Sisällön mittaaminen ja sen testaus (A/B) tiivistetysti

Seuraavan blogikirjoituksen aiheena on käsitellä yrityksissä tapahtuvaa luodun sisällön analytiikkaa ja sen seuraamista sekä A/B testausta. Sisällön kattavassa jakamisessa ja sisältömarkkinoinnin kehittämisessä erittäin oleelliseksi on muodostunut näiden sisältöjen mittaaminen ja testaaminen. Jos mittaamista ei suoriteta syystä tai toisesta, ei tiedetä, onko oikeita tavoitteita saavutettu tai tehdyt investoinnit sisältöön olleet hyödyllisiä. Mittaamista kannattaa myös toteuttaa kahden eri syyn takia, joita ovat markkinointiviestinnän tehokkuus muihin keinoihin verrattuna ja analysoinnin tulosten esittely avaa yleensä johtoportaan ihmisten silmät sisältömarkkinoinnin hyödyille.

Sisällön analytiikka

Sisällön analytiikka tarkoittaa lyhyesti tuotettujen sisältöjen erilaisten analytiikkojen seuraamista, analysoimista ja raportoimista. Analytiikka kertoo myös, onko tavoitteisiin päästy ja miten niihin on päästy. Sisällön analytiikassa muutamia hyviä mittareita, joita kannattaa seurata ja analysoida ovat mm. asiakaskokemuksen kehittäminen, toivotun brändimielikuvan välittäminen, myynnin kasvattaminen, ajatusjohtaja-aseman varmistaminen, rekrytointi ja normaali tiedottaminen.

Muutamia hyödyllisiä mittaamisen ilmaisia työkaluja ovat Google Analytics ja Facebookin sisäinen data, mutta niiden ongelmaksi voi muodostua, että niissä on liian paljon dataa, ettei se loppujen lopuksi kerro yritykselle mitään. Näiden lisäksi muita haasteita voivat olla myös kunnon otteen ottaminen ja siitä tiedon puristaminen sekä usean datalähteen yhteen kokoamisen vertailukelpoisuus.

Seuraavaksi esittelen sisällönkulutuksen puolesta seurattavia tärkeimpiä mittareita, joita ovat:

  • Sisällön parissa vietetty aika
  • Sisällön kulutusaste prosenttiosuutena
  • Sitoutuminen (esim. tykkäys, jako tai kommentti)
  • Palaavat kävijät
  • Välittömät poistumiset prosenttiosuutena (ensimmäiseltä sivulta)
  • Poistumiset prosenttiosuutena (kertoo tietyn sivun poistumismäärän)
  • Rekisteröitymiset ja tilaukset (esim. uutiskirje)
  • Arviot ja suosittelut

Näiden jälkeen on myös hyvä tarkastella liiketoiminalle tärkeitä sisältömarkkinoinnin mittareita, joita ovat esimerkiksi asiakaskokemukseen liittyvät mittarit kuten NPS (Net Promoter Score), joka kertoo, miten asiakkaita voidaan palvella paremmin jatkossa ja luoda täten parempaa sisältöä. Toinen tärkeä kohde on myös brändimielikuvaan ja tunnettuuteen liittyvät mittarit, joita ovat esim. muistettavuus (top-of-mind) ja brändiattribuutit. Ei saa tietenkään unohtaa myyntiin liittyviä mittareita, joita ovat esim. CLV (Customer Lifetime Value), liidien määrä sekä laatu ja myynnin sekä katteen kehitys. Lopuksi kannattaa muistaa vielä seurata 1)rekrytointiin ja 2)sisäiseen viestintään liittyviä mittareita, joita ovat 1(resurssiaste, prosessintehokkuus ja hakemusten määrä), 2(eNPS eli employee Net Promoter Score, henkilöstön palautteet ja vaihtuvuus)

Sisällön analytiikan testaus (A/B testaus)

Seuraavaksi käsittelemme, miten toimii analytiikan testaus eli A/B testaus. Lyhyesti selitettynä Optimizelyn mukaan A/B testaus tarkoittaa keinoa vertailla kahta erilaista versiota nettisivusta tai sovelluksesta, jotta saataisiin selville, kumpi toimii paremmin. Testauksessa henkilöille näytetään sattumanvaraisesti sivusta kahdesta kolmeen erilaista versiota, jonka jälkeen saatu data kertoo mikä toi enemmän konversiota.

Sivun muokkaus voi olla hyvin yksinkertainen kuin esim. otsikon ja/tai napin muuttaminen tai se voi olla myös koko sivun uudelleen muokkaus. Yritysten kannattaa tehdä A/B testausta, koska se antaa mahdollisuuden muokata ja seurata sisältöä hyvin tarkasti ja se kertoo myös mitkä ominaisuudet vaikuttavat enemmän asiakaskokemukseen.

A/B testauksen prosessi lyhyesti, jotta voit aloittaa testauksen:

  • Kerää dataa
  • Määrittele tavoitteet
  • Luo hypoteesi
  • Luo erilaisia versioita
  • Tee kokeita sivujen kanssa
  • Analysoi tulokset

Sisällön analytiikan lähde: Hakola I, Hiila I, Rummukainen M. 2019. Sisältömarkkinoinnin työkalut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *