Suosittelen asiantuntija-avun käyttämistä yrityskaupassa. Tämä on yrityskaupan molempien osapuolten etu. Silloin varmistaudutaan siitä, että sopimukset ovat kerralla oikein eikä jälkipyykkiä pääse syntymään.
On hyvin tärkeää, että välittömästi kauppasopimuksen allekirjoituksen jälkeen päästään jatkamaan normaalisti liiketoimintaa, ettei kassavirta yritykseen tyrehdy mahdollisen huonosti laaditun sopimuksen seurauksena.
Koronaepidemian aikana kaikki ovat nähneet, että kannattavakin yritystoiminta voi joutua nopeasti vaikeuksiin, jos kassavirta äkillisesti tyrehtyy. Pyri tekemään siis sellainen sopimus, että siihen on kumpikin osapuoli tyytyväinen vielä vuosin päästäkin. Silloin yrityskauppa on onnistunut.
Välittäjästä
Ostajan on turvallisempaa ostaa sellaista yritystä, jossa käytetään väittäjää. Tällöin välittäjä jalostaa jo myytävää yritystä myyntikuntoon ja tekee varmasti jo myyntiesitteen tapaisen materiaalin myytävästä yrityksestä. Tiedoilla myytävästä kohteesta tavoitellaan myös ostajan turvaa. Avoimuus on valttia. Pankit arvostat tällaista menettelyä.

Yrityskaupan asiantuntijat työssään. Unsplash kuvituskuva.
Ostajan on helpompi lähteä tarkastelemaan ostettavaa kohdetta, kun perustiedot myytävästä yrityksestä ovat asiantuntijan laatimat. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ostaja ei tekisi ostokohteesta omaa due diligence -tarkastusta. Sellaista suosittelen tekemään vähänkin suuremmissa kaupoissa ja ehdottomasti jos olet tekemässä ensimmäistä yritysostoa.
Vaikka yrittäjänä oletkin tehnyt paljon sopimuksia ja kauppoja, on yrityskauppatilanne täysin erilainen normaaliin liiketoiminnassa tapahtuviin kauppoihin verrattuna. Mikäli sinulla ei siis ole aikaisempaa kokemusta yrityksen ostosta, käytä asiantuntijaa apuna. Väärässä paikassa ei kannata säästää. Euron säästöllä voi tulla kahden euron vahinko.
Hinnoittelusta
Kaksi täysin samanlaista yritystä voi olla kuitenkin eri hintaisia. Miten se on selitettävissä? Näihin asioihin kannattaa etsiä vastaukset. Välttämättä itse et löydä vastauksia. Mikäli käytät tunnettuja isoja toimistoja (KPMG, EY, PWC), heillä on paljon tietoja tehdyistä kaupoista ja hinnoitteluun vaikuttaneista tekijöistä ja hintatasoista. Jokainen yritys hinnoitellaan erikseen, mutta hintakertoimet vaihtelevat samankin toimialan yritysten välillä.

Neuvottelut käynnissä asiantuntijan kanssa. Unsplash kuvituskuva.
Yrityskaupoissa, kuten muissakin kaupoissa, on useita erilaisia myyntitekniikoita. Asiantuntijat, jotka ovat istuneet kauppatilanteissa työnsä puolesta useita kertoja, tietävät nämä. Esimerkiksi myyjä saattaa esittää ostajan suuntaan, että kohteesta on käynnissä kilpailutilanne tai hän antaa olettaa, että ostajakandidaatteja on useita vedättääkseen hintaa. Ostaja ei voi olla näistä varma. Turvallisinta on keskittyä kohteeseen kylmän viileästi, omat intressit etusijalla.
Asiantuntijoille tai konsulteille voi ulkoistaa myös koko ostettavien yrityksen etsiminen. Tällöin sinulle jää aikaa oman yritystoiminnan pyörittämiseen. Varsinkin suurilla toimistoilla voi olla paljonkin myynnissä yrityksiä, jotka ovat ns. hiljaisessa myynnissä. Yritykset ovat siis myynnissä, mutta eivät julkisissa paikoissa löydettävissä.
Yrityskaupan asiantuntijoita voi käyttää siis yrityskauppaprosessin monessa vaiheessa. Ihanteellista ja hedelmällisintä se on silloin, kun konsultti on mukana alusta asti. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että yrityskauppa toteutuu, kun konsultti on mukana. Ei, sinä teet päätöksen lopulta.
Omilla eväillä?

Omilla eväilläkin voi selvitä yritysostosta, mutta eväät pitää olla hyvät. Kuva Unsplash / Alexander Pogorelesky.
Mikäli kaikesta huolimatta sinusta tuntuu, että haluat selvitä ilman ulkopuolista apua yrityskaupan tekemisestä. Suosittelen, että kävisit keskusteluja aiheesta yrittäjäystäväsi tai vaikka tilitoimistosi johtajan kanssa. Myös pankista ja yrittäjäjärjestöstä saat varmasti tukea yrityskauppaa liittyen. Kaikkien intressi on, että yrityskauppa onnistuu.
Nykytilanteesta
Tällä hetkellä monissa yrityksissä on todellisia vaikeuksia liiketoiminnassa koronapandemian aiheuttaman hässäkän seurauksena. Konkursseilta tuskin voidaan välttyä. Myyntiin on varmasti tulossa paljon yrityksiä. 1990-luvun laman aikana tilanne lähenteli jo suoranaista rosvousta, kun pienyrityksiä kaatui. Toivon sydämestäni, että tästä ”lamojen äidistä” selvitään paremmin ja nopeammin.
-Reijo
Lähde tähän blogiin:
https://ov-foorumi.fi/omistajanvaihdos/ostaja/