Seuranta ja mittarit

Suorituskyvyn seurannan mittareilla on tarkoitus etsiä syitä ja keinoja, joilla voidaan parantaa tuloksia. Mittareita ei kannata käyttää huonojen tulosten tai syyllisten etsimiseen. Yritys, joka käyttää mittareita tähän tarkoitukseen, ei ole ymmärtänyt lainkaan mittareiden tarkoituksia.

Mittarit on tarkoitettu kehityksen tueksi. Unsplash kuva / David Travis.

Kun puhtaan mittareista, niillä tarkoitetaan yleensä erilaisia tuloskortteja. Tunnetuin käsite lienee tasapainotettu tuloskortti (Balanced scorecard). Mittarit voidaan jakaa karkeasti suoritusmittareihin ja tulosmittareihin. Näillä mittareilla on merkittävä ero. Suoritusmittarit mittaavat yrityksen kriittisiä toimintoja, valitun strategian menestystekijöitä. Suorituskykymittari kertoo siitä, mitä tulee tehdä. Tulosmittareilla mitataan tehtyjen töiden tai toimenpiteiden vaikutuksia yrityksen liikevaihtoon ja kannattavuuteen. Se kertoo, mitä on tehty.

Suoritusmittari on parhaillaan sellainen, josta saadaan tietoa lähes reaaliajassa ja päivittäin. Tulosmittari on puolestaan sellainen, josta tulee tietoa kuukausittain tai kvartaalin välein.

Kasvuyritysten, joiden näkökulmasta nämäkin sivut on luotu, on erityisen tärkeää kirkastaa strategia ja jalkauttaa se mahdollisimman nopeasti ja konkreettisesti hankitulle organisaatiolle.

Yritysten on reagoitava herkän kilpailuympäristön muutoksiin. Mittareilla voidaan myös kyseenalaistaa strategiset olettamukset. Tavoitteena on haastaa ja kehittää liiketoiminnan prosesseja entistä paremmaksi. Kyse on oppimisesta.

Tasapainoinen tuloskortti on tuonut talouden näkökulman lisäksi mittareihin asiakasnäkökulman, prosessien kehittämisen sekä uudistamisen näkökulman.

Mikäli haluat olla määrätietoinen johtaja, ilman suorituskyvyn mittaamista se on vaikeaa. Se ei yksinkertaisesti onnistu. Selkeät mittarit tuovat esille yrityksen ongelmakohtia. Näin niiden avulla pystytään ohjaamaan ja kehittämään toimintaa juuri ongelmien poistamisen kautta. Tämä lisää luottamusta ja vahvistaa organisaation päätöksentekokykyä. Ilman järkeviä ja tarkoituksenmukaisia mittareita ihmisen toimintaa ei voida ohjata. Mittareiden avulla on helpompaa kertoa faktat ja nähdä kehittämisen paikat.

Trendi on tärkeä. Joskus tulee notkahduksia, kaikissa asioissa. Unsplash kuva / Frank Busch.

Avaintulosmittarit kertovat, miten organisaatio on edennyt tavoitteiden suhteen. Avainsuoritusmittarit kertovat, mitä tulee tehdä, jos suoritustasoa halutaan parantaa merkittävästi.

Avaintulosmittareita ovat esim. liikevoittoa kuvaava tunnusluku, asiakastyytyväisyys ja henkilöstön tyytyväisyys.

Olisihan se ihanteellista, jos yhdellä mittarilla kyettäisiin avainsuoritusmittarilla vaikuttamaan monen kriittisen asian menestystekijään. Näin ei tietenkään valitettavasti ole. Jokaisen yrityksen tulee löytää avainmittarit, joilla se kykenee kulkemaan mahdollisimman vakaasti valitsemaansa polkua.

Alla vinkkejä siihen, kuinka tunnistaa avainsuoritusmittareiden ominaisuuksia:

  1. Avainsuoritusmittareilla ei mitata suorituksia rahassa.
  2. Pyri mittaamaan jatkuvasti, vaikka päivittäin.
  3. Yhtiön johto on ne hyväksynyt.
  4. Kaikki työntekijät ymmärtävät mittarit ja sen mitä heiltä edellytetään.
  5. Mittarin tavoitteista vastaa tiimi.
  6. Ne vaikuttavat useampaan tasapainoisen tuloskortin osa-alueeseen
  7. Kannustavat toimimaan strategian mukaisesti

Johda avainsuoritusmittarit kasvustrategiasta käsin. Mittarit eivät välttämättä löydy kovin helposti. Tarvitaan prosessimaista ajattelua, jotta avainsuoritusmittarit kyetään parhaiten löytämään. Apuja mittareiden suunnitteluun:

  1. Mittaa aitoja, yrityksen kehittymisen kannalta, tärkeitä asioita.
  2. Mittaa mittarilla vain sitä asioita, joihin mittarin tuloksilla voidaan vaikuttaa.
  3. Mittaa asiakkaan näkökulmasta käsin.
  4. Ole laajakatseinen. Näe metsä puilta.
  5. Ole järkevä. Mieti millaisia vaikutuksia mittareilla on ihmisiin ja heidän suorituskykyynsä, joka on lopulta yrityksen suorituskyky.
  6. Älä ole pinnallinen, silloin mitään ei oteta vakavasti.

Reijo

LÄHDE: http://www.bonnierpro.fi.ez.lapinamk.fi/fi/app/yrityksen-kasvu/avainsuoritusmittarit-kasvustrategian-toteutuksen-ohjaajina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.