Yhteiskehittäminen asiakkaiden kanssa on hyödyllistä!

Seuraavassa blogikirjoituksessa tulemme käsittelemään yhteiskehittämistä (co-creation), jossa käymme läpi seuraavia aiheita kuten mitä yhteiskehittäminen tarkoittaa, mitä tulee ottaa huomioon yhteiskehittämisessä asiakkaiden kanssa, miten asiakaspalautetta voi hyödyntää yhteiskehittämisessä ja esimerkin yhteiskehittämisen toteuttamisesta.

Mitä yhteiskehittäminen tarkoittaa?

Turun yliopiston mukaan yhteiskehittäminen tarkoittaa ihmisten välistä tavoitteellista yhteistyötä, jota on mahdollista tukea ja edistää usealla tavalla. Sitä on mahdollista toteuttaa fyysisessä kuin virtuaalisessa ympäristössä. Yritysten yhteiskehittämisen kohteena voi olla useita erilaisia kohteita, kuten esim. arvo, strategia, palvelu, tuote, liikeidea, tilaratkaisut tai toimintatavat.

Yritysten välinen kova kilpailu on lisännyt yritysten halua tehdä yhä tiiviimpää yhteistyötä asiakkaiden, henkilöstön ja sidosryhmien kanssa, kuten ottaa heidät mukaan yritykseen ja sen tuotteiden sekä palveluiden kehittämiseen yhdessä. Yhteiskehittämisen merkitys on muuttumassa vähitellen kilpailuedusta yritysten pärjäämisen perusedellytykseksi.

Muutamia syitä miksi yritykset valitsevat yhteiskehittämisen ovat mm. asiakkaiden sitouttaminen, nopea tuotekehitys ja tuotettu lisäarvo. Ruohonjuuri tasolla selitettynä kehittäminen on sellaista toimintaa, joka ylittää kaikki mahdolliset rajat yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

Mitä tulee ottaa huomioon yhteiskehittämisessä asiakkaiden kanssa

Yhteiskehittämisessä asiakkaiden kanssa, mitä tulee ottaa huomioon, voidaan jakaa mielestäni viiteen osaan:

  1. Tasavertaisuus

Onnistuminen edellyttää tasavertaista osallistumista mukana olevien kesken. Alusta alkaen otetaan eri ryhmiä mukaan keskusteluun, kuunnellaan osallistujia ja tuodaan esille osallistumisen hyödyt sekä heidän arvokas panostuksensa osoitetaan todeksi. Kun kaikki osallistuvat tasavertaisesti, ei synny hierarkiaa, joka edistää erilaisuutta ja erilaisia mielipiteitä.

  1. Yhtenäisyys

Yhteistyön ja osallistujien eri tavoitteiden seasta pyritään löytämään yhteinen kiinnostava aihe ja tavoite. Periaatteena tuoda näkökulmat ja osaamiset yhteen.

  1. Selkeys ja vapaus

Edetään nopeasti ajatuksista tekoihin. Osallistujat saavat kokeilla, oppia ja epäonnistua. Osallistujien läpinäkyvyys, viestintä ja järkevä vastuunjako edesauttaa kokeiluja ja tekemistä, kun ei ole selkeää byrokratiaa.

  1. Tila ja ohjaus

Osallistujat tarvitsevat oikeanlaista ohjausta ja tiloja. Erilaiset työskentelymenetelmät ja käsikirjoitus ohjaavat tekemistä. Tilat ohjaavat tunnelmaa ja tekemisen tapoja.

  1. Tunteet

Osallistujien kesken saattaa herätä kaikenlaisia tunteita. Kaikkien on tärkeä olla ajan tasalla omista ja muiden tunteista sekä osata hallita niitä ja lukea tilannetta. Tärkeää on opetella hyväksymään muut, olemaan avoin uusille videoille sekä muuttaa tunteet tekemiseksi. Selvitetään myös, miten käsitellään negatiivisia tunteita kunnioittavasti, kannustavasti ja syyllistämättä.

Miten asiakaspalautetta voi hyödyntää yhteiskehittämisessä

Asiakaspalautteet ovat todella tärkeitä yhteiskehittämisessä, sillä se antaa yrittäjälle helposti tietoa siitä mitä kannattaa toteuttaa, mikä kannattaa sekä mihin pitäisi käyttää resurssit. Asiakkaat ovat valmiita auttamaan ja ovat hyvillään, jos saavat auttaa yrittäjää. Yrittäjän on oleellista osoittaa, että asiakkaat ovat tärkeitä sekä heidän mielipiteensä ovat kiinnostavia.

Taija Venton mukaan asiakkaat hyvin useasti kyllä kertovat onko palvelu tai tuote kiinnostava. He myös kertovat palautteissa mistä he löysivät palvelusi sekä mitä seuraavat. Yritys voi hyödyntää tätä tietoa liiketoiminnan kehittämisessä, sekä myynnin ja markkinoinnin suunnittelussa.

Yritys voi palautetta pyytämällä saada aikaan ymmärryksen asioiden tärkeysjärjestyksestä, joka kertoo mitkä asiat ovat merkityksellisiä esimerkiksi asiakkaille ja minkä kehittämisen voi jättää puolestaan vähemmälle huomiolle. Yritys, joka kysyy palautetta säännöllisesti ja systemaattisesti, ei tule ajautumaan väärälle tielle yhteiskehittämisessä.

Esimerkki yhteiskehittämisen toteuttamisesta

Jouni Halmeen mukaan yksi huomattavimmista yhteiskehittämisen esimerkeistä on Netflix, joka muokkasi toimintamalliansa teknologian kehittymisen myötä asiakkaiden kanssa kovaan tahtiin siitä lähtien kun se perustettiin. Tämän seurauksena he varmistivat, että heidän tuotteensa vastasi markkinoilla vallitsevaan kysyntään. He myös onnistuivat valjastamaan parhainta osaamistaan, kun he kehittivät suosittelualgoritminjoukkoistamisen yhdessä asiakkaiden kanssa.

Aluksi he korjasivat suppean valikoiman, tarjoamalla vuokrausta nettisivuilta tai postitilausta kotiin sekä muuttivat per video maksun kuukausimaksuksi. Vuonna 2007 kun laajakaistaliittymät yleistyivät, niin he hyödynsivät tätä ja lanseerasivat suoratoistopalvelun. Sen jälkeen vuonna 2011 Netflix alkoi hankkia sisältöä yksinoikeudella maksamalla etukäteen tuottajille ja tilaten kaksi kautta, joka houkutteli sisällöntekijöitä heidän mukaansa. Tämän seurauksena laadukas sisältö toi palvelulle lisää käyttäjiä, joka tuki omalta osaltaan liiketoiminnan kasvun jatkumista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *