SILTA-HANKKEEN TOIMIJOIDEN YHTEINEN

Toimintakuvaus

Hankkeen aikana jokainen toimija on luonut toimintakuvauksen. Toimintakuvauksissa kuvataan toteuttajien kehittämistoimia maahanmuuttaneiden ja kv-opiskelijoiden siirtymävaiheiden ja yksilöllisten polkujen tukemiseksi.

Hankkeen toteuttajien toimintakuvauksiin voit tutustua tällä sivustolla.

Kuvituskuva

TOIMINTAKUVAUS

Ammattiopisto Lappia

 

Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.

Toimintakuvauksessa kuvataan opiskelijan henkilökohtaista polkua Ammattiopisto Lappiassa hakeutumisvaiheesta alan opintoihin ja edelleen työelämään ja jatko-opintoihin saakka. Hankkeen aikana on tiivistetty yhteistyötä koulutuskumppaneiden kanssa ja toimittu yhteistyössä alueen yhteistyöverkoston sekä muiden toimijoiden kanssa.

Toimintakuvauksen keskellä on opiskelijan yksilöllisen opintopolun eri vaiheita ja tukimuotoja. Silta-hankkeessa on kehitetty henkilökohtaista ohjausta ja HOKS-prosessia, alan opintoihin integroitua S2-tukea luokkaopetuksessa, verkko-opetuksessa ja työsaleissa sekä OPVA-opintoja.  Lisäksi hankkeessa on kehitetty työelämäjaksojen tukitoimia, S2-opetusta työpaikalla sekä työpaikkaohjaajakoulutuksia.

Silta-hankkeessa keskiössä on ollut siirtymävaiheiden sujuvoittaminen aikuisten perusopetuksesta, toiselle asteelle, työelämään ja korkeakouluun. Toiselle asteelle siirtymistä on kehitetty monin tavoin. Esimerkiksi järjestämällä räätälöityjä yksilö- ja ryhmämuotoisia tutustumisia Lappian eri aloille, tarkastelemalla tiedonsiirron toimintamalleja ja laatimalla siirtymävaihetta tukeva profiilikortti, vahvistamalla alakohtaista kielitaitoa ja laatimalla alakohtaista selkeäkielistä materiaalia. Hankkeessa on laadittu puhtauspalvelualan osaaja -osaamismerkki, joka tukee puhtauspalvelualan opintoihin siirtymistä. Hankkeen aikana Lappiassa on koottu alakohtaiset kielitaitovaatimukset.

Maahanmuuttaneiden työelämään siirtymisen tueksi on laadittu työelämäoppaita selkeällä suomen kielellä, englannin kielellä, arabian kielellä ja ukrainan kielellä. Työelämään siirtymistä on sujuvoitettu kouluttamalla työpaikkaohjaajia selkeän kielen käyttöön ohjaustilanteissa.

Hankkeen toimenpiteillä on edistetty selkeäkielisyyttä Ammattiopisto Lappiassa. Hanketoimilla on vahvistettu Lappian henkilöstön neuvonta- ja ohjausosaamista selkeällä kielellä. Hankkeessa on selkeäkielistetty hakijanopasta ja hakijoille suunnattua informaatiota. Hanke on tukenut Lappian eri alojen opettajia selkeäkielisen opetusmateriaalin tuottamisessa.

Hanketoimet ovat edistäneet maahanmuuttaneiden opintojen etenemistä, ammatillista kehittymistä, kielitaidon kehittymistä ja kotoutumista.

Toimintakuvausta täydentää Silta-hankkeessa toisen asteen toimijoiden yhdessä laatima samanaikaisohjauksen pedagoginen malli.

Toimintakuvaus ladattavassa pdf-muodossa.

TOIMINTAKUVAUS

Lapin koulutuskeskus REDU

 

Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.

Lapin koulutuskeskus REDUn osalta Silta-hankkeen toiminta on hahmoteltavissa kuuteen eri kokonaisuuteen. Punaisena lankana on hankkeen osalta ollut siirtymien edistäminen ja kokonaisuudessaan maahanmuuttajaopiskelijoiden koulutuspolkujen kehittäminen.

REDUssa kehitettiin maahanmuuttajaopiskelijoiden opiskelijavalintaa laatimalla alakohtaiset kielitaitovaatimukset, jotta eri kielen oppimisen vaiheessa olevilla opiskelijoilla on mahdollisuus opintoihin. Järjestämme kielikokeita n. 10 kertaa vuodessa, jotta opintoihin pääsy mahdollistuu sujuvasti ympäri vuoden. Kielikokeen jälkeistä jatko-ohjausta kehitettiin edelleen. Siirtymiä on pyritty sujuvoittamaan myös järjestämällä erilaisia info- ja tutustumistilaisuuksia kotoutumiskoulutuksen ja maahanmuuttajien perusopetuksen opiskelijoille omien maahanmuuttajaopiskelijoidemme kanssa. Uraohjausta kehitettiin myös edelleen.

Selkeäkielisyyttä edistettiin monella tavalla. REDUlle laadittiin maahanmuuttajille oma sivu, johon on koottu tärkeimpiä opintoihin liittyviä asioita selkeäkieliseen muotoon. Selkeäkielistettiin myös erilaisia opiskelu- ja informaatiomateriaaleja. Kehitettiin Sujuva-hankkeen aloittamaa Moodle-työtilaa, jossa on sekä ohjaushenkilöstölle että opiskelijoille tarjolla erilaista ammatillista S2-materiaalia. Järjestettiin työelämäkumppaneille ja koko REDUn henkilöstölle koulutus kieli- ja kulttuuritietoisuudesta ja välitettiin myös muuten tietoa monin tavoin.

