Mitä selluliitti on?
Selluliitti, jossa ihonalaiseen sidekudokseen on kertynyt liikaa rasvaa, nestettä ja kuona-aineita.
Rasvasolut (adiposyytit) ovat ryhmittyneet suuriksi rasvasoluryppäiksi (noduuleiksi) ja niitä ympäröi säikeinen kudos. Tämä aiheuttaa sen että veri- ja imunestekierto häiriytyy ja solujen aineenvaihdunta, sekä hapensaanti hidastuu.
Selluliitti on aineenvaihdunnallinen häiriötila, jossa soluihin ja soluväleihin kertyy rasvaa, nestettä ja kuona-aineita. Kudosten verenkierto heikkenee ja sidekudos rappeutuu. Selluliittiä voi olla paikallisesti laihallakin naisella tai se yhdistyy lihavuuteen ja kudosten veltostumiseen.
Selluliitti näkyy muhkuraisena reisissä, lantiossa, vatsanyläosassa ja käsivarsissa.
Selluliittiä on myös kolmea eri astetta:
Ensimmäisen asteen selluliitti: Rasvasolut suurenevat ja rasva sitoo vettä kudoksiin, sidekudos venyy ja ihon tilavuus lisäänyy. Iho menettää elastisuuttaan. Selluliitti näkyy kuitenkin vain puristettaessa
Toisen asteen selluliitti: Rasvasolut ryhmittyvät mikronomoduleiksi (30-100 rasvasolua) ja niiden ympärille kehittyy sidekudossäikeinenverkko. Mukopolysakkaridit polymerisoituvat ja kudoksen nestemäärä lisääntyy. Sidekudoksen elastisuus vähenee edelleen. Selluliitti näkyy seisoessa ja erityisesti sivusta katsoessa.
Kolmannen asteen selluliitti: Rasvasolukertymät suurenevat useiden mikronodulien yhtyessä makronoduleiksi, joita kovettunut säieverkko ympäröi. Verkko estää rasvojen hajoamista (tuntuu kovettuneelta). Makronodulit painavat veri – ja lymfasuonia ja hermoja. Selluliitti näkyy myös makuulla.
Selluliitin syntyyn vaikuttavat tekijät:
Selluliitin syntyyn voivat vaikuttaa monet tekijät, mutta ennen kaikkea hormonaliset syyt. Hormonit säätelevät rasvasolujen toimintaa ja rasvakudoksen jakautumista keholla.
Hormonaaliset häiriöt:
Estrogeenit vaikuttavat rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja siihen miten rasvakudos jakautuu keholla kummallakin sukupuolella. Selluliitista 12 prosenttia syntyy puberteetissa, 17 prosenttia raskauden aikana, 27 prosenttia vaihdevuosien aikana ja 19prosenttia sopimattomien ehkäisypillereiden käytönaikana.
Hormonimuutokset heijastuvat rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja soluväliaineen toimintaan.
Veri- ja imunestekierron häiriöt:
Hidas veren- ja imunesteen kierto sekä verisuoniston ja kapillaarien heikkous (esim. kylmät kädet/jalat). Veren- ja imunestekierron häiriötä pidetään yleisempänä syynä, koska häiriö lisää turvotusta kudoksessa.
Psyykkiset tekijät:
Jatkuva väsymys, unen puute, krooninen stressi, sekä huono tunne- elämä vaikuttavat selluliitin syntyyn. Selluliitti pahenee rasvan kertyessä kudoksiin. Stressi taas estää niiden entsyymien toimintaa, jotka hajoittavat rasvaa.
Perinnöllinen taipumus:
On vaikutus lihavuuteen kuin selluliittiin. Perittyjen ruokailutottumuksien vuoksi. Sidekudoksen ja verisuoniston heikkous.
Vääränlainen ravinto (Laadullisesti/määrällisesti):
Ravinnon määrän pitäisi vastata kulutusta, ja tärkeää olisi huolehtia riittävästä vedenjuonnista (n.1-2L/päivä), saada riittävästi vitamiineja kuten A ,C, E, Sinkki, Magnesium ja mangmaania. Välttää epäsäännöllistä aterointia sekä jättää liiallinen rasva ja sokeri pois.
Staattiset syyt:
Ryhrativirheet ja notkoselkäisyys, sekä jalan kaarien laskeumat. Jatkuva istuma tai seisontatyö, Liikunnan puute tai liian raskas liikunta joka aiheuttaa maitohappoa (joka pahentaa selluliittia).
Ruoansulatustekijät:
Huono ruuansulatus ja ummetus pahentavat selluliittia, koska tällöin kuona-aineet eivät poistu kehosta.
Eräät sairaudet:
Maksan ja munuaisten toimintahäiriöt, gynegkologiset tulehdukset ja sairaudet voivat edesauttaa selluliitin kehitystä
Sekä nautintoaineiden, kuten tupakin ja alkoholin liiallinen käyttö!
Rasvasolut
Rasvasoluja eli adiposyyttejä on naisilla noin 35 miljardia kun taas miehillä noin 28 miljardia. Jopa 90 prosentilla naisista on selluliittia, miehistä vain 5-10 prosentilla.
Rasvasolujen tehtävänä on suojella kudoksia ja toimia energiavarastona. Rasvasoluissa tapahtuu päivällä lipogeneesi (eli muodostuminen), jossa käyttämätön energia varastoituu rasvasoluihin triglyserideinä (rasvoina). Yöllä tapahtuu lipolyysi (eli palaminen), jossa keho käyttää rasvasoluihin varastoitunutta rasvaa energiakseen, jolloin puhutaan että rasvat palavat. Palaminen tapahtuu rasvoja pilkkovien entsyymien vaikutuksesta.
Mitä Dermiksenssä tapahtuu kun selluliittiä syntyy?
Rasvasolut ovat suurentuneet ja niiden rasvapitoisuus on lisääntynyt. Soluväliaineen mukapolysakkaridit ovat polymerisoituneet ja sitovat vettä kudoksiin. Laskimoveri- ja imunestekierto hidastuu ja häiriintyy. Hius-suonet laajenevat ja niistä tihkuu plasmaa ympäröivään kudokseen. Sidekudossäikeet kovettuvat ja hajoavat sekä estävät solujen aineenvaihduntaa.
Nämä ilmiöt johtavat sidekudoksen kovettumiseen ja aiheuttavat ihoon selluliitin muhkuraisen ulkonäön.
Lähteet:
Anna-Liisa Halsas-Lehto, Anni Härkönen,Taina Raivio:
Ihonhoito kauneudenhoitoalalla
Una Nuotio: Kerro, kerro kuvastin