Taloudelliset riskit yrityskaupassa liittyvät merkittävästi ostettavan yrityksen oikean arvonmääritykseen. Yrityskauppa ei ole niin kuin monet hyödyke kaupat, jossa ostettavan kohteen hintaa voidaan arvioida muiden vastaavien hyödykkeiden hinnan avulla. On mahdotonta löytää kahta täysin samanlaista yritystä, joten niiden hintojen vertailukin on lähes mahdotonta. Mikä tekee ostettavasta yrityksestä paremman ja arvokkaamman kuin toinen vastaava yritys? Kuinka arvo kannattaa määritellä? Mikä se arvo edes on?
Parisen kuukautta sitten projektia aloittaessamme lähdin taloudellisten riskien suhteen vähän kuin soitellen sotaan. Ajatuksenani oli, että aihe on yksinkertainen ja siitä löytyy varmasti helposti tietoa. Kuitenkin jo ensimmäisiä kirjoja selatessani huomasin, kuinka väärässä olinkaan.
Yrityksen arvonmääritys on monimutkainen prosessi, johon vaikuttavia tekijöitä on kymmeniä, ellei satoja. Myös erikokoisille yrityksille löytyy erilaisia arvonmääritys keinoja ja laskentakaavoja. Useita aiheeseen liittyviä kirjoja ahmittuani olen edelleen siinä pisteessä, etten osaa sanoa mikä olisi SE OIKEA arvonmääritys määritelmä, mitä kaupankäynnissä kannattaisi käyttää.
Arvoa määriteltäessä on huomioitava, kenen näkökulmasta arvoa mietitään. Myyjälle yritys on yleensä kuin oma lapsi, jota on kovalla työllä kasvatettu ja hoidettu vuosikaudet. Myyjä tavoitteleekin yritykselleen mahdollisimman suurta hintaa, onhan se kohtuullinen odotus hänen tekemästään kovasta työstä.
Ostajaa taas ei kiinnosta menneisyys, eikä varsinkaan se, kuinka suuri työleiri ostettava yritys on. Hän näkee yrityksessä potentiaalisen tulevaisuuden, mahdollisuuden mitä voi yrityksessä toteuttaa ja mielellään hän varmasti tekisi sen helpolla.
Sitten on vielä rahoittaja, joka yleensä tuijottaa yrityksen omaisuuden vakuusarvoa, sillä sehän on se mikä ratkaisee, mikäli yrityksessä jotain menee pieleen ja lainat jäävät maksamatta. Näiden näkökulmien yhdistäminen on välillä melko mahdotonta ja kaupat saattavat sen takia jäädä toteuttamatta. Parhaimmat mahdollisuudet kaupan toteuttamiseksi saadaan, mikäli arvoa lähdetään määrittämään potentiaalisimman ostajan näkökulmasta.
Arvonmääritykseen tarvitaan paljon tietoa ostettavasta yrityksestä. Mitkä ovat sen toimintatavat, liikeidea, kilpailijat jne. listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkäksi. Mikään yksittäinen tieto ei riitä oikeaan arvonmääritykseen, eikä monet tiedot ole sellaisenaan käytettäviä, vaan esimerkiksi tilinpäätöstiedot on oikaistava vastaamaan omaisuuden reaaliarvoja sekä todellisia kuluja ja tuloa.
Nämäkään oikaistut tiedot eivät yksistään riitä oikean arvon määrittämiseen, vaan laadukkaaseen arvonmääritykseen tarvitaan seuraavat tiedot:
- Tase, joka oikaistaan käypiin arvoihin
- Tuloslaskelma, joka kuvaa ostajan tulevaisuutta, sisältäen todelliset tulot ja kulut, poistettuna satunnaiset erät ja oikaistuna jaksotukset todellisen kassavirran näkökulmaan
- Valittu arvonmääritysmenetelmä sekä toinen menetelmä vertailuun
- Luotettavaa ja kattavaa tietoa ostettavasta kohteesta sekä sen myyjästä
- Näkemys mahdollisesta ostajasta, sekä tämän motiiveista ja kyvyistä ostaa kyseinen yritys
- Kokemusta yrityksen arvonmäärityksestä, eli ammattilaisen apua
- Tietoa saatavilla olevasta rahoituksesta ja sen ehdoista
Kuten aikaisemmin totesin, arvonmääritysmenetelmiä on useita, eikä niitä voi laittaa paremmuus järjestykseen. Kaikilla eri määritelmillä on omat perusteensa ja siitä pääsemmekin arvonmääritysmenetelmien ongelmaan:
Jokaisella näistä menetelmistä voidaan saada hyvin ja vahvoin perustein eri arvo ostettavalle yritykselle.
Mistä voimme sitten tietää mikä on yrityksen oikea arvo? Sitä tulee lähteä selvittämään niin, että osapuolet käyttävät samaa arvonmääritysmenetelmää sekä keskittyvät perustelemaan käyttämiään arvotekijöitä toisilleen. Tällä tuskin vielä päästään samaan lopputulokseen, mutta eriävien näkemysten leikkauspistettä voidaan lähteä tavoittelemaan neuvottelemalla.
Mikäli haluat tutustua erilaisiin arvonmääritysmenetelmiin, suosittelen tutustumaan seuraaviin kirjoihin:
- Rantanen Juha, Arvonmääritys yrityskaupassa
- Katramo Mikko ym., Yrityskauppa
- Seppänen Harri, Yrityksen arvonmääritys
Blogitekstin lähteenä on käytetty Rantasen Juhan Arvonmääritys yrityskaupassa-kirjaa.