Vastataksemme sote-alan työvoimapulaan perustimme syksyllä 2021 maahanmuuttajien lähihoitajaryhmän, johon oli mahdollista päästä lähihoitajakoulutusta alemmalla kielitaidolla. Uudet maahanmuuttajien lähihoitajaryhmät järjestetään myös 2022 ja 2023. Opiskelijoille järjestetään S2-tukitoimia ja heille suunniteltiin myös opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot (OPVA-opinnot) ryhmän opiskelusuunnitelmaan integroiden. Opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot pilotoitiin myös muilla aloilla non-stop-pajana keväällä 2023.

Opiskelijoita tuettiin opinnoissa sekä työelämäjaksoilla että oppilaitoksessa. Laadittiin materiaalia, jotka tukivat opiskelijoiden työelämäosaamista. Ohjattiin opiskelijoita saavuttamaan tarpeelliset digitaaliset taidot. Kehitettiin myös HOKS-prosessia.

Toimintakuvaus ladattavassa pdf-muodossa.

TOIMINTAKUVAUS

Peräpohjolan Opisto

 

Peräpohjolan opistolla hankkeen aikana on havaittu, että on tarpeellista tukea opiskelijoiden ammatinvalintaa jo opintojen alkuvaiheesta lähtien. Ammatinvalintaan liittyvän tiedon lisäämistä toteutettiin hankkeen eri toimenpiteissä. Hankkeessa vahvistettiin opiskelijoiden ammatillisen koulutuksen vaatimia digitaalisia taitoja osaamismerkin muodossa. Kaikki hankkeessa tehdyt toimenpiteet tähtäsivät aikuisten perusopetuksessa opiskelijoiden

ammatilliseen oppilaitokseen siirtymisen sujuvoittamiseksi. Huomiota kiinnitettiin etenkin opiskelijoiden päättövaiheeseen. Päättövaiheen opiskelijoille rakennettiin toimintamalli, jossa opiskelijan tekemä profiilikortti toimi toisen asteen tiedonsiirtopalavereiden tukena. Tiedonsiirtopalaveriin osallistui tulevan oppilaitoksen edustaja, opiskelijan ohjaava opettajan sekä opiskelija itse. Tiedonsiirtopalaveri toimi konkreettisena siltana opiskelijan  siirtymävaiheessa toiselle asteelle.

Peräpohjolan opistolla hankkeen aikana toteutettiin tutustumiskäyntejä lähialueen yhteistyöoppilaitoksiin. Lisäksi toteutettiin koulutuskokeiluja ja Välkky-robotti tutustumisia ammattioppilaitos Lappialla. Ammatinvalintaa ja suomen kieltä vahvistettiin Extra-suomi tunneilla (ammattisanasto tunnit) sekä ammatinvalinta kartoituksilla. Hankkeen toimenpiteet vahvistivat opiskelijoiden näkemystä ammatinvalinnasta ja ammatillisen koulutuksen opiskelusta sekä kielitaito vaatimuksista eri aloilla.

 

Toimintakuvaus ovat ladattavissa pdf-muodossa tästä linkistä.

Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.
Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.
Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.

TOIMINTAKUVAUS

Lapin yliopisto

Lapin yliopistolla todettiin hankkeen alkuvaiheessa, että toimenpiteissä on tarpeen kiinnittää huomioita opiskelijoiden sujuvaan integroimiseen jo heti opintojen alkuvaiheista lähtien. Integroituminen pidettiin mielessä kaikkia toimenpiteitä suunniteltaessa ja toteuttaessa. Lisäksi huomiota kiinnitettiin myös valmistumisvaiheeseen ja opiskelijoiden siirtymisestä työelämään. Lapin yliopistolla hankkeen toteuttama Mentorointiohjelma sekä siihen liittyvät pilotit keskittyivätkin juuri tähän näkökulmaan.

Toimintakuvausta toteutettiin kahdelta eri tasolta. Ensimmäinen on tarkoitettu Lapin yliopiston henkilöstölle tukemaan opiskelijoiden integroitumista Lapin yliopiston opiskelijayhteisöön. Tässä toimintakuvauksen osassa henkilöstölle annetaan vinkkejä millaisiin asioihin kannattaa kiinnittää omassa toiminnassaan, mutta myös kuinka opiskelijoille erilaisista palveluista voidaan viestiä.

Toinen osa on puolestaan kansainvälisille opiskelijoille tarkoitettu ja siinä annetaan vinkkejä kuinka opiskelija pystyy omilla toimillaan vaikuttamaan integroitumista Lapin yliopistoon ja Lappiin. Kuvassa on annettu vinkkejä esimerkiksi kielen opiskeluun, verkostoitumiseen ja aiemman osaamisen tunnistamiseen.

Lapin yliopiston toimintakuvaukset ovat ladattavissa seuraavista linkeistä:

Kansainvälisten opiskelijoiden integroiminen Lapin yliopiston opiskelijayhteisöön

A guide for international students for successful integration into Finnish culture

TOIMINTAKUVAUS

Lapin ammattikorkeakoulu

Toimintakuvaus sisältää ammattikorkeakoulutoimintojen tarkastelua maahanmuuttaneen ja ulkomaalaistaustaisen opiskelijan opintojen etenemisen vahvistamisen näkökulmasta. Toimintaa tarkastellaan opiskelijan korkeakouluopintojen aloituksesta opintojen päättymiseen saakka.

 

Toimintakuvaus on ladattavissa tästä.

Lapin yliopiston SILTA-hankkeen toimintakuvaus, jossa kuvataan kuinka kansainvälisiä opiskelijoita saadaan integroitua paremmin opiskelijayhteisöön.