Kilpajuoksu ja hakukoneet

Lähtö

Ryhmämme päätyi tekemään taustatyötä ja etsimään hyviä hakusanoja tapahtumalle nimeltään Arctic Challenge. Tapahtuma on äärimmäisen kova estejuoksukilpailu, ja järjestetään vuosittain Levillä. Ryhmämme lähti hakemaan tietoa ja ideoita miettimällä itse aiheeseen sopivia hakusanoja, jotka mielestämme olisivat selkeitä, sekä tapahtumalle luontaisia. Mietimme myös hakusanat sen mukaan, millä sanoilla tapahtuman tulisi meidän mielestämme markkinoida itseään, että asiakkaat löytäisivät sen helposti.

Luonnollisesti Levillä

Ensimmäinen haku suoritettiin “ilmiselvän” kautta haulla Arctic challenge  , kuitenkin vain katsoen maksuttomia, orgaanisia, hakutuloksia. Näin toimimalla hakutulokset näyttävät kaikkein relevanteimmat ja luonnolliset tulokset hausta osoittaen mitä hakusanan kautta saatuja tuloksia on eniten valittu ja hyödynnetty.

Aiheesta puhuttaessa voisi luonnollisesti myös käyttää hakusanaa Estejuoksukilpailu Levillä , koska estejuoksukilpailu on varmasti yleisesti käytetty hakusana ja saa siksi paljon osumia. Tarkensimme hakua kuitenkin paikantamalla sen, jolloin hausta tulee osuvampi ja myös henkilöt, jotka etsivät yleisesti tekemistä kyseisestä paikasta, voivat saada osuman. Tuloksiksi saimme orgaanisia hakutuloksia; Levin omat sivut, arctic challengen omat sivut sekä lappilainen -lehden kirjoituksen. Kirjoittamalla samat sanat erijärjestyksessä Googleen “Levin estejuoksukilpailu”  tuloksena tulee samat tapahtumaan ohjaavat linkit, mutta lisäksi videoita, lähinnä jo menneistä tapahtumista. Tarkentamalla hakuun myös vuosiluvun 2020 tulokset painottuvat tulevan vuoden tapahtumaan mutta myös Levin matkailusivusto tulee esille sekä paikallisen lehden vuoden retkikohde äänestys sekä Levin muita tietoja mutta esille ei tule niinkään tarkennettua, tapahtumasta kertovaa tietoa.

Moton kautta maaliin?

Niin kuin ylläkin jo mainittiin, tapahtumasta kiinnostuneet etsivät yleensä ensimmäisenä tietoa tapahtuman nimellä (jos suinkin tiedossa!), kategorialla (kuten estejuoksukilpailu) ja oletetulla sijainnilla (tässä tapauksessa Levi tai Kittilä). Usein tapahtumat onnistuvat lisäksi lanseeraamaan iskulauseen tai moton, joka auttaa tekemään tapahtumasta mieleenpainuvan tai vetovoimaisen. Kiinnostuksen kohteena olevan tapahtuman tapauksessa iskulauseeksi on valikoitunut tahattoman(?) koominen, mutta innostava “Haasta omat äärirajasi!” Tässä tapauksessa iskulauseen avulla löytää vaivattomasti tapahtuman kotisivuille ja Facebook-profiiliin.

Itsenä haastaminen ja extreme luokitellaan usein samaan kategoriaan. Niinpä kokeiluun meni myös ”Extreme urheilu lapissa” . Hakusana ei vie suoraan itse aiheeseen, mutta tarjoaa monta sivustoa, josta voi etsiä samankaltaisia tapahtumia läheltä. TripAdvisor ohjaa suoraan tapahtumakalenteriin, joka näyttää kaikki extreme-lajit ja tapahtumat lapin alueella. Jos vertaa Googlen ja Bingin hakutuloksia samalla hakusanalla, Bing  tarjoaa mainoksena verkkosivustoja extreme urheilun vertailuun. Vaikka hakusanaa muuttaisi ‘’extreme urheilua lapissa’’ ei kumpikaan hakukone antanut tarkempaa tulosta tai mitään tietoa Arctic Challengestä.

Arctic Challenge – Suomi – Arctic Challenge

Kääntämällä Arctic Challengen suomen kielelle ja käyttämällä hakusanaa “Haasteottelu Levi” Google tarjoaa heti yhden kokonaisen sivun osumia aiheeseen liittyen. Sijainnin (Levi) lisääminen hakukenttään tarjoaa linkin muun muassa Kittilän kunnan ja Levin virallisille sivustoille sekä Arctic Challangen Facebook-sivustolle. Kyseinen hakusana tarjoaa aiheesta kiinnostuneille henkilöille mahdollisuuden saada paljon tietoa ja oheismateriaalia tapahtumaan liittyen. Osumien runsas määrä ja linkittyminen koko Kittilän kuntaan ja Levin alueen matkailuun kuvastaa myös tapahtuman suosiota ja laajuutta tänä päivänä.

Fyysistä urheilua Levillä

Kirjoittamalla Googleen hakusanaksi ”fyysinenkisa Levi”  Google tarjoaa ensimmäiseksi tulokseksi Arctic challengea tapahtumana Levillä ja sivulle tulee lisäksi muitakin linkkejä mistä pääsee tutkimaan tapahtumaa. Jos olisimme itse kuulleet kyseisestä tapahtumasta, mutta emme tietäisi nimeä, hakisimme kyseisellä hakusanalla ja lisäisimme paikkakunnan löytääksemme sen avulla lisätietoja.

Oletetaan vielä, että Google haun tekee urheilusta yleisesti kiinnostunut henkilö, joka miettii tahtovansa matkustaa Leville katsomaan jotain urheilutapahtumaa. “kilpailu Levi”  hakusana ei tuo Arctic Challengea ollenkaan tuloksiin. Mutta Levi Wellnes Club löytyy haun tuloksista. “urheilukilpailu Levi”  antaa samankaltaisen hakusaaliin; Welnessin vaihtuessa Intersportiin ja yllättävänä lisänä mukaan tulee Levi Golf kilpailukalenteri. Huomioitavaa on, että molemmat haut tuovat esiin Levin Extreme Triathlonin, Maailman Cupin sekä Snow Sport Academyn.

Henkilöstöstä henkilöksi

Herätyskello soi. Tuttu musiikki helisee pimeydessä. En edes avaa silmiä vaan tökkään torkkunappia. Ei ihan vielä. On pimeää. Pimeää vaikka avaan silmät. On ikävä kesää, lämpöä ja valoa. Jaksoi ihan eri tavalla silloin. Oli eri työkin. Kello soi taas. En halua herätä. Puristan silmät kiinni ja vedän peittoa korville. Toinen torkku. Tiedän että voin torkuttaa kolmesti, neljästi jos en syö aamupalaa ja viidesti jos meikkaan junamatkalla. On vaikea aamu jotenkin..

Lopulta vääntäydyn ylös ja menen vessaan. Peilistä tuijottaa takaisin peikko jolla on mustaakin mustemmat silmänaluset. Itkettää. En halua mennä töihin. Miten tuosta peikosta saa asiakaspalvelijan näköisen ja oloisen? Tarvitaan taikatemppu.. Pakko jaksaa tsempata. Ei ole enää montaa työvuoroa jäljellä vapaisiin. Lasken ihan. Kolme tämä mukaan lukien. Tosin viime viikolla oli sama homma. Sitten joku sairastui ja tarvittiin paikkaajaa. Mikä päivä nyt edes on? Perjantai? Monesko? Joulukuu jo? Minne katosi marraskuu?

Nopealla laskemisella 18pv putkeen töitä.. Viime kuun tuntisaldo oli 240h ja minuutit päälle.

Ei mikään ihme jos väsyttää ja itkettää. Pakkohan sitä on joskus levätä. Kolme päivää enää. Pakko jaksaa.

