Google Analytics testissä

Tänään testaan Google Analyticsia. Se on ilmainen verkkosivujesi kävijäseurantaan tarkoitettu sovellus. Kävijöistä kerätyt tiedot tallennetaan Googlen palvelimelle ja niistä muodostuu erilaisia tilastoja ja dataa, jota voidaan tutkia Analytics-ohjelmalla. Sovellusta voi hyödyntää digimarkkinointiin ja sen suunnitteluun. Aion liittää Analyticsin minun blogini sivuille ja testata sitä sen kautta.

Kirjauduin Google Analyticsin aloitussivustolta sisään (löydät sivun tästä). Sain heti selkeät ohjeet, kuinka edetään. Lisäsin blogini URL osoitteen, sillä haluan liittää seurantatunnuksen siihen. Nyt Analytics alkaa keräämään dataa blogisivustoni kävijoistä. Tällä hetkellä kaikki näyttää tietenkin tyhjältä, sillä sivusto ei ole yleisessä jaossa, joten kävijöitä ei ole. Analyticsista löytyy monia mielenkiintoisia ja hyödyllisiä ominaisuuksia ja lisäksi sen saa myös mobiilisovelluksena. Etusivulla on oikeassa sivulaidassa sarake, josta löytyy raportit. Raportteja muodostuu seuraavilla otsikoilla: reaaliaikainen, yleisö, hankinta, käyttäytyminen sekä konversiot. Reaaliaikainen rapotti näyttää nimensä mukaisesti sivustolla reaaliajassa olevat kävijät sekä missä he sijaitsevat maantieteellisesti ja millä laitteella he ovat sivustolla. Yleisöraporttiin muodostuu tilastoja käyttäjistä mm. mitä kieltä kävijät puhuvat, missä kaupungissa olevat, millä selaimella ovat sivustolla ja mikä on käyttöjärjestelmä. Hankintaraportti kuvaa yksinkertaisesti sitä, mistä käyttäjät saapuvat sivustollesi. Oikeanlaiset asetukset laitettuasi pystyt määrittämään, paljonko esimerkiksi Googlen kautta tulee kävijöitä ja paljonko muualta. Hankintaraportissa näkyy myöskin konversiot, vaikka se on myös omana otsikkonaan. Käyttäytymisraportista löytyy tieto, mitä kävijät sivustollasi tekevät. Saat selville, mitkä ovat sivuston suosituimmat sivut kävijämäärien mukaan, suosituimmat laskeutumissivut ja poistumissivut sekä sivustosi latausnopeus eri selaimilla ja laitteilla. Konversiot -raportti kertoo, mistä sivustosi konversiot syntyvät eli mistä saat kauppaa tai yhteydenottoja. Konversiot täytyy määrittää etukäteen ja sen jälkeen pystyy analysoimaan, mistä lähteestä ja millaista reittiä pitkin saat parhaiten konversioita. Dataa kerätään siis tosi paljon, joten sinun täytyy määrittää itsellesi arvokas data ja hyödyntää sitä liiketoiminnassasi.

Google Analytics sopii kaikille yrityksille, joilla on verkkosivu. En näe syytä, miksi joku jättäisi hyödyntämättä ilmaisen ja helpon avun kävijöiden seuraamiseen. Jos yrityksellä ei ole suunnitteilla kasvu, niin silloin ei välttämättä tällaista dataa tarvita. Itse lisäisin Analyticsin päälle joka tapauksessa, sillä koskaan ei voi tietää, mitä huomenna tapahtuu ja tarvitseeko esimerksi alkaa hankkimaan uusia asiakkaita. Tällöin on hyvä olla olemassa olevaa dataa. Esimerkkiyrityksellä tuntuu olevan asiakaskunta hallinassa, mutta tätä voisi kuitenkin tehostaa seuraamalla, löytyykö yritys hakukoneista ja tuleeko asiakkaat mitä kautta yrityksen sivuille. Kyseessä on kuitenkin IT-alan yritys ja puhutaan tietokoneista ja ohjelmistoista, niin uskoisin, että tällaisen sovelluksen käyttöönotto olisi enemmän kuin suotavaa. Esimerkkiyritys voisi luoda tavoitteita Analyticsin avulla ja seurata, moniko jättää yhteystiedot verkkosivujen kautta ja mitä kautta he päätyivät sivulle. Verkkosivuille pystyy myös asettamaan hälytyksen esimerkiksi normaalista poikkeavasta kävijämäärästä, joten jos yhtäkkiä tulee paljon käyttäjiä, voisi miettiä tarvitseeko sivuille asettaa jonkinlainen chat, joka voisi vastata kiireisimpinä ajankohtina asiakkaille. Analyticsin avulla esimerkkiyritys näkee lisäksi kunkin sivun nopeuden tai hitauden. Olen aiemminkin puhunut siitä, että toimivat verkkosivut ovat nopeat, joten tämä on tärkeä data. Suosittelen siis ottamaan Google Analyticsin käyttöön!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *