Yritysosto on strateginen organisaatiota muuttava järjestely. Yrityskauppaan kannattaa ryhtyä vain silloin, kun sen avulla kyetään luomaan lisäarvoa yritykselle.
Jokaisella yrityksellä on elämäntehtävä, arvot ja visio. Mikäli strategia yritysostoon liittyen ei ole selkeä, yritysostoa ei kannata lähteä tekemään.
Määrittele itsellesi yrityksesi strategia kirkkaasti, sillä kirkkaus on voimaa. Yrityksen strategiaprosessin keskeisempi tavoitteita on strategisten tavoitteiden asettaminen. Strategiset tavoitteet voidaan jakaa:
- Ulkoisen tehokkuuden tavoitteisiin
- , asiakkaat, toimittajat
- Sisäisen tehokkuuden tavoitteisiin
- laatu, luotettavuus
- Taloudellisiin tavoitteisiin
- , kannattavuus, vakavaraisuus, maksuvalmius
- Kehittämistavoitteisiin
- , organisaatiokulttuuri, osaamistaso, vuorovaikutustaidot
Näitä samoja tavoitteita voit pitää mielessä tehdessäsi yrityskauppaa.

Strategian luonnostelua fläppitaululle. Unsplash kuva.
Ostoprosessista
Jos kokemusta on kertynyt aikaisemmista yrityskaupoista, se eduksi. Yrityskauppa voi kuitenkin olla myös ainutkertainen. Ensimmäistä yrityskauppaa tekevä ostaja ei välttämättä ymmärrä, kuinka vaativasta prosessista on kysymys.
Yrityskaupan valmisteluvaiheeseen kannattaa varata aikaa runsaasti. Mieluummin liian paljon kuin liian vähän, jotta lopputulos olisi mahdollisimman hyvä.
Ennen kuin teet lopullisia ostopäätöksiä, perehdy huolella myös yrityskaupan ostoprosessin läpivientiin. Sen voi tehdä tutustumalla Yhdessä kasvuun -projektin pikaoppaaseen ja sen liitteenä oleviin linkkeihin. Jos ostoprosessin läpivienti epäonnistuu, on suuri vaara, että koko yrityskauppa epäonnistuu.
Tässä neljä strategista haastetta, joita kohtaat yritysoston läpiviennissä:
- Miten varmistaa, että yritysosto tukee ostajan uudistumisstrategiaa?
- Millaisella päätöksentekoprosessilla mahdollistat oikeanlaisen yrityskaupan?
- Kuinka hoidat integraatioprosessin siten, että siitä yrityskaupasta muodostuu lisäarvoa?
- Miten edistät osaaminen kasvattamista yrityskaupasta ja organisaatioihin liittyvien asioiden hoidossa?

Tavoitteisiin edetään pala kerrallaan.
Tavoitteista
Selkeiden tavoitteiden asettamisella yrityskaupan onnistumiselle luodaan paremmat edellytykset. Ostajana sinun tulisi saada myyjä ymmärtämään intressisi yrityskaupan suhteen. Tämä on kriittistä siksi, että ostajana teet kuitenkin lopullisen päätöksen yrityskaupasta.
Yrityskaupan tavoitteena on vahvistaa kilpailukykyä – uudistumisen, kehittämisen ja kasvun lisäksi. Kiinnitä huomiota todellisen kilpailukyvyn löytymiseen. Se on löydettävä.
Aina kun olet etsimässä kilpailuetua, voit esittää yksinkertaisen kysymyksen: Miksi asiakkaan kannattaa ostaa meidän palvelumme mieluummin kuin kilpailijan?
Kysymys saattaa tuntua helpolta, mutta se on itse asiassa vaikea. Kilpailuetu voi perustua laatuun, hintaan, nopeuteen, saatavuuteen, toimitusvarmuuteen jne. Oleellista on, että se perustuu yrityksen strategiaan ja jolla erotut kilpailijoista.
Kun tunnet hyvin asiakaskohderyhmät, osaat tarkemmin määritellä myös kilpailuedun. Jos tämä on osattu tehdä aikaisemminkin, hyvin suurella todennäköisyydellä siitä osataan pitää huolta tulevaisuudessakin.
Toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa koko ajan, eteenkin nyt koronaepidemian aikana. Uhka voi muuttua mahdollisuudeksi ja mahdollisuus uhaksi hyvinkin nopeasti. Mitä avarammin katsot toimintaympäristön muutoksia, sitä paremmin osaat kehittää toimintaa uhkien vastustamiseksi.
Taloudellisten suunnitelmien seuranta
Alla perusperiaatteet tavoitteiden seurannalle:
- Tavoitteiden tulee olla mitattavia. Tarkoituksena on ohjauta toimintaa haluttuun suuntaan.
- Järjestä seuranta ja seuraa säännöllisesti mittareita.
- Keskity olennaiseen.
- Seurannan tarkoituksena on tukea yrityksen johtamista.
Intuitio
Pari sanaa lopuksi päätöksen teosta. Ihminen tarvitsee tunne-elämää tehdäkseen päätöksiä. Ainoastaan 1/10 tekee päätöksen sokeasti luottaen saamaansa tietoaineistoon, economic intelligence unit. Kriittinen ajattelu + intuitioon luottaminen tuovat menestyksen – ei pelkkä intuitioon luottaminen.