Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaite

Nukkuminen on ihanaa! Rentouttavaa! Voimaannuttavaa! Tai ainakin sen pitäisi olla….

(Kuva: Sweetymessages)

Meillä jokaisella on yksilöllinen unentarve. Riittävän pitkä ja hyvä uni on välttämätöntä ihmisen toimintakyvylle ja hyvinvoinnille. Virkistävä yö, jonka aikana nukumme riittävästi, on äärimmäisen tärkeää fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnillemme. Unen aikana työstämme muun muassa uusia kokemuksia sekä vahvistamme henkistä ja fyysistä suorituskykyämme. Eri ihmisillä riittävän yöunen määrä vaihtelee, ja meillä Suomessa yli 10 % aikuisista tulee toimeen jatkuvasti alle 6 tunnin vuorokautisella unella, ja toisaalta yli 10–15 % tarvitsee unta yli 9,5 tuntia. Ihminen nukkuu keskimäärin 8 tuntia vuorokaudessa ja siten noin kolmasosan elämästään. Univaje on tilanne, jossa ihminen nukkuu vähemmän kuin hänen unentarpeensa edellyttää, ja jatkuvan univajeen seurauksena syntyy univelkaa. Henkilö kärsii unettomuudesta, jos hän kärsii unen saamisen tai unessa pysymisen vaikeudesta vähintään kolmena yönä viikossa. Ainakin joka kolmas aikuinen kärsii vuoden aikana unettomuudesta, ja joka kymmenes on kärsinyt unettomuudesta yhtäjaksoisesti vähintään kuukauden ajan.

(Kuva: Tiedebasaari)

Sairaanhoitajana teen kolmivuorotyötä, meillä on teini-ikäinen esikoinen, 6-vuotiaat kaksoset, koira ja puolisoni kuorsaa! Kuorsaus on ensisijaisesti sosiaalinen haitta, ihmisen hyvinvointia heikentävä ja aivan äärimmäisen hermoja raastavaa! Ei MIKÄÄN ole pahempaa kuin se, että valvot vuoteessa kieriskellen, kuorsausta kuunnellen ja tiedostaen, että herätyskello soi klo 4.15 aamuvuoron töihin! Helmikuussa olimme jo lähes avioeron partaalla puolisoni kuorsaamisen vuoksi mutta aluksi muutin kuitenkin meidän työhuoneeseen. Otin aikalisän! Ainoa mitä puolisoni ei ole kuorsaamisen hoitoon kokeillut on moottoroitu sänky tai –

Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaite!

(Kuva: Beurer)

Puolisoni on keski-ikäinen, työssäkäyvä suomalainen mies, joka kuuluu siihen noin 10–15 % keski-ikäisen miehen joukkoon, jotka kuorsaavat joka yö nukkumisasennosta riippumatta. Kuorsausääni syntyy nukkuessa hengitysilman pyörteistä hengitysteiden ahtaissa kohdissa, erityisesti nenänielussa, jossa pehmeä suulaki värähtelee ilmavirran mukana. Ääni voi syntyä myös alempana. Kuorsaukseen vaikuttavat nenän ja nielun rakenteelliset seikat sekä monet nenän tukkoisuutta aiheuttavat tekijät esimerkiksi yliherkkyys ja nenän kuivuminen. Ylipaino ja alkoholi sekä rauhoittavat lääkkeet, saavat ihmisen herkemmin kuorsaamaan. Tupakointi pahentaa kuorsausta, koska se aiheuttaa nenän tukkoisuutta.

Ei, puolisollani ei ole obstruktiivisesta uniapneaoireyhtymää, koska hänet on tutkittu. KNK- lääkärin mielestä hänen nenänsä väliseinä oli vino aiheuttaen kuorsauksen, ja teki septoplastian. Puolisoni nenänielussa ei kuulemma ollut mitään korjattavaa. Ei auttanut. Jälkitarkastuksessa samainen lääkäri ohjasi ompelemaan yöpaidan selkäpuolelle pussin ja laittamaan sinne tennispallon. Hah! Puolisoni kykenee kuorsaamaan sekä selällään, kyljellään että vatsallaan. Markkinoilla on lukuisia kuorsauksen hoitoon tarkoitettuja itsehoitovalmisteita, jotka kaikki on kokeiltu ja mikään ei ole auttanut. Korvatulpat eivät riitä estämään kuorsauksen kantautumista tajuntaani. Peltoreita en voi pitää, koska olen äiti ja lasteni saatavilla lähes 24/7. Puolisoni painon pudottaminen ei tule kysymykseen, koska hän ei ole ylipainoinen. Hän ei myöskään tupakoi, käytä nikotiinikorvaustuotteita, alkoholia tai rauhoittavia lääkkeitä. Nenähengitystä parantavista lääkkeistä tai sierainten laajentajista ei niistäkään ole ollut apua.

(Kuva:Beurer)

Maaliskuussa puolisoni aloitti kokeilun innovatiivisen bluetooth Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaiteen kanssa. Meidän avioliiton viimeinen oljenkorsi! Kuorsauksen estäjä kiinnitetään oikeaan tai vasempaan korvaan, ja käytössä ollessaan laite etsii kuorsauksen aiheuttamia ääniä. Laite lupaa vähentää kuorsausta, ja sen myötä parantaa ainakin kuorsaajan unenlaatua sekä hyvinvointia. Kuorsaus synnyttää kallon luita pitkin siirtyviä värähtelyjä, jotka kuorsauksen estäjä tunnistaa. Kun laite tunnistaa, milloin ihminen alkaa kuorsata, se lähettää korvaan ääni- ja värinäsignaalin, joka saa kuorsaamisen loppumaan. Impulssien voimakkuus kasvaa alhaiselta tasolta yhä suuremmaksi, kunnes toivottu tulos on saavutettu. Laitteesta tulevien impulssien seurauksena kuorsaajan kaulan lihakset vakautuvat ja hengitystiet avautuvat sekä hengitys rauhoittuu, ja kuorsausäänet vähenevät. Kuorsaajan nukkumisasento saattaa myös muuttua. Kuorsaus vähenee ajan myötä pysyvästi kurkun lihasten harjoittamisen ansiosta. Uusi käyttäjä tottuu laitteeseen yleensä yhden viikon aikana.

(Kuva: Beurer)

Puolisoni on asentanut älypuhelimeensa beurer SleepQuiet –sovellukssen, jonka avulla kuorsaamisesta saa yksityiskohtaisen analyysin. Beurerin Sleepline kuorsauksen estolaiteen perustoimintoja voi käyttää myös ilman beurer SleepQuiet -sovellusta mutta lisätoimintoja, kuten tallennusta, tilastointia, kalenteria ja asetuksia voi käyttää ainoastaan beurer SleepQuiet –sovelluksella. Sovellus on yhteensopiva iOS 8.0- ja Android 4.4 -laitteiden sekä Bluetooth 4.0 kanssa. Sovelluksen voi ladata Google Play ja iTunes App Storen kautta. Tämän sovelluksen ansiosta on mielenkiintoista seurata kuorsaamisen suunnan kehitystä. Se on myös dataa, josta ei voi kiistellä! Satunnaisesti olemme puolisoni kanssa erimieltä siitä, miten yö kuorsauksen suhteen menikään. SleepQuiet –sovelluksesta voimme yhdessä tarkistaa kumpi veti pidemmän korren!

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kuva: Törmälehto)

Noin 4 kuukautta puolisoni on nyt hyvin uskollisesti käyttänyt Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaitetta joka yö nukuin minä hänen vierellään tai en. Kokemukset ovat tällä hetkellä fiftyfifty. Laite lupaa paljon mutta valitettavasti kaikkia lupauksia se ei vielä ole onnistunut lunastamaan. Osittain olen voinut palata aviovuoteeseemme Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaiteen ansiosta mutta ihan vielä en ole uskaltanut riskeerata rauhallisia, rentouttavia ja voimaannuttavia öitä ennen aamuvuoroja!

(Kuva: Törmälehto)

Blogin julkaisi Lapin ammattikorkeakoulun ylempää AMK-tutkintoa suorittava opiskelija Tarja Törmälehto

ovh 129 – 169 €

• Mukana kolme erikokoista korvatulppaa ja latausjohto (micro USB)
• Mitat 50 x 10 x 60 mm, paino n.13,3g

Lähteet
Beurer – Snore stopper – SL 70. https://www.beurer.com/web/en/products/sleep-rest/snorestopper.php. Viitattu 19.7.2018.
Huttunen, M. 2017. Tietoa potilaalle: Unettomuus. Lääkärikirja Duodecim. http://www.terveysportti.fi/dtk/shk/koti?p_haku=uni. Viitattu 19.7.2018.
Partinen, M. 2009. Unihäiriöt. Sairaanhoitajan tietokannat. http://www.terveysportti.fi/dtk/shk/koti?p_haku=uni. Viitattu 19.7.2018.
Bäck, L. & Mäkitie, A. 2011. Pitääkö kuorsausta hoitaa? Duodecim 2011;127:311–2 http://www.terveysportti.fi/xmedia/duo/duo99347.pdf. Viitattu 19.7.2018.

One thought on “Beurerin Sleepline Snore therapy – kuorsauksen estolaite

  1. Hei!Luulen, että aika moni voi samaistua tilanteeseesi kuorsaavasta puolisosta. Onneksi minä saan nukkua yöni rauhassa ilman kuorsaavaa vieruskaveria, mutta siskoltani olen kuullut aivan samanlaisia kommenteja, kuin mitä kirjoitit. Suosittelenkin, että hänen miehensä voisi myös kokeilla tätä laitetta josko toisi apua (edes jonkinverran), kiitos blogista 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *