Yhteiskunnassamme vallitseva poikkeustila kohdistuu myös taloushallinnon alalle. Digitalisaation avulla tästäkin selvitään yhdessä!
Taloushallinnon alalla käytetään yhä enemmän ohjelmistorobotiikkaa ja tilitoimistojen henkilöstön työnkuva on kehittymässä perinteisestä rutiinityöstä asiantuntijatyöksi. Tämä näkyy inhimillisten virheiden vähenemisenä ja rutiininomaisten työtehtävien tehokkuuden paranemisena.
Teknologian kehitys on tuonut tullessaan ihmiskäsiä korvaavia koneita, mutta kirjanpitäjän työvälineitä ovat edelleen:
- ongelmanratkaisutaidot
- luovuus
- sosiaalisuus
- vahva ja monipuolinen kielitaito
On mielenkiintoista huomata, kuinka vielä vuosi sitten tehdyssä haastattelussa esiin nousi niin voimakkaasti muutosvastarinta digitalisaatiota vastaan. Osaltaan tämä heijastuu työntekijöiden pelosta menettää työnsä, jos perustyöt automatisoidaan. Moni alan ammattilainen myös epäilee digitalisaation kasvua alalla.
Avain onnistumiseen löytyy hyvästä muutosjohtamisesta. Yrityksen työntekijöitä tuleekin tukea yrityksen puolelta, jotta muutos nähtäisiin ennen kaikkea mahdollisuutena kehittää omaa osaamistaan. Hyvällä sisäisellä viestinnällä poistetaan henkilöstön keskuudesta epävarmuutta sekä muutosvastarintaa.

Poikkeustilanne ajaa etätöihin!
Tämän hetkinen poikkeustilanne on haastava myös taloushallinnon alalla, mutta se on myös mahdollisuus ottaa teholoikka digitalisaatioon. On tärkeää säilyttää työyhteisössä tiimityöskentely, joka onnistuu nykyisin työryhmä-/viestintäsovellusten avulla, esimerkiksi Microsoftin Teams. Tällöin työntekijä ei joudu kohtaamaan vaikeita tilanteita yksin, vaan hänellä on oman tiimin sekä lähiesimiehen tuki helpommin saatavilla.
Nähtäväksi jää kykenevätkö sovellukset vastaamaan tähän akuuttiin tilanteeseen. Uutisissa on ollut viime päivinä esillä, että esimerkiksi Teamsillä on ollut jo ongelmia hallita monikymmenkertaisesti kasvanutta ohjelmiston käyttöä. Työyhteisöissä on käytössä myös muita työryhmä-/viestintäsovellutuksia, kuten esimerkiksi Slack, Zoom, Adobe Connect.
Menestyäkseen ja säilyttääkseen asemansa muuttuvilla markkinoilla, yritysten tulee jatkuvasti kehittää toimintojaan innovatiivisesti sekä etsiä uudenlaisia toimintatapoja ja malleja. Teknologian ja tiedon kehitys on nykypäivänä jatkuvaa ja nopeatempoista, jossa taloushallintoala toimii edelläkävijäna. Varmasti koronan aiheuttava paine etätöille jouduttaa jo suuntana olevaa kehitystä digitalisaatioon.
Accountorin perustaja Asko Achrey uskoo, että muutaman vuoden kuluessa taloushallinnossa tapahtuu teholoikka. Digitalisaatio, robotiikka ja koneoppiminen tulevat lähtemään vielä suurempaan nousuun taloushallinnon alalla. Taloushallinnon ammattilaisten on syytä seurata tarkasti alan kehitystä ja täydentää omaa osaamistaan jatkuvasti. Haasteellisimpana Achrey näkee kyvyn ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa, kuten yrityksen:
- kilpailutilannetta
- hinnoittelua
- rahoitusasioita
Achrey ei kuitenkaan usko taloushallintoalan työpaikkojen rajuun vähentymiseen, vaikka robotiikan ja automatisoinnin hyödyntäminen vähentääkin perustöitä.
Poikkeustilanne tulee varmasti vaikuttamaan jo vallalla olevaan tilitoimistojen ketjuuntumisilmiöön. Nykytilanteen vaikuttaessa negatiivisesti pienten tilitoimistojen asiakasvirtaan, voi tahtotila fuusioon olla korkeampi kuin ennen. Toisaalta ostajat eivät välttämättä ole nyt kiinnostuneita laajentamaan liiketoimintaansa yrityskaupoilla, koska tulevaisuuden näkymiä ei voida luotettavasti ennustaa. Tulevat kuukaudet näyttävät suuntaa, kuinka tilanne vaikuttaa ketjuuntumisilmiöön. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan tilanteen kehittymistä!
Postaukseni on koottu seuraavista lähteistä, tutustu lisää!
Taloushallinnon trendit vuonna 2019
Älykäs taloushallinto – Automaation aika
Taloushallinnon ammattilainen on myös asiakaspalvelun ammattilainen
Taloushallinto tekee teholoikan – vihdoinkin!
Viekö tekoäly työpaikat
Kirjanpidon tulevaisuus – milloin pääsemme täysautomaatioon?
Liiketoimintaosaaminen. 6.-7. painos
Kysely: yli 50% kirjanpitäjistä viettää vieläkin työpäivänsä kuitteja tallentaen