityksesi tuottaa asiakkaalle? Minkälaista arvoa asiakas kokee saavansa sinun yrityksesi tuotteista tai palveluista? Onko sinulla nopea toimitus tai laadukkain materiaali? Arvolupaukseen pitäisi kiteyttää ajatus siitä, mitkä ovat ne sinun yrityksesi valtit miksi asiakas ostaa sinun tuotteesi. Itse mietin nykyään esimerkiksi kosmetiikkaa ostaessa, onko se luonnonkosmetiikkaa. Jos se on luonnonkosmetiikkaa, onko se suomalaista. Näillä kriteereillä löydän yrityksiä, jotka ovat suomalaisia ja valmistavat luonnonkosmetiikkaa ja nämä kriteerit ovat yrityksen arvoja. Heidän arvolupauksensa voisi olla “Sinulle suomalaista luonnollisesti.” Jos olet yritys, joka myy sekä luonnonkosmetiikkaa että synteettistä kosmetiikkaa, ja huomaat asiakkaista kerätyn datan avulla luonnonkosmetiikan myyvän paremmin, voisit pohtia kannattaako synteettisen kosmetiikan myyminen ollenkaan. Datasta on siis moneksi ja siksi sen hyödyntäminen liiketoiminnassa on kannattavaa.
P.S. Jos kiinnostuit Business Model Canvasista, aiheesta löytyy juttua esimerkiksi “Onnistu yrittäjänä” sivulta. Mikä parasta, työkalu on ilmainen!