Ensimmäinen matkani Pohjois-Suomen erämessuille

Haparoiden lähdin ottamaan ensimmäiset askeleeni kohti Oulussa järjestettäviä Pohjois-Suomen erämessuja vuosimallia 2017. Vastaavanlaisesta tapahtumasta minulle ei juuri aiempaa kokemusta ole, mutta innolla ja jännityksellä odotan mitä tulevan pitää. Olemme ideoineet jo yhdessä ryhmämme kanssa erilaisia oheistapahtumia, somea ja messujen markkinointia, jotka ovat ohjanneet meitä pohtimaan mikä messujen tarkoitus on ja kuinka niistä saadaan kaikille miellyttävä kokonaisuus.

Sanana erämessut olivat minulle aluksi todella vieras ja en oikein tiennyt miten olisin suhtautunut tulevaan projektiin. Mutta projektin edetessä ja siihen enemmän koko ajan tutustuessa, olen löytänyt oman paikkani siinä ja innostunut aiheesta ihan uudella tavalla. Rupesin miettimään omaa suhdettani eräilyyn, luontoon ja kaikkeen mikä liittyy kyseiseen aiheeseen. Tajusin että mitä vanhemmaksi olen tullut, sitä enemmän olen alkanut arvostaa luontoa, siellä liikkumista ja sen kauneutta. Olen kyllä lapsesta asti tykännyt ulkoilla ja se ei ole ollut minulle mitenkään pakonomaista tai vierasta. Löysinkin erään Iltasanomien tekemän uutisen, josta löytyy Radio Aallon tekemä haastattelu ja video, retkiopas ja luontovalmentaja Virva Niissalosta. Niissalo ihmettelee suomalaisten vieraantumista nykypäivänä luonnosta ja metsästä. Niissalo kertoo esimerkiksi lasten suhtautumisesta luontoon ja sen vaihtelevuudesta sekä siitä, kuinka lasten liikkuminen metsässä on kömpelöä ja hankalaa. Linkki julkaisuun löytyy tästä www.is.fi.

Itseni ja läheisteni käytöksessä en ole huomannut tällaista vieraantumista, mutta ehkä se johtuu osittain siitä, että me arvostamme ja nautimme luonnosta ja siellä liikkumisesta sekä olemisesta. Jos luonnossa liikkuminen on ollut pienestä pitäen osa arkea ja elämää, niin se tulee luonnostaan myös aikuisena ja silloin sitä myös jatkaa tuleville sukupolville. Onhan se hieman valitettavaa, että esimerkiksi nykyajan kaupunkiperheet eivät pääse käsiksi luontoon tai lähesty sitä samalla tavalla esimerkiksi kaupungin ulkopuolella tai maalla asuvat. Suomessa kaikilla on erittäin hyvät mahdollisuudet päästä melko helposti keskelle luontoa sekä raikasta ja puhdasta ilmaa. Jokamiehenoikeudet ja vapaasti luonnossa liikkuminen ovat suuri rikkaus meille ja niitä saisi korostaa enemmän. Positiivisten uutisten julkaiseminen Suomen luonnosta ja metsistä pitäisi nostaa esille, eikä tuoda niitä pelottavia ja vieraannuttavia otsikoita ihmisten luettaviksi. Metsissämme on suurimmaksi osaksi kuitenkin erittäin turvallista liikkua ja nykyajan tekniikalla esimerkiksi saat paikannettua itsesi missä sitten liikutkin, jolloin eksyminen on lähes mahdotonta.

Kannustankin kaikkia lähestymään luontoa ja metsää sekä tutustumaan niiden upeaan tarjontaan!:)