Tervetuloa minun ensimmäiseen asiantuntijablogikirjoitukseeni. Tulevassa kirjoituksessa tulemme käsittelemään sisältömarkkinointia ja miten voit tuottaa hyvää verkkosisältöä yrityksesi verkkosivuille.
Mitä on sisältömarkkinointi?
SEOSEON mukaan sisältömarkkinointi tarkoittaa lyhyesti kohderyhmälle räätälöityä sisältöä, jonka päämääräinen tarkoitus on tuottaa lisäarvoa mahdollisille asiakkaille. Sisältömarkkinoinnin tulee keskittyä asiakkaaseen ja hänen tarpeisiinsa eikä yrityksen viestiin. Pia Viinamäen mukaan sisältömarkkinoinnin tulisi vaikuttaa yritykseen positiivisesti joko asiakkaiden hankintaan, asiakaspitoon tai lisämyyntiin. Sisältö voi esiintyä useassa eri muodossa, joita ovat mm:
- Blogikirjoitus
- Uutiskirje
- Video
- Ladattava esite
- Sähköpostiviesti
- Some-päivitys
Jos sisältömarkkinoinnilla haluaa tuottaa tuloksia, tulee sen olla tavoitteellista, johdonmukaista ja jatkuvaa. Hyvä sisältömarkkinointi voi olla yritykselle erittäin hyödyllistä, jos asiakkaat etsivät, käyttävät ja jakavat sisältöä yrityksen puolesta. Suomen digimarkkinoinnin toimitusjohtajan Jaakko Suojasen mukaan se voi olla markkinoinnin muoto, jota ei voi pysäyttää. Tärkeintä tällaisen sisältömarkkinoinnin saavuttamiseen on se, että aloittaa sen tekemisen. Muita tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon ovat hyvän sisältöstrategian luominen, ostajapersoonien muodostaminen ja määritetyt sisältömarkkinoinnin tavoitteet.
Sisältömarkkinoinnin peruslähtökohdat:
- Asiakkaan ongelmat ostoprosessin eri vaiheissa
- Voitko helpottaa esim. palveluiden vertailua?
- Voitko koukuttaa asiakkaan jollain?
- Kuinka asiakkaat löytävät sisältösi sekä onko sisällön tuottaminen vaivan arvoista
- Miten päästään tavoitteisiin ja kuinka tehokkuutta mitataan
- Onko yrityksellä resursseja johdonmukaiseen ja jatkuvaan sisältömarkkinointiin
Matias Suhosen mukaan sisältömarkkinoinnista on olemassa muutamia väärinkäsityksiä ja ne on hyvä tiedostaa, jos sisältömarkkinointia luo:
- Sisältömarkkinointi on mainontaa
- Sitä se ei ole. Display-mainos tai TV-mainos eivät ole sisältömarkkinointia
- Sisältömarkkinointia on vaikea mitata ja analysoida
- Se ei ole vaikeaa, jos yrityksen tavoitteet ja mittarit on asetettu oikein
- Sisältömarkkinointi on helppoa
- Menestyminen vaatii sitoutumista ja suunnittelua
- Sisältömarkkinointi käy vain isommille brändeille
- Se sopii kaikille koosta riippumatta. Some ja internet mahdollistavat toteutuksen vähäisilläkin resursseilla
- Sisältömarkkinointi on ilmaista
- Sitä se ei ole. Se vaatii samanlaisia resursseja kuin muukin mainonta.
- Sisältömarkkinointi parantaa tunnettavuutta, eikä myyntiä
- Sisältömarkkinointi on myös muutakin kuin yrityksen brändi ja sen tunnettavuus. Tuloksia saadaan, jos asiakkaalle tarjotaan selkeä polku
Miten tuotat hyvää verkkosisältöä?
Pia Maria Halttusen mukaan tuottaaksesi hyvää ja asiakaslähtöistä verkkosisältöä, tulee se vaatimaan resursseja, osaamista ja organisaation osallistumista. Nykyisessä digimaailmassa asiakas hakee tietoa itse hyvin paljon ennen päätöstä. Tämän seurauksena olisi tärkeää, että sisältösi löytyy hakujen yhteydessä. Hakukoneoptimointi ja analytiikka ovat tärkeitä tämän osalta, sillä ne edistävät asiakkaiden matkaa sisältösi löytämiseen. Kun aloitat verkkosisällön luomisen, on suositeltavaa hoitaa ja järjestää Hanna Kangasniemen mukaan muutamia ydinalueita, jotta voit alkaa luomaan hyvää verkkosisältöä:
- Tunne yleisösi
- Luo sisältöstrategia
- Käytä resursseja hakusana-analyysiin
- Käytä samoja termejä kuin asiakkaat
- Luo sisältöä säännöllisesti ja suunnitelmallisesti
- Luo laadukasta ja mielenkiintoista sisältöä
- Muista tekniikka puoli (URL, meta, tagit = selkeitä)
- Seuraa analytiikka ja tuo asiakkaat mukaan sisällönsuunnitteluun
Analytiikan seurannassa on suositeltavaa käyttää verkkopreesenssiä tavoitteiden mitattavuuden seuraamiseen eli käytetään KPI:tä (Key Performance Indicator), johon lukeutuu mm. paljonko sisältöä kulutetaan ja jaetaan, liidien määrä ja laatu, myynti ja sitouttaminen.
Johanna Koskelan mukaan kun aloitat verkkosisällön luomisen kannatta pitää mielessä muutamia asioita, joita ovat mm. käytä kirjoittaessa selkeää kieltä, muista asettua lukijan asemaan, tuo tärkeät asiat tekstin alkuun, tee tekstistä silmäiltävää, pidä kappaleet lyhyenä, käytä listoja ja väliotsikoita paljon, luo kirjaavat otsikot, varmista linkkien ymmärrettävyys sekä käytä tekstissä kuvia, videoita ja infografiikkaa.
Hyvän verkkosisällön luominen on elintärkeää yrityksille, jotka haluavat menestyä. Menestyäksesi sinun tulee luoda mielenkiintoista sisältöä tässä hetkessä ja tulevaisuudessa sekä seurata kaikkia mahdollisia mittareita ja analytiikkaa. Älä myöskään unohda hakukoneoptimointia!