Puhelin soi. ”Heippa, tiedän että sulla on vapaata tällöin, mutta tarvitaan kipeästi apua, voitko jeesata? Ei mene kuin muutama tunti..”  Lupaudun tietysti. Enhän osaa sanoa ei. Pitäisi opetella mutta entäs jos eivät sitten enää soitakaan? Mistä minä töitä sitten saan? Kämppäkaverin firmakin meni nurin. Ei ole vara valita tai valittaa. Henkilöstövuokrausyrityksen listoilla ollessa mikään ei ole niin varmaa kuin epävarmaa.

Tuosta joulukuusta on nyt reilu 10 vuotta aikaa. Kun tammikuu koitti, jäin sairaslomalle puoleksi vuodeksi. En kyennyt edes menemään kauppaan kun väsytti. Ei jaksanut. Oli ylivoimaista jopa jutella kavereille. Parasta oli kotona. Yksin. Hiljaisuudessa. Omassa surussa. Ura baarimestarina haihtui mielestä tuon puolen vuoden aikana. Enää ei kiinnostanut uusimmat drinkkitrendit eikä molekyylibiologia, itsensä kehittämisestä ja uuden oppimisesta puhumattakaan. Musiikki oli kauhistus. Edes radiota ei pystynyt kuuntelemaan. Paras ystävä oli oma sänky ja lapsuuden nalletoveri.

Silloin en tiennyt rajojani enkä myöskään osannut hakea apua. Ajattelin että minussa on jotain vikaa. Edelleenkään en kuuntele musiikkia kotona. Hiljaisuus on parasta mitä tiedän. Pelkällä sisulla ja elämänhalulla nousin ylös ja jatkoin eteenpäin. Burn out. Sanana kuulostaa kaukaiselta ja hienolta, melkein utopistiselta supinalta ystäväjoukossa ”sillä oli burn out” ja päälle hienovarainen hymynkare. Eihän sellaista olekaan. Tai jos on niin se on hienojen ihmisten tauti. Ei köyhällä ole siihen vara.

Kaksi kuukautta vajaalla 300h työtunneilla oli liikaa minulle. Työehtosopimus määrittelee työtunnit ja lepoajat. Henkilöstövuokrausfirmojen on nykyisin noudatettava samoja lakeja mutta tuolloin kymmenen vuotta takaperin, sait tehdä niin paljon kun vain pystyit. Yritykset kirjoittivat ”nolla” sopimuksia ja vaikka kuun alussa et tiennyt onko töitä ollenkaan, saatoit kuun lopussa huomata tehneesi reilusti ylitöitä, tunti tunnista, koska nollasopimus. Mistään vuorosta ei voinut oikeastaan kieltäytyä koska et tiennyt onko se ainoa mitä tarjotaan. Pompit pallona sinne tänne, tehden kaikkea mahdollista. Positiivisena puolena, opin integroitumaan nopeasti ja kehityin ammatissani aivan uudelle tasolle. Oman jaksamisen kustannuksella tosin. Onneksi nyt on parempi työterveyshuolto. Nykyään on myös ”vara” sairastaa jos siltä tuntuu. Ja jos ei oma ammatti enää maistu niin aina voi uudelleen kouluttautua. Kukaan ei katso kieroon vaan erilaista osaamista, varsinkin matkailualalla, arvostetaan entistä enemmän. Aina on mahdollisuus löytää tie eteenpäin kohti uusia haasteita ja päivittää omaa osaamista.

Kuvat; Tryggve Lith

Inspiraation lähteenä Matkailututkimuksen lukukirja. Veijola, S. 2013

TALOUSASIAT FOR DUMMIES 

Oli kiireinen alkuilta ravintolassa ja olin täyttämässä tiskin hyllyjä myytävillä tuotteilla. Varaston hyllyt loistivat tyhjyydellään ja koitin nopeasti miettiä: mitä tuotteita voin korvata toisella? Mikä näistä vähäisistä tuotteista olisi kannattavin viedä myyntiin ensimmäisenä? Suurimpana kysymyksenä kuitenkin, miten tässä näin on käynyt?  

Ilta saavutti loppuaan, ja olin ajautunut tiiviiseen keskusteluun kollegani kanssa varaston sekä myytävien tuotteiden tilanteesta, kun esimiehemme saapuu paikalle. Hän oli kuullut keskustelumme, ja kuin enemmänkin lohduttaakseen itseään, hän vastasi: ”Jos oman kotisi jääkaappi on tyhjä, mistä se johtuu? A. joko et ole käynyt kaupassa, tai B. sinulla ei ole rahaa ostaa sinne mitään.” Hän virnisti, ja käveli pois. Silloin ymmärsin mistä oli kyse. Yksinkertaista! Ravintolan taloudellinen tilanne oli heikko. Miten en ollut tajunnut tätä? 

Vaikka markkinointi onkin yksi tärkeistä osista menestyvän liikeidea kasvattamisessa, ei se takaa lopullista taloudellista turvaa. Vaikka ravintolassa kävi väkeä ja paikka vaikutti, ei nyt uransa huipulla olevalta, mutta hyvin toimivalta ja markkinoidulta, en ollut ottanut rivimiehenä huomioon lainkaan muita kuluja, joita ravintolassa voisi olla ja joilla on suuri vaikutus koko taloudelliseen tilaan. 

Suurimpana vaikuttajana muuttuvat kustannukset (Mukut), joihin voisi lukea vaikkapa työntekijöiden palkat. Yhtä suuri vaikuttaja on kiinteät kustannuket (Kikut)joista mainitakseni korot sekä tilavuokra (Pälli, 9-10). 

Yrityksen kannattavuus määritellään loogisesti; tuotto on oltava kustannuksia suurempi. Mutta miten tähän tilaan päästään ja miten siinä pysytään? Yksinkertainen ja maalaisjärjellä ajateltu muistilista voisi olla seuraavanlainen:  

  1. Nosta myynti hintaa 
  1. Lisää myynti määrää 
  1. Alenna MuKuja tai KiKuja 

Kun yritys on saatu niin sanotusti ”oikeille raiteille” eli kannattavaksi liiketoimeksi, on seuraavana vuorossa katteiden laskentaa, tuloslaskentaa, työntekijöiden työaikojen seuranta, inventaarioita ja muita toimia joilla voidaan varmistaa että yritys pysyy myös jatkossakin kannattavana. 

Vaikka taloudellinen tasapainoilu voi olla haastavaa, ei aloittelevan yrittäjän kannata kuitenkaan pelästyä. Nykyään on olemassa helpottavia tekijöitä, joilla voi estää joutumisen kassakriisiin. Sellaisina apuina voi pitää esimerkiksi asiakkaiden pitk maksuaikoja, sekä laskujen myymistä perintäfirmoille.

Yrityksen toiminnan kehittäminen kannattaa olla kuitenkin hyvin suunniteltua ja turvattua. Tapahtuuko se puhtaasti tulorahoituksella vai onko tarpeen ottaa esimerkiksi lainaa? Tämä riippuu tietysti yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja siitä kuinka vakaalla pohjalla yritys on. Mielestäni kuitenkin perusajatuksena on hyvä pitää seuraavaa: yrityksen kehittämiseen kannattaa ottaa rahoitusta, jos tulorahoitus ei riitä. Kehittäminen ei ole se juttu, josta tinkiä. Rahoituksen saa esimerkiksi pankista tai vaikka katusoitannalla. 

 

Kysyin MP-yhtymä oy:n omistajalta, Matti Puraselta, mitä eri mahdollisuuksia yrityksellä on rahoituksen keräämiseen ja mitä hyviä/huonoja puolia niissä on? Näin hän vastasi: 

 

Rahoitusmallit ovat parantuneet viimeisen 10 vuoden aikana hurjasti! Ensimmäinen alkuvaiheen rahoitus on kuitenkin helppo saada esimerkiksi finnveralta , joka antaa takauksia pankille, joka myöntää puolestaan lainan. Finnverasta saa helposti ”halpaa rahaa”, mutta huonoksi puoleksi sanoisin, että jos yritys kaatuu, vastaat siitä henkilökohtaisella omaisuudellasi.  

Omarahoitus on suppeampaa, ja harvalla on pääomaa laittaa omasta pussista yhtä paljon, kun pankilla. Hyvä puoli on se, että se on kustannuksiltaan halvempaa, sekä yrityksen kaatuessa menetät vain omat rahasi, et jää kenellekään velkaa. Sua vain vituttaa.  

Pääoma sijoittajat puolestaan ostavat yrityksestäsi osuuden ja sijoittavat rahaa sisään (kuin lainaa)Tämä rahoitusmuoto antaa enemmän rahaa ja erityyppisillä ehdoilla kuin vaikka pankki. Huono puoli on se, että joutuu antamaan valtaa muille Joukko/vertaus lainassa kulut ovat korkeita, mutta rahaa saa helposti. Usein talouden kehittäminen on monen tekijöiden summa. Suosin itse eri rahoitusmuotojen kombinaatiota, koostetaan rahoitus monesta lähteestä.

Menestyvän liikeyrityksen talouden tilanteen kartoittaminen, tehostaminen, ylläpitäminen ja seuranta on selvästikin monisäikeistä puuhaaOnneksi apunasi on monia työkaluja, joiden avulla tästä sumasta voit selvitä ainakin hiukan helpommin.  Esimerkiksi   Katelaskuri, tuloslaskuri, inventaarion työkalu ja apuja saa myös työvuorosuunnitteluun.

Kun perusasiat on saatu kuntoon, sitten ei tarvitse muuta kuin vain tasapainoilla aatteiden, muuttuvien ajanjaksojen, erilaisten persoonien sekä yhteiskunnan ja sen muutosten kanssa. Helppoa kuin heinänteko! 

 

LÄHTEET 

Pälli, P. 2019. Talouden hallinta, 9-10. Muuttuvat kustannukset, Kiinteät kustannukset. PowerPoint. Viitattu 10.10.2019 https://moodle.eoppimispalvelut.fi/pluginfile.php/484857/mod_resource/content/1/Talouden%20hallinta%20K%2019%20220319.pdf 

Kuvat: FLICR

Kuva markkinointivälineenä

Minä ihailen ihmisiä, joilla on visio ja jotka työskentelevät toteuttaakseen sen. Ihan sama mikä se visio on laatuaan tai kuinka suuri se on, intohimo tekee siitä erityisen. Intohimo vaikuttaa, saa aikaan sekä antaa jotain jälkipolville. Kautta aikojen, suurin vaikuttaja on ollut kuva. Jo egyptiläiset tiesivät sanonnan ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” ja heidän kirjoituksensa onkin hieroglyfistä

Sanotaan että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Sen voima on siis suurempi kuin voi yksi ihminen kuvitella, niin hyvässä kuin pahassakin. Hyvä kuva voi joko nostaa tai laskea yrityksen markkina-arvoa. Hyvän kuvan määritelmä on kuitenkin yhtä vakaa kuin kuun valo sumuisena yönä. 

Edellisessä postauksessa jo mainitsin ohimennen sosiaalisen median eräänä markkinakanavana. Sosiaaliseksi mediaksi voidaan lukea mikä tahansa verkkoviestintäympäristö ja suurimmat vaikuttajat sillä alueella ovat facebook ja instagram. Nämä kanavat tukeutuvat nimenomaan valokuvien voimaan. Mitä kaikkea pitääkään ottaa huomioon, jotta päästään julkaisemaan valokuva markkinointimateriaalina ja luomaan mielikuvaa potentiaaliselle asiakkaalle? 

Kolme suurinta työkalua markkinoinnin saralla ovat segmentointi, targetointi ja positiointi. Tämä on yös niin kutsuttu STP-malli. Työkaluja suositellaan käytettäväksi juuri tuossa järjestyksessä ja huomioon ottaen koko kolminaisuuden. Ilman isää ei voi olla poikaa ja ilman segmentointia ei voi olla targetointia. Jos tahtoo menestyä, täytyy myös olla positiotu

Harmillisesti useimmat unohtavat segmentoinnin tärkeyden. Markkinoiden kartoittaminen yleisesti ja kohdentamisen puuttuminen on valitettava ongelma useilla tahoilla. Ei tiedetä oikein mitä myydään, joten myydään vähän kaikkea ja samalla syödään omasta tuotosta iso osa pois. Uskon että tiedämme kaikki ainakin yhden tällaisen yrityksen.

Markkinoinnissa sisältöjen pitää tukea ja edistää yrityksen liiketoimintaa” 

”Tosielämän pitäisi olla lähtökohtana somesisällössä” 

Tosielämään ei kuitenkaan kannata keskittyä liikaa. Sisällön on oltava yleisien normien rajoissa ja seurattava asiakasprofiilia. Jokainen yrittäjä tietää parhaiten millaista asiakaskuntaa tavoittelee ja millainen kuva juuri siihen asiakasjoukkoon sopisi. Mitä he kaipaavat elämäänsä? Millaisen lupauksen kuva antaa? 

Kuva myy, koska siinä on sisältöä. Sisältö on se mitä asiakkaat yleensä hakevat tavalla tai toisella.  Sisältömarkkinointi on useimman pienyrittäjän oljenkorsi sekä pelastusrengas. Pelastaako se koko yrityksen, sen kertoo vain numerot mitkä jäävät viivan alle. 

 

Customer insight

What lies behind a picture

“Have you seen that picture on Instagram? Asked my friend one day. “It’s amazing! I really want to go there.”  She was almost hopping up and down when talking. I looked at that photo. I also scrolled through the ones posted on that page, looked at some tags under them and went to the webpage linked in the description just to find myself dreaming about having a workshop with the page owner and having the opportunity to take similar photos.

All that made me wonder about how easy it is to draw people’s attention and to inspire them to do something just with a picture. What I saw in it was a good quality camera and a skilled photographer. My friend, on the other hand, was thrilled by the opportunity to go horse-riding with the eagles in Mongolia. Two quite different desires inspired by the same catalyst. The result was that she did go horse-riding in Mongolia and she even took part in the Mongol derby. I bought a camera instead.

IT IS NOT THE DESTINATION WHERE YOU END UP BUT THE MISHAPS AND MEMORIES YOU CREATE ALONG THE WAY 

-UNKNOWN-

When people are travelling, it is always because of some kind of need they are feeling and while travelling people may be in need of different things. These needs are being fulfilled by an ever-growing industry. By buying or planning to buy something, people become potential customers of this industry.  For example, there are thousands of car rentals, restaurants, hotels and safari companies ready to fulfill people’s needs and desires. As a customer, I can choose what I like the most; what sounds most more interesting to me and what serves my purpose in the best way.

Therefore is the companies’ job to make me intrigued, to keep me satisfied and maybe even to secure me as a loyal customer. Touristic companies need to follow three different concepts to be able fulfill my expectations; Customer intelligence ,customer knowledge , customer insight . It sounds easy, doesn’t it? Only three things. It cannot be so hard.

Let’s assume that I am photographer looking for new locations and I see this picture of the Finnish Lapland.  The need to travel to this destination has been generated. I would need transportation, so I would be looking for car rentals in Finland. To find a good car, I also need to know what kind of road I will be driving on. I need to know how weather will be and of course how to get there. I also would like to know if there are any hotels, food stores or restaurants in the nearby; if I could answer all these questions and how I could manage to even take similar photos. My expectations would be fulfilled, and I would be looking for something more. I would be a happy customer. I would fit the customer profile perfectly.

Just by taking that picture, the original photographer has thought about all of this. He picked a place that travelling photographers can find easily, where food and other experiences are also available. In other words what he is doing is creating a valuable marketing strategy just by publishing that picture. So next time you see something that makes your soul rejoice, just think about how many different parties were or will be involved to create that feeling in you. Before your zero moment of truth

 

 

Inspiration photographers:

Daniel Kordan

Mikko Lagersted

Juuso Hämäläinen

Markus Kiili