“Siitä se ajatus sitten lähti…”

Hei, minä olen Henri ja aloitin pitkän työrupeaman jälkeen monimuoto-opinnot Lapin ammattikorkeakolussa Rovaniemellä alkaneen vuoden tammikuussa. Vaikka olin opiskellut alaa jo aiemmin ja omaan jo jonkin verran kokemustakin, halusin päivittää omaa osaamistani erityisesti taloushallinnon alalla. Lisää tietoa minusta ja muusta projektiryhmästä löytyy  Tietoa meistä sivulta.

Opintojen ensimmäinen erittäin mielenkiintoinen oppimisprojekti starttasi välittömästi ensimmäisen lähijakson yhteydessä. Projektiryhmät saivat toimeksiannokseen tutkia liiketoiminnan laajentamista taloushallinnon toimialalla.

Sain ilon ja kunnian toimia oman projektiryhmäni ensimmäisen blogipostauksen kirjoittajana ja kerron tässä, millaisista lähtökohdista lähdimme tätä projektia toteuttamaan.

Projektin toimeksiannossa todettiin että myös tilitoimistoala on elänyt mm. digitalisaatiosta johtuvaa murrosta jo parisen kymmentä vuotta. Monella suulla on ennustettu, että automaatio ja robotisaatio vie työt tälläkin alalla. Tämä ei kuitenkaan ole toteutunut, vaan alalla on nykyisin jo huutava pula ammattilaisista.

Alan palvelut kehittyvät koko ajan ja taloushallinnon alalla on vallalla ketjuuntuminen. Usein pienemät toimistot muuttuvat osaksi suurempia tilitoimistoketjuja. Samaan aikaan yksityiset ja julkiset organisaatiot ulkoistavat voimakkaasti taloushallinnon toimintojaan.

Toimeksiannossa kerrotaan myös, että  “Yksittäisen tilitoimiston tai tilitoimistoketjun strategisena tavoitteena voikin olla, palvelujen kehittämisen ohella, kasvun hakeminen yrityskauppoja tekemällä. Yrityskauppoja voi olla vuoden aikana useampia ja kauppojen valmisteluun ja toteutukseen liittyvät toimet sitovat johdon ja henkilökunnan aikaa. Huolellisen suunnittelun, selkeän viestinnän ja harkitun vastuunjaon avulla yrityskauppaan liittyvien toimenpiteiden hallittavuutta ja toteutumisen sujuvuutta voidaan parantaa.”

Oppimisprojektimme tarkoituksena onkin siis taustoittaa mm. “ketjuuntumiseen liittyviä tekijöitä sekä selvittää yrityskaupan ja sen jälkeisen integraatioprosessin valmisteluun ja toteutukseen liittyviä asioita. Projektin tavoitteena on rakentaa ostajaorganisaation johtamisen tueksi vaiheistettu etenemiskuvaus integraatioprosessin toteuttamisesta. Tarkastelun kohteena on pienen tilitoimiston ostoprosessi.”

Ryhmämme tarttui tuumasta toimeen ja lähti tutkimaan yritysten ostoprposesseja ylipäänsä. Ryhmässä oli myös jo kokemusta taloushallinnon alalta sekä yritysten osto-, myynti- ja integraatioprosesseista. Itse olin mm. aiemmissa tehtävissäni mukana sellaisten operatiivisessa työssä, toki toisella alalla.

Itse prosessin päävaiheet olivat ryhmälle aika selvät, ja keskustelimme pitkään siitä mikä voisi olla pitkällä tähtäimellä se tärkein onnistuneen yritysoston osa-alue. Liiketoiminnan tai yritysoston tavoitteena lienee kuitenkin aika usein kasvu ja se, että myös ostettavan yrityksen liiketoiminta säilyy ja kehittyy, vaikka sisäiset toimintamallit yhtenäistettäisiin. Myös ostetun yrityksen liikevaihtokin olisi hyvä säilyttää odotetulla tai toivotulla tavoitetasolla.

No miten tähän sitten voi vaikuttaa? Projektiryhmässä käydyn keskustelun perusteella päätimme valita päätarkastelukohteeksemme yrityksen henkilöstön, joka oli mielestämme avainasemassa siinä, miten ostettu yritys tosiasiallisesti pärjää kaupan jälkeen. Ostoprosessin muutkin vaiheet ovat tärkeitä, mutta jos erityisesti ostettevan yrityksen henkilöstöä, ostavan yrityksen henkilöstöä unohtamatta, ei saada kunnolla motivoitua mukaan, voi muuten onnistuneen prosessin lopputulos olla todella huono. Pahimmassa tapauksessa menetään asiakkaat ja osaajat tai hassataan ostettavan yrityksen liikevaihto kilpailijoille. Ihmiset tekevät kuitenkin sen käytännön työn arjessaan.

Tästä se sitten lähti ja totesimme, että yksi hyvin onnistuneen yrityskaupan lähtökohtia on yritysten henkilöstön saumaton yhteistyö jo ostopressin kuluessa. Mietimme, että henkilöstön on oltava tavalla ja toisellakin mukana työssä.

Siitä se ajatus sitten lähti ja projektimme nimeksi tuli Yhdessä kasvuun.

Projektin tulosta voi seurata jatkossa näiltä sivuilta ja toivomme, että saamme aikaan hyvän pikaoppaan, josta olisi apuja sekä yrityskauppaa suunnitteleville että alan opiskelijoille.

Työtä ja sen tuloksia saa myös kommentoita ja tulemme myös olemaan yhtedessä verkostoihimme, tekemään aiheeseen liittyviä kyselyn sekä haastattelemaan alan yrityskauppoja tehneitä. Ja raportoimme niistä sitten tällä sivulla ja Linkedin ryhmässämme.

Sivusto ei siis ole vielä valmis, vaan työmme tarkoituksena on työstää se valmiiksi kevään aikana, oman työmme, muiden asiantuntijoiden ja teidän lukijoidenkin avulla. Tavoitteenamme on siis lisätä sisältöä sivulle aktiivisesti koko projektin ajan.

Tulehan siis mukaan seuraamaan projektia ja keskustelemaan aiheesta koko kevään aikana.

-Henri M

#yhdessakasvuun #lapinamk #liiketoiminnanlaajentaminen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.