Tervehdys, minä olen Oili ja suoritan vapaa-ajallani liiketalouden opintoja Lapin ammattikorkeakoulussa. Työskentelen Sodankylän kunnassa Perusturvapalveluissa toimistosihteerinä. Työpäiväni kuluvat mm. julkisten hankintojen ja sopimuksiin liittyvien asioiden parissa sekä asiakirja- ja taloushallintoon liittyvissä tehtävissä. Liiketoiminnan laajentamisesta minulla ei ole aikaisempaa kokemusta, joten nyt projektimme aikana saan arvokasta tietoa yrityksen ostoprosessista.
Mistä sitten lähteä liikkeelle, jos yritysostoa alkaa suunnittelemaan?
Löysin Suomi.fi -sivustolta hyviä ohjeita ja vinkkejä asiaan liittyen.
Aluksi kannattaa miettiä tarkkaan
- minkälaisen yrityksen haluaisi ostaa
- miltä toimialalta yritystä etsii
- minkälaista liikeideaa etsii
- yrityksen sijaintia
- yrityksen kokoa
- kuinka paljon yritysostoon voi investoida
Näiden toiveiden pohjalta voi rakentaa kriteerit ostettavalle yritykselle.
Mistä ostettavia yrityksiä löytää?
Ostettavia yrityksiä löytyy esimerkiksi yritysvälittäjiltä tai olemalla itse aktiivinen ja kyselemällä alan toimijoilta, onko heillä tiedossa myynnissä olevia yrityksiä. Kaikki yritykset eivät ole myynnissä julkisesti. Myös oman seudun kehittämisyhtiön tai ELY-keskusten kautta voi löytää ostettavan yrityksen.
Ostokohteista kannattaa hankkia taustatietoa.
Mahdollisista ostokohteista kannattaa hankkia tietoa eri lähteistä. Yritysten taloustietoihin ja kehityskaareen on hyvä tutustua ja käydä paikan päällä tutustumassa ja tehdä vertailuja eri ostokohteiden välillä. Yrityksen ostoon tarvittava rahoitus on syytä selvittää hyvissä ajoin. Rahoitusta tarjoavat esimerkiksi pankit, vakuutusyhtiöt tai muut rahoituslaitokset sekä Finnvera. Finnveralta voi hakea myös takausta pankkilainaan.
Asiantuntija-apua kannatta hyödyntää.
Jotta pääsee hyvin alkuun, ulkopuolista asiantuntija-apua kannattaa hyödyntää. Heidän kanssaan voi keskustella suunnitelmasta/liikeideasta, rahoitusmallista. Asiantuntija-apua yritysvälittäjiltä, oman seudun kehittämisyhtiöltä tai lakimiehiltä.
Kaiken kaikkiaan itselle tuli olo, että yrityskauppaa ei tarvitse pohtia yksin, apua on tarjolla monelta taholta. Tärkeää on määritellä, mitä etsii, olla aktiivinen, ottaa tarjolla oleva apu vastaan ja tutustua tarkkaan tarjolla oleviin yrityksiin. Ensimmäinen askeleen otto kohti liiketoiminnan laajentamista vaatii varmasti rohkeutta.
Onko sinulla kokemusta liiketoiminnan laajentamisesta? Miten lähdit liikkeelle, mitä kautta ostettava yritys löytyi, saitko ulkopuolista apua yrityskaupan toteuttamiseen? Jätäthän kommenttisi.
– Oili K
#yhdessakasvuun #lapinamk #liiketoiminnanlaajentaminen #liikkeelle