Tämän viikon aiheena opinnoissa on digitaalinen liiketoiminta ja asiakaskokemus. Aihe on samalla vanha ja tuttu ja toisaalta uusi ja tuntematon. Jokaisella meillä on kokemusta tavalla tai toisella digitaalisesta liiketoiminnasta, esimerkiksi verkkokaupasta tai sähköpostimarkkioinnista.
Nykyisin kaikki palvelut halutaan digitalisoida, koska on todettu että se tehostaa organisaation toimintaa ja antaa laajempia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen. Digitalisaatio on tuonut tullessaan paljon hyvää, mutta sillä on myös kääntöpuolensa. Otetaan esimerkiksi käteisen väheneminen ja kortti- ja verkkomaksamisen lisääntyminen. Erityisesti ikäihmisille nämä uudet toimintamallit ovat tuoneet haasteita. Sovellusten käytön oppiminen voi olla hankalaa, ja jo pelkkä korttimaksaminen tuottaa ongelmisia, jos asiakas ei muista kortin tunnuslukua. Samalla kun nämä palvelut on digitalisoitu, on pankkien toimipisteiden palveluja heikennetty ja monia toimipisteitä on myös lakkautettu. Näillä toimilla on myös monia muita lieveilmiöitä: ikäihmisten yksinäisyys on lisääntynyt kun ne vähäisetkin live-kontaktit ovat voineet hävitä palveluiden häviämisen mukana. Myös puhelinhuijaukset liittyvät tähän ilmiöön.
Haluaisinkin herätellä kaikkia ajattelemaan, miten digitalisaatio alkaa vaikuttaa arkeemme: millaiset kauaskantoiset seuraamukset sillä on kun väestön ikärakenne muuttuu yhä rajummin ja olemme entistä enemmän digin armoilla?