Suunnittele ja neuvottele rahoitus yritysostotilanteessa

Suomessa tehdään vuosittain 2000 – 3000 yrityskauppaa. Neljä yritystä viidestä tarvitsee ulkopuolista rahoitusta yrityskaupassa.

Jo yritysoston suunnitteluvaiheessa on hyvä miettiä rahoitusta. Yrityskauppoihin voi hakea rahoitusta esimerkiksi pankeista, pääomasijoittajilta tai Finnveralta. Myös yrityksen myyjä voi tarjota lainaa, maksuaikaa tai vakuuksia rahoittajille. Jos yrityskauppaa suunnitteleva valmistautuu huolellisesti ja varautuu tuleviin riskeihin, rahoituksen järjestäjällä on helpompi lähteä hankkeeseen mukaan. Jotta yritysosto onnistuu, on omistajan oltava hyvin sitoutunut ja motivoitunut itse hankkeeseen. Hänellä täytyy olla myös riittävästi omaa rahaa käytettävänä yritysostoon.

Yritysostoissa yleisin tapa rahoittaa kauppa on pankkilaina. Pankit voivat myöntää kauppaan lainaa, jos yrityksellä on hyvät tulevaisuuden näkymät kaupanteon jälkeen. Kun kauppa on tehty, yrityksen kassavirralla on tarkoitus maksaa lainaa takaisin. Saadakseen pankkilainan, ostajalla on oltava vakuuksia. Jos liiketoiminnan lisäksi ollaan ostamassa kohteena olevan yrityksen kalustoa tai koneita, ne voivat käydä myös osittain vakuutena.

Pankkilainan lisäksi ostaja voi hakea rahoitusta Finnveralta. Finnveralta voidaan myöntää osittainen alkutakaus pankista saatavaan lainaan, jos lainanottajalla ei ole riittävästi vakuuksia. Finnveralta voi hakea myös muunlaista takausta, jos alkutakaus ei jostain syystä käy kaupan rahoitukseen. Finnvera voi rahoittaa yritystä myös myöntämällä lainaa. Jos tarve lainalle on yli 50 000 euroa, tarvitsee yrittäjä mukaan myös muita rahoittajia Finnveran lisäksi. Tällöin mukana ovat yleensä pankki sekä riittävä omarahoitusosuus. Yrityskauppoja rahoittaessa Finnvera vaatii tyypillisesti 20 % omarahoitusosuuden. Finnvera myöntää yrityskauppoihin liittyvät luotot yleensä niin, että niiden takaisinmaksuaika on noin viisi vuotta. Tätä pidemmät maksuajat ovat harvinaisia.

Suunnittele laskelmat huolellisesti. Kuva Shutterbug75 – Pixabay

Mitä rahoittaja haluaa tietää yritysostosta?

Rahoittaja haluaa tietää yritysostoon mukaan lähtiessään, onko ostettavan yrityksen liiketoiminta vakaalla pohjalla. Rahoitusneuvotteluihin lähtiessä ostajalla on syytä olla mukana huolellisesti laadittuja laskelmia yrityksen taloudesta. Esimerkiksi Finnvera vaatii rahoitushakemuksen liitteeksi liiketoimintasuunnitelman ja tulossuunnitelman.

Onko kauppahinta oikea suhteessa yrityksen tuottoon? Joskus ostettavan yrityksen kauppahinta voi olla liian suuri. Myyjä voi halutessaan testata hintapyyntönsä realistisuutta rahoittajilla, kyselemällä heidän halukkuuttaan rahoittaa tietyn suuruinen yrityskauppa. Jos halukkuutta ei löydy, hinta todennäköisesti on liian korkea suhteessa yrityksen tuottokykyyn ja varallisuuteen.

Rahoittaja on kiinnostunut myös ostajan omasta osaamisesta ja sitoutumisesta sekä taloudellisesta tilanteesta. Rahoittaja on hyvä saada vakuuttuneeksi siitä, että myös omistajanvaihdoksen muutosvaihe on hyvin suunniteltu.

Jos yrityskaupan rahoitusta ei saada järjestymään, voi avuksi pyytää yritysvälittäjän. Yritysvälittäjä tarjoaa asiantuntija-apua ja keinoja yrityskaupan rahoituksen järjestämiseen. Yritysvälittäjä voi olla apuna tilanteessa, jossa mietitään esimerkiksi osittaisia kauppoja, sijoittajien panostuksia, osakevaihtoja, kauppahinnan maksuaikajärjestelyjä tai kauppahinnan sijoittamista takaisin yritykseen. Esimerkiksi Suomen Yrityskaupat tarjoaa yrityksen ostoa suunnittelevalle palvelua, jossa saa asiantuntijan apua rahoituksen järjestämiseen.

– Katri

Käytin tämän postauksen teossa alla listattuja lähteitä. Tutustu aiheeseen lisää näistä:

Yrityskaupan rahoitus – OP

Tietoa yrityksen ostajalle – Finnvera

Miljoona ei vaadi miljoonaa omasta pussista yrityskaupassa – Finnvera

Rahoitussuunnittelu yrityksen perustamisvaiheessa – Finnvera

Ohjeita yrityskauppaan – Yrityskaupat.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.