Millainen on toimiva projektiryhmä? – Ensimmäinen postaus ja pieni esittely

Heippa! Täällä kirjoittelee 19-vuotias liiketalouden opiskelija Rovaniemeltä. Opiskelen tradenomiksi toista vuotta täällä Lapin Ammattikorkeakoulussa. Tällä hetkellä ryhmällämme on meneillään kokonaisen lukukauden kestävä oppimisprojekti (syyslukukausi), jonka tiimoilta perustamme jokaiselle omat blogit. Täällä tulen siis jakamaan teille ajatuksiani erilaisista asioista projektimme aikana. Mielestäni henkilökohtaisten blogien perustaminen on hieno ja mielenkiintoinen tapa päästä enemmän perille eri ryhmien jäsenten näkökulmista ja ajattelutavoista esimerkiksi projektin vaiheisiin tai tärkeimpiin asioihin liittyen.

Olen mukana projektiryhmässä, jossa tarkoituksenamme ja tavoitteenamme on luoda niin sanottu ”täsmäisku” yritysostoprosessista ja siitä, mitä sen valmisteluun ja toteutukseen kuuluu. Työpaketeissa käydään läpi muun muassa selkeästi siihen kuuluvat vaiheet ja asiat, joita tulee ottaa huomioon jo valmisteluvaiheessa. Näin ollen nimesimme projektiryhmämme kulkemaan nimellä Täsmäisku 2017. Se kuvastaa lyhyesti ja selkeästi sitä, mitä projektillamme tavoitellaan ja missä muodossa haluamme tuoda esille yrityskaupan.

Aloituspostauksessa haluaisin ottaa esille asian, joka on varmastikin olennaisin ja tärkein pohja projektille ja sen toteutukselle – nimittäin projektiryhmä. Omasta mielestäni on tärkeää tietää, millainen on hyvä ja toimiva projektiryhmä ja mitä kaikkea sen toimivuuteen vaaditaan. Ryhmissä jäseniä on lähes aina (ja tuleekin olla) monen tyyppisiä. Jos kaikki ryhmän jäsenet olisivat toiminnaltaan ja ajatuksiltaan samanlaisia, työskentely olisi varmasti haasteellista ainakin jossain vaiheessa.

Kuva: Unsplash

Ensimmäiseksi voisin vähän valaista, millaisena ryhmän jäsenenä pidän itse itseäni. En tiedä, olenko vieläkään itse täysin varma siitä, millainen ryhmän jäsen todellisuudessa olen, mutta mitä pidempään ja enemmän erilaisissa ryhmissä toimii, sitä selkeämmin mielestäni osaa nähdä itsensä ryhmän jäsenenä. Tällä hetkellä ajattelisin itseäni ryhmässä niin sanottuna tekijänä. En ole ehkä kovin johtajahenkinen, mutta haluan kuitenkin saada asioista vastuuta myös itselleni ja tartun toimeen melko nopeasti. Jaan ajatuksia muiden ryhmäläisten kanssa ja nykyään osaan myös paremmin kyseenalaistaa joitakin asioita. Mielestäni se on omalla tavallaan hyvä piirre, sillä ennen en ”uskaltanut” tuoda kaikkia omia mielipiteitäni esille, vaan myötäilin muiden mukana, vaikka olisinkin ollut eri mieltä asiasta. Kehitettävää minulla olisi omissa innovatiivisissa taidoissa. Pyrin usein olemaan ”kaavoihin kangistunut” ja tekemään asiat samalla tavalla kuin ennenkin.

Olen vahvasti sitä mieltä, että jokaisessa ryhmässä tulisi kuitenkin aina olla yksi sellainen henkilö, joka osaa ottaa ohjat käsiinsä ja ottaa vetovastuun tarvittaessa. Tietenkin projektipäälliköltä vaaditaan tällaisia piirteitä, koska muutoinhan projekti ei etenisi millään oikeaan suuntaan. Ryhmän jäsenillä olisi hyvä olla erilaista osaamista ja näkökulmia. Tällöin saadaan täydellä teholla erilaisia ajatuksia ja taitoja ryhmän keskuuteen.

Kuva: Unsplash

Projektipäällikön ja jäsenten tärkeänä tehtävänä on luottaa omaan ja muiden työskentelyyn. Olen itse huomannut erilaisissa ryhmissä työskennellessäni, että jos kyseenalaistan ja olen epävarma itsestäni ja muista, työskentely on vaikeampaa ja sitä on haasteellisempi saada eteenpäin. Hyvällä itsevarmuudella ja luottamisella toisiin ryhmässä työskentely on paljon tehokkaampaa sekä varmasti myös paljon mielenkiintoisempaa.

Kuva: Unsplash

Minulle ja varmasti muillekin tärkeää ryhmässä työskentelyssä on kommunikointi. Jos pidämme kaikki ryhmän jäsenet ajan tasalla ja huolehdimme siitä, että jokainen tietää mitä itse tekee ja muut tekevät, on toiminta ryhmän sisällä mukavampaa. Olen joskus kokenut ryhmissä sitä, että asioista ei kerrota tai tiedoteta muille. Ymmärrän kyllä, että aina ei ehdi tai muista ilmoittaa asioista ja varmasti syyllistyn siihen itsekin, mutta asiat voisi suunnitella niin, että myös tiedottaminen toimii koko ajan ja se ei nuupahtaisi missään vaiheessa. Projektipomo.com-sivulle oli listattu lyhyesti ja ytimekkäästi asioita, joiden avulla on helppo muodostaa tehokas projektiryhmä. Listattuna oli myös asioita, joita olen tässä postauksessakin maininnut.

Tässäpä oli jonkinmoista kerrontaa minun ajatuksistani liittyen tähän melko tärkeään aiheeseen projektiin liittyen. 😊

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *