Menumat

Menumat on suomalainen ruokapalveluyritys, joka tarjoaa kotiateriapalvelua. Menumat palveluun kuuluu itse laite sekä ateriat. Yritys tarjoaa palvelua 40 kunnan alueella 1500 asiakkaalle.

Menumat on puheohjattava laite, jolla kotona asuva asiakas valmistaa itselleen aterian. Laite on pakastimen ja uunin yhdistelmä, jossa asiakas säilyttää ruuan sekä lämmittää sen.

Menumat palvelulaite

Tässä linkissä esittely laitteen toiminnasta:

https://www.youtube.com/watch?v=_0Y8ogHxi9k

Menumat laitteen prototyyppi on alunperin otettu käyttöön jo vuonna 1992. Laitetta on kehitetty useampaan kertaan eri yritysten toimesta ja vuonna 2007 se on tällä toimintamallilla saavuttanut asiakkaita.

Vuonna 2010 uutisoitiin kuinka Helsingin kaupunki otti käyttöönsä Menumat palvelun kotihoidon asiakkaillensa. Vielä tänäkin päivänä kotihoidon asiakkaat pääkaupunkiseudulla käyttävät laitetta.

Turun kaupunki teki toukokuussa 2017 Menumat ateriapalvelun kanssa sopimuksen kotihoidon asiakkaiden ateriapalvelusta. Myös rintamaveteraanit ja rintamatunnuksen omaavat saivat halutessaan Menumat-ateriapalvelun käyttöönsä maksutta vuoden 2017 loppuun asti. Palvelun pilotoinnilla haluttiin parantaa asiakkaiden ravitsemusta, tukea kotona asumista, lisätä asiakkaiden arjen autonomiaa ja suunnata kotihoidon käynnit paremmin. Näin haluttiin ylläpitää jo iäkkäiden veteraanien kokonaisvaltaista fyysistä toimintakykyä heidän vielä kotona asuessaan.

Menumat ateripalvelun asiakastyytyväisyyttä on kartoitettu opinnäytetöissä ja hankkeissa. Palaute on pääsääntöisesti ollut positiivista. Ruoat koettiin yleisesti maukkaiksi, monipuolisiksi ja hyviksi. Ateriapalvelulaitteen oli koettu tukevan toimintakykyä ja hyvän ravitsemustilan ylläpitoa.

Mediassa Menumat ateriapalvelu sai vuoden 2017 lokakuussa negatiivista huomiota. Somessa kiersi kuva ateriapalvelun tarjoamasta ruoka-annoksesta.

Image

Kuva kirvoitti hyvinkin paljon mielipiteitä mediassa. Lähinnä ruoka-aterian ulkonäkö sai moitteita. Alkuperäisen kuvan tarkoituksena oli kuitenkin ruotia annoksen kokoa suhteessa aterian hintaan. Houkutteleeko annoksen ulkonäkö sinut maistamaan?!

Menumat ateriapalvelu ei ole täällä Pohjois-Suomessa yleisesti tunnettu palvelukokonaisuus. Täällä ateriapalvelu useimmiten on yksityisten toimijoiden tuottamaan tai kunnan omana palveluna tarjottu. Ensimmäinen ajatus Menumat palvelukokonaisuudesta on hieman skeptinen mutta, kun omakohtaista kokeilukokemusta ei ole tuntuu hassulta lähteä kritisoimaan asiaa. Ateriapalvelu sinällään, oli se sitten minkälaisella toimintamuodolla hyvänsä, on sitä tarvitsevalle yleensä hyvä asia. Se tukee varmasti kotona asumista ja ravitsemuksen toteutumista pitkällä aikajänteellä. Mielenkiinnolla odotamme laajentaako Menumat toimintaansa meidän alueelle sote muutosten tuulissa : )

LÄHTEET:

Etusivu

https://yle.fi/uutiset/3-5637593

http://www.aamuset.fi/teemat/1613883410/Uudenlainen+ateriapalvelu+antaa+enemman+valinnavaraa

https://www.turku.fi/uutinen/2017-08-14_menumat-ateriapalvelu-veteraanien-kayttoon

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710022200432134_u0.shtml

http://www.loviisansanomat.net/jarkiruokaa-kotitoimituksena/

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/70799/lunti_leena.pdf?sequence=1

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/49689/HYVINVOINTITEKNOLOGIA+IKAANTYNEIDEN+TERVEELLISEN+RAVITSEMU.pdf?sequence=1

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/103998/URNISBN9789515885357.pdf?sequence=1&isAllowed=y

 

5 thoughts on “Menumat

 1. Hei!
  Mielenkiintoinen laite ja konsepti. En ollut tästä kuullut aikaisemmin. Ei ole käytössä meilläkään täällä Päijät-Hämeessä ;). Kuvan ruoka-annos ei kyllä houkuta maistamaan, paitsi jätskiä… Mutta ilmeisesti asiakaspalaute on ollut kuitenkin positiivista, kuten kirjoitittekin. Mielenkiintoista nähdä miten tämä jatkossa kehittyy, voisi luulla että joku kehittyneempi versio olisi jo tulossa. Teknologian kehittymisen myötä tuo alkaa olla ehkä jo vähän vanhahtava…

 2. Hei,
  Kiitos blogista.
  Mahtava ruoka-automaatti.Videonlinkkien perusteella jäin kaipaamaan, millaisia ne ruoka-annokset oikeasti olivat. Runsaasti vaikutti olevan erilaisia vaihtoehtoja, mikä on myönteinen asia. Lisäksi videossa oli oikea käyttäjä valmistamassa laitteella itselleen ruoka-annosta, joten on myös helppokäyttöinen. Hinta/annos kiinnostaisi myös tietää. Blogissanne luki, että sotaveteraanit saivat ateriat ilmaiseksi. Hienoa. Mitähän turvallisuus asioita tämän laitteen kanssa tulisi huomioida, niitä tässä videossa ei ollut mainittu.

 3. Mielenkiintoinen ruoka-automaatti. Juuri kuuntelin ruokailun estetiikkaa, niin tuo ulkonäkö on kaukana siitä. Ja muutenkin senioreilla makuelämykset käyvät hyvin vähäiseksi, niin pyritään esim. musiikin kautta stimuloimaan. Mitenkähän tähän ruoka-automaattiin on lisätty musiikki??

 4. Aikamoinen mööbeli =) Mielenkiintoista. Onhan tuo ruoka annos varsin hyvin prässätty, mutta jos sen avulla saadaan huonoruokaisemmatkin syömään niin onko sillä ulkonäöllä sitten niin merkitystä? Kokemuksen myötä on saanut huomata, että kun esimerkiksi lapsen ottaa mukaan ruuanlaittoon, niin aivan eritavalla ruokakin maistuu paremmin. Sama kai tässäkin Menumatissa; itsetehty maistuu ihan eri tavalla kuin valmiiksi nenän eteen kannettu. Ja hei, sellainen soppa, kuin kokki! =)
  -Virpi

 5. Pitkään ollut käytössä, omalle kohdalle automaatti ei vain ole osunut. ruuan sisältö tietysti olisi tärkein. Jonkin aikaa automaattia käyttäisi, mutta tarvittaisiin myös ruokaseuraa ja vaihtelevuutta aterioihin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *