TALOUSASIAT FOR DUMMIES 

Oli kiireinen alkuilta ravintolassa ja olin täyttämässä tiskin hyllyjä myytävillä tuotteilla. Varaston hyllyt loistivat tyhjyydellään ja koitin nopeasti miettiä: mitä tuotteita voin korvata toisella? Mikä näistä vähäisistä tuotteista olisi kannattavin viedä myyntiin ensimmäisenä? Suurimpana kysymyksenä kuitenkin, miten tässä näin on käynyt?  

Ilta saavutti loppuaan, ja olin ajautunut tiiviiseen keskusteluun kollegani kanssa varaston sekä myytävien tuotteiden tilanteesta, kun esimiehemme saapuu paikalle. Hän oli kuullut keskustelumme, ja kuin enemmänkin lohduttaakseen itseään, hän vastasi: ”Jos oman kotisi jääkaappi on tyhjä, mistä se johtuu? A. joko et ole käynyt kaupassa, tai B. sinulla ei ole rahaa ostaa sinne mitään.” Hän virnisti, ja käveli pois. Silloin ymmärsin mistä oli kyse. Yksinkertaista! Ravintolan taloudellinen tilanne oli heikko. Miten en ollut tajunnut tätä? 

Vaikka markkinointi onkin yksi tärkeistä osista menestyvän liikeidea kasvattamisessa, ei se takaa lopullista taloudellista turvaa. Vaikka ravintolassa kävi väkeä ja paikka vaikutti, ei nyt uransa huipulla olevalta, mutta hyvin toimivalta ja markkinoidulta, en ollut ottanut rivimiehenä huomioon lainkaan muita kuluja, joita ravintolassa voisi olla ja joilla on suuri vaikutus koko taloudelliseen tilaan. 

Suurimpana vaikuttajana muuttuvat kustannukset (Mukut), joihin voisi lukea vaikkapa työntekijöiden palkat. Yhtä suuri vaikuttaja on kiinteät kustannuket (Kikut)joista mainitakseni korot sekä tilavuokra (Pälli, 9-10). 

Yrityksen kannattavuus määritellään loogisesti; tuotto on oltava kustannuksia suurempi. Mutta miten tähän tilaan päästään ja miten siinä pysytään? Yksinkertainen ja maalaisjärjellä ajateltu muistilista voisi olla seuraavanlainen:  

  1. Nosta myynti hintaa 
  1. Lisää myynti määrää 
  1. Alenna MuKuja tai KiKuja 

Kun yritys on saatu niin sanotusti ”oikeille raiteille” eli kannattavaksi liiketoimeksi, on seuraavana vuorossa katteiden laskentaa, tuloslaskentaa, työntekijöiden työaikojen seuranta, inventaarioita ja muita toimia joilla voidaan varmistaa että yritys pysyy myös jatkossakin kannattavana. 

Vaikka taloudellinen tasapainoilu voi olla haastavaa, ei aloittelevan yrittäjän kannata kuitenkaan pelästyä. Nykyään on olemassa helpottavia tekijöitä, joilla voi estää joutumisen kassakriisiin. Sellaisina apuina voi pitää esimerkiksi asiakkaiden pitk maksuaikoja, sekä laskujen myymistä perintäfirmoille.

Yrityksen toiminnan kehittäminen kannattaa olla kuitenkin hyvin suunniteltua ja turvattua. Tapahtuuko se puhtaasti tulorahoituksella vai onko tarpeen ottaa esimerkiksi lainaa? Tämä riippuu tietysti yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja siitä kuinka vakaalla pohjalla yritys on. Mielestäni kuitenkin perusajatuksena on hyvä pitää seuraavaa: yrityksen kehittämiseen kannattaa ottaa rahoitusta, jos tulorahoitus ei riitä. Kehittäminen ei ole se juttu, josta tinkiä. Rahoituksen saa esimerkiksi pankista tai vaikka katusoitannalla. 

 

Kysyin MP-yhtymä oy:n omistajalta, Matti Puraselta, mitä eri mahdollisuuksia yrityksellä on rahoituksen keräämiseen ja mitä hyviä/huonoja puolia niissä on? Näin hän vastasi: 

 

Rahoitusmallit ovat parantuneet viimeisen 10 vuoden aikana hurjasti! Ensimmäinen alkuvaiheen rahoitus on kuitenkin helppo saada esimerkiksi finnveralta , joka antaa takauksia pankille, joka myöntää puolestaan lainan. Finnverasta saa helposti ”halpaa rahaa”, mutta huonoksi puoleksi sanoisin, että jos yritys kaatuu, vastaat siitä henkilökohtaisella omaisuudellasi.  

Omarahoitus on suppeampaa, ja harvalla on pääomaa laittaa omasta pussista yhtä paljon, kun pankilla. Hyvä puoli on se, että se on kustannuksiltaan halvempaa, sekä yrityksen kaatuessa menetät vain omat rahasi, et jää kenellekään velkaa. Sua vain vituttaa.  

Pääoma sijoittajat puolestaan ostavat yrityksestäsi osuuden ja sijoittavat rahaa sisään (kuin lainaa)Tämä rahoitusmuoto antaa enemmän rahaa ja erityyppisillä ehdoilla kuin vaikka pankki. Huono puoli on se, että joutuu antamaan valtaa muille Joukko/vertaus lainassa kulut ovat korkeita, mutta rahaa saa helposti. Usein talouden kehittäminen on monen tekijöiden summa. Suosin itse eri rahoitusmuotojen kombinaatiota, koostetaan rahoitus monesta lähteestä.

Menestyvän liikeyrityksen talouden tilanteen kartoittaminen, tehostaminen, ylläpitäminen ja seuranta on selvästikin monisäikeistä puuhaaOnneksi apunasi on monia työkaluja, joiden avulla tästä sumasta voit selvitä ainakin hiukan helpommin.  Esimerkiksi   Katelaskuri, tuloslaskuri, inventaarion työkalu ja apuja saa myös työvuorosuunnitteluun.

Kun perusasiat on saatu kuntoon, sitten ei tarvitse muuta kuin vain tasapainoilla aatteiden, muuttuvien ajanjaksojen, erilaisten persoonien sekä yhteiskunnan ja sen muutosten kanssa. Helppoa kuin heinänteko! 

 

LÄHTEET 

Pälli, P. 2019. Talouden hallinta, 9-10. Muuttuvat kustannukset, Kiinteät kustannukset. PowerPoint. Viitattu 10.10.2019 https://moodle.eoppimispalvelut.fi/pluginfile.php/484857/mod_resource/content/1/Talouden%20hallinta%20K%2019%20220319.pdf 

Kuvat: FLICR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *