Aloittavan opiskelijan havainnointia sairaanhoitajan koulutuksesta.

Terve!

Olen kolmia kymmeniä lähestyvä miesopiskelija Rovaniemeltä. Aloitin sairaanhoitajan opinnot kuukausi takaperin, ja voisinkin näin aluksi kertoa hieman itsestäni.

Rovaniemellä olen ikäni asunut. Pohjakoulutuksena luin itselleni noin kymmenen vuotta sitten Merkonomin paperit. Niistä ei valitettavasti ole ollut isommin hyötyä, sillä laman piiskaamassa maailmassa ei työpaikkoja vain ole kaikille yksinkertaisesti riittänyt. Oheistoimintaa on silti kohdalleni siunaantunut, ja olenkin kunnostautunut harrastellen musiikin parissa. Laulan, soitan ja huudan aina välissä. Homma on terapeuttista, suosittelen kokeilemaan vaikka ei lahjoja liiemmin olisikaan. Olen myös kunnostautunut vapaa-aikanani kirjoittamisen maailmassa. Se saattaa heijastua kirjoituksistani. Tai ei. Vastuu on lukijalla. Kielitaitoisen ihmisenä en itseäni silti pitäisi. Englanti on minulle elämässä väline, jonka kanssa tulen toimeen, mutta ruotsin kielen ja minun suhde on perin suomalainen. Välit ovat huonot.

Koulutuksen valitsin itselleni – sillä vaikka olen myös yksikseen viihtyvä. – olen myös luonteeltani ihmiskeskeinen, huolehtiva sekä välittävä. Erityisesti minua kiinnostaa mielenterveydelliset ja psykologiset asiat, joissa olen omaa elämäni peilaten, kiinnostunut. Avoimesti voin myöntää, että ahdistusta sekä masennusta on riittänyt. Mutta se lienee kuitenkin se vero, mikä tästä muusta elämän lystistä tulee maksaa. Luovuus on sellaista.

Lyhykäisyydessään tarinani on tälläinen. Menen silti asiaan, ja kerron teille hieman opiskelutilanteestani:

Minä terveysalan ammattilaisena?

Tulevaisuudessa näen itseni työskentelemässä kutsumusammattini ääreltä. Monta vuotta elämästäni on mennyt kiviä potkien ja suuntaa etsien, kunnes vihdoin kuluvan vuoden alkupuoliskolla, ajatus terveysalasta pulpahti mieleeni. Ihme kyllä, en ole aiemmin edes harkinnut asiaa. Ehkä se johtuu siitä, että perheestäni löytyy jo kyseistä alaa harjoittava ihminen. Tai kenties siitä, että vanhentuneessa ajattelussa, ala on suunnattu naisille. Onneksi aikojen saatossa käsitteet ovat muuttuneet, sillä se on ollut ehkä avainasemassa siinä, että tämän kyseisen valinnan tein. Ja onneksi tein. Ala tuntuu omalta. Toki, aikaisempi koulutus teki minulle jo selväksi sen, että pidän ihmisten parissa työskentelystä, sekä asiakaspalvelusta. Ala ei silti ollut oikea. Nähkääs, maailmankuvani on kulutuskulttuurin vastainen. Meni monta vuotta ymmärtää, että minua kiinnostaa enemmän ihiminen itsessään, kuin tuotteet joita möin.

Minulla on vastuuntuntoa, luonnetta, luotettavuutta, empatiakykyä sekä tarvittava määrä herkkyyttä, jolla voin mahdollistaa hyväluotaavan hoitotyön. Vapaa-aikanani olen monelle ystävälleni se olkapää johon tukeutua tilanteen vaatiessa. On päiviä jolloin se tuntuu taakalta, mutta suuressa mittakaavassa se on silti ominaisuus, josta olen ylpeä. Tämän puolen tahdon tuoda esiin tulevassa ammatissani.

Ihmiselämän keskeinen asia on mielestäni kehittymisen kyky. Väitän, että ihminen ei ole koskaan niin valmis, etteikö olisi varaa kehitykselle. Minun kohallani suurimmat puutteet saattavat olla tiedon oppimisen hitaudessa, sekä matemaattisten lahjojeni heikkoudessa. Nykyään ymmärrän, että heikkoudet ovat itse asiassa hyvästä, sillä mikä muu meitä motivoisi ihmisenä, kuin tulla paremmaksi jossain asiassa, missä on parantamisen varaa? Työtä siis on, mutta se inspiroi minua olemaan parempi. Turha ylpeily taidoilla ei ole siis kohdallani todennäköistä.

Käsitykseni tulevasta ammatista ja työstä

Terveysalan työntekijät tekevät työtä, jota ei näkemykseni mukaan arvosteta tarpeeksi tällä hetekellä. Sairaanhoitajan ammattiin kuuluu kuitenkin roppakaupalla vastuuta, mutta usein eteen tulee puhetta, jossa lähestytään ammattia ehkä hiuksen verran halveksuen. En ymmärrä henkilökohtaisesti tätä ajattelumallia, sillä kyllähän ennen kaikkea terveys on ihmiselle se pääomakaivos, jonka huolehtimiseen suuntautunut ammattikunta kaipiaisi suurempaa kiitosta. Tärkeintä siis olisi mielestäni se, että ammattia arvostettaisiin yhteiskunnan silmissä enemmän. Tämä kuitenkin mahdollistaa sen, että ammattia harjoittava henkilöstö tuntisi enemmän ylpeyttä ja tärkeyttä työstään, joka taas johtaa siihen, että työtä tehdään pitkällä tähtäimellä hyvin ellei paremmin. Monesti nimittäin näkee alalla ihmisiä, jotka ovat valitettavan leipääntyneitä. Tämä hyvin monesti johtaa siihen että palvelun laatu kärsii. Murroksen aika on silti meneillään ja odotan vähemmän innokkaana mitä SOTE- uudistus tuo tullessaan.

Soraäänistä huolimatta, tunnen että työ on tärkeää. Erityisesti minua kiinnostaa jo aijemmin mainittu psykiatrian työ, sillä koen että omaan jonkinlaisen ymmärryksen siitä, mitä ihmiset käyvät läpi mielessään ja siitä miten mielen tulisi toimia, jotta se mahdollistaisi onnellisen elämän. Tämä on juuri se asia mihin tahdon keskittyä ja missä haluan keskittyä tulevaisuutta ajatellen.

Kompetenssit ja niiden kehittyminen

Väitän, että kompetenssit ovat käsitteenä keskeisessä osassa, tämän päivän työelämässä. On hienoa, että nykyaikainen työelämä on keskittäytynyt kehittymiseen, mutta valitettavasti tässäkin kohtaa voidaan mennä liiallisuuksiin.

Yleisesti työelämässä vallitsee mielestäni aikakausi, jolloin ihmiseltä yksinkertaisesti vaaditaan liikoja työntekoon. Samaan aikaan tulisi olla joustava, kilpailukykyinen, empaattinen ja mahdollisimman paljon työkokemusta omaava ihminen, että kelpaisi yksinkertaisempaankin työhön. On totta, että ihminen tarvitsee kehitystä, mutta mielestäni maalaisjärjen käyttö olisi tässäkin suhteessa järkevää.

Terveysalan kompetenssit ovat ehkä asia erikeen. Mielestäni turvataksemme hyvän, ennalta ehkäisevän ja jatkuvan hoidon, meidän tulee tutkia toimintatapojemme vaikutusta asiakkaisiin, jotta voimme muuttaa senm mikä muuttamista vaatii, tai kehittää sitä mikä vaatii keittämistämistä.

Terveysala on käsitteenä laaja, joten komepetenssien rikkominen pienempiin osiin, vaatisi perusteellisemman selvityksen. En siis tässä kohtaa halua niitä alkaa käsittelemään. Kaiken tärkeintä on kuitenkin kehittää hoitotyötä niin, että palvelun laatu toimii terveyshuollon ja ennen kaikkea asiakkaan hyväksi. Tämä vaatii resurssien vapauttamista, jotta meillä kaikilla olisi mahdollista elää parempaa ja terveellisempää elämää.

Tässä kaikki tällä kertaa!

A.N.

 

Posted in Yleinen | Leave a comment

Moikka maailma!

Welcome to your blog. This is a sub blog of the Lappia Blog. This is a default post. Edit or delete it, then start blogging!

Posted in Yleinen | 1 Comment