Maailma muuttuu nopeasti ympärillä, myös yritysten strategioiden täytyy muuttua ja mukautua. Voiko samalla strategialla pärjätä enää vuosikausia? Joskus se on varmaan ollutkin mahdollista, mutta onko enää?
Toimintaympäristön muutokset ovat viime aikoina olleet rajuja ja nopeita. Ne haastavat yritysten strategiat tämän tästä. Kaiken lisäksi tämä muutos voi tulla talouden ulkopuolelta, kuten on nähty. Koronviruksella ei ole mitään tekemistä talouden kanssa, mutta se laittoi koko maailman talouden enemmän tai vähemmän kriisiin.

Sumussa mennään vielä. Unsplash kuva / Joel Bengs.
Miten luoda strategiaa epävarmoissa oloissa? Napolen on todennut, että vain hävityt taistelut sujuvat suunnitelmien mukaan. Mitä ihmettä? Eikö se olekaan niin, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Tätä mantraa olemme varmasti kaikki kuulleet. Aivan, vasta puoliksi tehty. Mieleen tuleen tuosta myös projektin hallinnan toinen laki, voit vaikuttaa vain projektin jäljellä oleviin tehtäviin.
Meneekö suunnittelu sitten hukkaan, kun suunnitelmia joutuu muuttamaan niin nopeasti? Ei mene. Mitä enemmän sinulla on portfoliosalkussa suunnitelmia ja projekteja menossa eri vaiheessa, sen parempi. Yhden kortin varaan ei kannata aina rakentaa. Toki sekin on mahdollista, jos olet todella pro. Kilpailu tahtoo olla sellaista, että samojen tuotteen tai osaamisen tarjoajia riittää.
Nyt on joka tapauksessa menossa tietynlainen markkinoiden myllerrys. Miten saada heikommatkin pysymään mukana? Se on varmasti toiveajattelua, mutta toivoa sopii, että vähän heikommatkin yritykset selviävät. Kaikkia tarvitaan. Rahaa tuntuu ainakin Suomen valtiolla olevan, yritystuet näyttävät menevän vähän kaiken kokoiseille ja tasoisille yritykselle, ja aika suurella sihdillä.
Kun tämän kriisin laskun maksu aikanaan alkaa, hintalappu saattaa tuntua karvaalta. Kukaan ei toivo -90 luvun tapaista hintalappua kriisin hoidosta. Itse uskon, että tästäkin mennään yli. Milloin? Sitä en tiedä, tuskin kukaan mukaan. Valistuneita arvauksia riittää. Tie voi olla pitkä. Ihminen on rakennettu niin, että hän uskoo aina paremman päivän olevan edessäpäin. Hyvä niin. Joka tapauksessa turbulenssi on kovaa pörsseissä, jonka aina oletetaan indikoivan tulevasta.
Tulevaisuus on tällä hetkellä vielä hämärän peitossa. Ei oikein tiedetä, mitä tästä kriisistä on vielä edessäpäin, niin taloudellisesti kuin fyysisestikin.

Usva heltiää jossakin vaiheessa.
Öljyn futuurihinta on käynyt jo -40 USD:ssa, Kauppalehti.Tarkoittaa sellaista asiaa, että kun öljyn luovuttaa säiliöön, siitä pitää maksaa 40 USD:tä. Hinta tippui päivässä 200 %. Eihän tämä mene näin yksinkertaisen tradenomiopiskelin järkeen mitenkään.
Talouden epävarmuudesta amerikkalaiset tutkijat ja sotilaat ovat puhuneet termillä jo vuosia takaperin termillä VUCA -maailma. Suomeksi tuota termiä on väännetty HEME -muotoon. Lyhenteet tulisivat suomen kielellä sanoista: Hämärä, Epävakaa, Monimutkainen ja Epävarma. Termit on suomen kielellä määritelty vähän eriksi, mutkia on suoristettu. Syytä en tiedä, johtuneeko siitä, että sana olisi helpompi muistaa. Ei oikein istu tällä istunnolla omaan suuhuni, mutta ajankohtaista asiaa termin sisältöön liittyy. Minulle tuo termin sisältö suomalaisena versiona kertoo epävakaudesta. Siitä välittyy viesti, onko vakaata kehitystä enää. Termin avulla voi lähestyä myös yrityksen johtamista, strategiaa, kilpailukykyä tai toimialaa.
Toimialoja on paljon, mutta muutoksia tapahtuu kaikilla toimialoilla. Jollakin nopeasti, joillakin hitaammin. Oletko sinä miettinyt oman toimialasi HEME-tasoa? Kannustan sinua arvioimaan sitä. Mitä enemmän ympäristö muuttuu epävakaammaksi, sitä enemmän tarvitaan kykyä nähdä nurkan taakse. Sinne, minne kilpailija ei vielä näe. Nimittäin sinun tulee muistaa kaksi asiaa:
- Kilpailuetu on tilapäistä
- Kestävä kilpailuetu löytyy asiakkaan läheltä
Ensimmäisestä kohdasta haluan nostaa mieliin -90 luvun Nokian. Siinä oli ominaisuuksia, joita kilpailijoilla ei ollut. Sitten tuli Apple ja kumppanit. Toisesta kohdasta tärkeintä asia on, että pitää strategian yksinkertaisena ja keskittyy asiakkaaseen. Tuotot tulevat vain asiakkaalta. Asiakas maksaa kaiken. Palvele häntä. Muista kuitenkin aina, ettei täydellisyyttä ole, ei edes strategiassa.
Reijo
Lähde: http://www.bonnierpro.fi.ez.lapinamk.fi/fi/app/yrityksen-kasvu/strategia-epavarmassa-maailmassa