Yrityskauppa on iso muutos työntekijälle. Oikein toimittuna se ei kuitenkaan parhaimmillaan vaikuta työntekijään juuri ollenkaan. Tässä listattuna liikkeen ostajan juridisia velvollisuuksia, jotka tulee muistaa työntekijöitä huomioidessa.
- Liikkeen luovutus ei ole peruste irtisanomiselle.
- Työntekijät siirtyvät ns. vanhoina työntekijöinä ostettavaan yritykseen. Se tarkoittaa sitä, että työntekijöiden työsuhteeseen kuuluvat oikeudet ja velvollisuudet säilyvät samoina liikkeen luovutuksesta huolimatta.Työntekijän palkka säilyy samana ja lomat kertyvät kuten ennenkin. Olet myös uutena työnantajana velvollinen noudattamaan liikkeen luovuttajaa sitonutta työehtosopimusta siihen asti, kun työehtosopimus on voimassa.
- Työsopimuksen alkamispäivä ei muutu vaan työsuhteen alkamispäivänä pidetään päivää jolloin työsuhde on alkanut liikkeen luovuttajaan eli liikkeen myyjään.
- Mikäli aikaisempi työnantaja on jättänyt maksamatta työntekijän erääntyviä saatavia, on sinulla uutena työnantaja velvollisuus hoitaa saatavat työntekijälle. Liikkeen myyjä on kuitenkin vastuussa vastaamaan ostajalle tällaisista saatavista jollei muuta ole sovittu.
Kuva www.unsplash.com - Olet uutena työantajana vastuussa kaikista niistä saatavista, jotka erääntyvät työnantajan vaihdon jälkeen. Jos liikkeen luovutus tapahtuu esimerkiksi huhtikuussa, olet uutena työnantajana vastuussa seuraavan kesän lomista ja niistä koituvista korvauksista kuten lomapalkoista ja lomarahoista.
- Lähtökohtaisesti työsuhteeseen liittyviä etuja ei voi muuttaa, jos ne ovat merkittynä työsopimuksessa. Poikkeuksena kuitenkin sellaiset edut, joita on mahdoton tai erittäin haastava toteuttaa. Jos et voi toteuttaa etuja sellaisenaan sinun tulisi kuitenkin korvata menetetyt edut.
- Työntekijä ei voi ilmoittaa jäävänsä liikkeen luovuttajan palvelukseen, vaikka tämä jatkaisikin vielä osittain toimintaansa. Työntekijällä on kuitenkin oikeus irtisanoutua lyhyemmällä irtisanomisajalla kuin tavallisesti.
- Liikkeen luovutus ei tarjoa erityistä suojaa työntekijälle yrityskaupan jälkeen. Voit siis kohtuullisen pian alkaa järjestellä yrityksen toimintaa uudelleen eli myös irtisanoa työntekijöitä, mikäli siihen on oikeutetut perusteet. Liikkeen luovutus ei itsessään ole irtisanomisperuste.
- Jos liikkeen luovutuksessa siirtyy työntekijöitä, joilla on suullinen työsopimus, on tärkeää, että sopimus muutetaan kirjalliseen muotoon. Tällöin vältytään epäselvyyksiltä ja riita tilanteilta sopimuksen sisältöön liittyen.
- Nykyisessä oikeuskäytännössä työnantaja voi muuttaa työsopimuksen ehtoja yksipuolisesti, mutta se täytyy perustella muutoksen irtisanomisperusteella eli yleensä taloudellis-tuotannollisperusteella. Käytönnässä siis vanha työsopimus irtisanotaan ja samalla tarjotaan uutta työsopimusta.
Tiedot ovat kerätty seuraavilta sivustoilta:
https://www.minilex.fi/a/liikkeen-luovutus-työntekijän-oikeudet
https://docplayer.fi/407464-9-6-2011-liikkeen-luovutuksen-tyooikeudelliset-nakokulmat.html
https://www.tehy.fi/fi/apua/tyosuhteen-alkaminen/liikkeen-luovutus
https://www.jarisotka.fi/tyosuhteet-yrityskaupassa-052014-2/