Työnhaun aluksi kannattaa tehdä urasuunnitelma vaikka parin vuoden ajalle, jolloin sekä lähikuukausien että hieman kauaskantoisempienkin askelten laatu tulee mietittyä ja tarvittavat omat toimenpiteet suunniteltua.

Urasuunnittelu on tärkeää, vaikka se aluksi voi tuntua hankalalta tai turhalta. Suunnittelun myötä itselle kirkastuu, että seuraavan työpaikan ei tarvitse välttämättä olla se unelmien työpaikka, vaan paikan voi ajatella olevan yksi niistä askelista, jotka vievät sinua kohti tavoitettasi. Oma osaaminen ja mahdolliset osaamisvajeet tulee tunnistettua ja suunnitelma auttaa myös hahmottamaan omaa aktiivisuutta työnhaussa.

Kirjaa itsellesi ylös

  • työnhakukanavat
  • haettavat työpaikat ja kiinnostavat organisaatiot
  • työnhakukeinot (työpaikkailmoituksiin vastaaminen, avoimet työhakemukset, soittelukierrokset, osallistumiset tapahtumiin, sosiaalisen median hyödyntäminen jne.)
  • mahdolliset lisä- ja täydennyskoulutustarpeet
  • tavoitetyöpaikka, jota kohti seuraavat stepit vievät
  • työnhaun viikko- tai kuukausitasoinen aikataulutus

Ja lopuksi – muista, että suunnitelmaa on hyvä seurata ja päivittää. Miksipä et näyttäisi suunnitelmaasi myös jollekin ystävälle tai tuttavalle, joka voisi sitä vielä kommentoida. Tee suunnitelmastasi toimiva ja työnhakua tehostava työkalu tukemaan tavoitteidesi saavuttamista!

Lisää vinkkejä työnhakuun löydät Työnhaku -sivulta sekä vaikkapa AKAVAn julkaisusta Valppaana työelämässä.