Tehtävä 1.2 Freestyle libre käyttäjän haastattelu

FREESTYLE LIBRE KÄYTTÄJÄN KOKEMUKSIA

Haastattelin veljeäni, joka sairastaa 1 tyypin diabetesta Libre FreeStylen käytöstä. Libre FreeStyle on glukoosimittausjärjestelmä. Siinä on sisään rakennettu ja helppo lukuinen grafiikka, joka näyttää nopeasti yhteenvedon glukoosihistoriasta. FreeStyle Libre -lukija tallentaa glukoositiedot 90 päivän ajaksi. FreeStyle Libre on glukoosin seurantajärjestelmä, joka on tarkoitettu kudosnesteen glukoositasojen mittaamiseen diabetesta sairastavilla henkilöillä (vähintään 4-vuotiaat), myös raskaana olevilla naisilla. Käyttö lapsilla (4-12 vuotiaat) on sallittu vain, jos lasta valvoo vähintään 18-vuotias hoitaja.

Käyttö

Libre koostuu kahdesta elementistä, sensorista ja lukijalaitteesta. Lukijalaitteen tilalla tai rinnalla voi nykyisin käyttää myös älypuhelimia. Glukoosiarvo mitataan skannaamalla lukijalla olkavarren takana pidettävän pienen sensorin päältä.

https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/0482a9a8-d89c-4233-8972-fedef4fb429d

Käyttäjän kokemuksia

Veljeni on vappuna 2017 alkanut käyttää Freestyle Libreä. Helmikuu 2018 asti on käyttänyt Libreen kuuluvaa ”kapulaa” etälukulaitteena. Helmikuussa 2018 on tullut android puhelimiin sovellus, jota käyttää nyt. Puhelin sovellus on ollut huomattavasti helpompi käyttää, koska puhelin on aina matkassa. Sovelluksessa paljon erilaisia toimintoja. Sovellus piirtää käyrää sokerin tasoista ja näyttää matalat ja korkeat sokerit. Sovelluksen ansiosta veljeni insuliini annosta on pystytty muuttamaan ja sen johdosta esim. yölliset sokerin romahtamiset on saatu pois. Sovellus mittaa myös pitkäsokerin, joka on heittänyt laboratoriotuloksiin verrattuna 0,1-0,2 . Eli on aika luotettavat tulokset. Sovellukseen pystyy myös esim. 30 päivän ajalta kirjamaan syömisen, liikkumisen ja insuliinin pistämisen ja näistä piirtyy käyrä sovellukseen. Käyrää analysoimalla pystyy pistämään tarkemmin ateria insuliinin tarpeen. Tämän seurauksena hoitotasapaino on pysynyt hyvänä.

https://www.freestyle.abbott/fi/fi/libre/index.html 

Veljeni on aktiivinen liikkuja mm. kalastaen ja maasto pyöräillen. Käsivarren sensori ei haittaa elämää eikä harrastuksia millään tavalla ja puhelinsovellus lukee arvot myös vaatteen läpi. Isoja hyötyjä FreeStyle Librestä on saanut mm. hygieenisyydestä. Ei tarvitse miettiä onko puhtaat kädet, kun vain käyttää kalastaessa puhelinta sensorin päällä. Pyöräiltäessä pystyy vauhdissa lukemaan sokeriarvot, eikä tarvitse pysähtyä pistämään sormenpäätä. Veljeni kertoi, että sokeri arvoja tulee nyt seurattua huomattavasti useammin kuin, ennen ja tämän ansiosta pitkäsokeri arvot ovat pysyneet hoitotasolla. Sovelluksessa on myös etäluku mahdollisuus. Halutessaan voi antaa luvan, että sokeriarvot menevät suoraan diabeteshoitajalle ja tarpeen vaatiessa voi olla etäyhteydessä lääkärin kanssa. Etäyhteydessä lääkäriin hän ei ole vielä ollut, vaikkakin tiedot menee hoitajalle. Huonoja puolia laitteesta veljeni joutui miettimiään, mutta lopuksi löytyi yksi huono puoli. Laite haluaa, että sokerin mittaus väli saa olla enintään 8 tuntia. Pitemmät yöunet nukkuessa tämä ei toteudu. Tarkoittaa siis sitä, että vaikkapa 10 tunnin unilla 2 tuntia glukoosidataa jää rekisteröitymättä, jos mittauksen tekee nukkumaan mennessä ja herätessä. Seuraavaan sensoriversioon toiveeksi jää siis pidemmän historian muisti.

Ei voi kuin ihastella kuinka paljon hyvinvointiteknologia voi helpottaa arkea 😊

https://freestylediabetes.fi/tuotteemme/freestyle-libre 

Testissä FreeStyle Libre

3 thoughts on “Tehtävä 1.2 Freestyle libre käyttäjän haastattelu

 1. Hei,
  tämä on kyllä parasta mitä diabeetikoille voi toivoa. Pistämiset, liuskojen käyttö ja mittareiden kuljetukset jäävät historiaan. Heidän arkielämänsä laatu on noussut lähes tätä tautia sairastamattomien tasolle. Toivottavasti se hänen mainitsema pidemmän historian muisti saadaan pian sovellukseen käyttöön.
  -jaana-

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus ja verensokeri etäluentalaite esitelty hyvin selkeästi ja ymmärrettävästi. Vaikuttaa olevan hyvin onnistunut hyvinvointiteknologian tuote. Kiinnostavaa oli lukea aktiivisen ihmisen kokemuksia laitteesta postauksessa esitellyn haastattelun myötä.
  -Virpi

 3. Mielenkiintoinen kirjoitus. Itsekin kirjoitin vastaavan tyyppisestä toisesta sovelluksesta meidän blogissa. Näitä järjestelmiä olikin vertailtu Diabetes-lehden artikkelissa, jota en kuitenkaan saanut auki. Olisi ollut mielenkiintoista lukea.

  Riikka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *