Tehtävä 1. Hyvinvointiteknologia maailmalla / mPower

mPower on sEMG-mittari lihasaktivaation sekä nopeiden ja hitaiden lihassolujen aktivaation mittaamiseen. Laitteella pystytään mittaamaan myös lihasten väsymistä harjoituksen aikana. mPower käyttää pinta-EMG (sEMG) teknologiaa lihasaktivaation mittaamiseen. mPoweriin kuuluu mittausantureiden lisäksi älypuhelinsovellus ja yhteys podien ja mobiililaitteen välillä toimii langattomasti bluetoothin välityksellä. Sovelluksessa on 100 harjoitusliikkeen kirjasto ja ohjeet mittauspaikoille. Sovellukseen voi yhdistää neljä mittausanturia, jolloin kehon eri puolien lihasaktivaation mittaaminen on mahdollista. Laitteen on kehittänyt suomalainen Fibrux.

Ominaisuudet
Laitteella pystytään mittaamaan yksittäisen lihaksen kokonaisaktivaatiota, jolloin mittaus sisältää kaikkien lihassolujen aktivaation. Tämän mittauksen avulla voidaan seurata yksittäisen harjoitteen toistojen aktivaatioita ja sen avulla voi kartoittaa tehokkaimmat liikkeet ja niiden suoritustavat. Muita mittaustapoja on lihaksen maksimiaktivaatio, jonka avulla voidaan seurata lihaksen kehittymistä. Nopea aktivaatio mittaa nopeiden lihassolujen aktivoitumista ja tätä ominaisuutta voi käyttää esimerkiksi nopeus- ja räjähtävän voiman harjoittamisessa. Lisäksi laitteella voidaan mitata samanaikaisesti kahden lihasparin (oikea-vasen puoli) voimasuhteita, mikä auttaa lihastasapainon kehittämisessä tai voidaan arvioida vaikuttaja-vastavaikuttaja lihasten toimintaa sekä niiden suhdetta. Laitteella voidaan mitata myös väsymisindeksi, joka ilmoittaa milloin nopeat lihassolut alkavat väsyä ja milloin harjoitus olisi syytä lopettaa.

 

EMG eli elektromyografia

EMG, elektromyografiatarkoittaa lihassähkökäyrää ja sen avulla mitataan lihasten sähköistä aktiivisuutta. EMG:tä on käytetty paljon erilaisissa tutkimuksissa mittaamaan sitä, miten eri lihakset aktivoituvat tehtäessä erilaisia harjoitteita. Tästä voi olla apua esimerkiksi silloin kun verrataan saman liikkeen eri tyylejä tai niiden eroja. Esimerkkinä ylätaljavedosta tehty tutkimus, jossa verrattiin kolmea eri tyyliä tehdä liike sekä niiden vaikutusta leveiden selkälihasten aktivaatioon. Tässä tutkimuksessa eri tyyleillä ei ollut kuitenkaan toisiinsa verrattuna merkittäviä eroja. (Sperandei ym. 2009.)

Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa tarkoituksena oli havainnollistaa yksittäisten motoristen yksiköiden väsymistä ja niiden vaihtelua. Lihasten väsyminen esimerkiksi urheilusuorituksen aikana vaikuttaa lihasvoiman heikkenemiseen sekä liikeratojen muutoksiin pitkäaikaisen aktiivisuuden aikana. (Potvin & Fuglevland 2017.) Tutkimuksessa ei sinäänsä ole mitään uutta ja ihmeellistä, mutta se antaa parempaa ymmärrystä esimerkiksi työergonomian ja kuntoutuksen puolelle siitä miten yksittäinen lihas tai motorinen yksikkö väsyy suorituksen aikana.

Pohdinta

mPower vaikuttaa todella hyödylliseltä laitteelta kuntoutuksen, urheilufysioterapian sekä urheiluvalmennuksen käyttöön. Laitteen avulla voidaan nähdä reaaliaikaisesti tapahtuuko lihasaktivaatiota niissä lihaksissa joihin joku tietty harjoite on ohjattu sekä voidaan myös helposti seurata miten erilaiset harjoitteet vaikuttavat. Mittaustulokset lisäävät varmasti niin kuntoutujien kuin urheilijoidenkin harjoitusmotivaatiota ja niiden avulla voidaan varmistaa harjoittelun oikea määrä sekä tehokkuus.

 

 

Lähteet:

http://mpower-bestrong.com

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ltt00663&p_haku=Elektromyografia

http://users.jyu.fi/~peltsi/ali/opetus/hyvotek/LBIA020_raportit.htm

Potvin, J., Fuglevland, A. 2017. A motor unit-based model of muscle fatigue. PLoS Comput Biol. 2017 Jun; 13(6): e1005581. Doi: https://dx.doi.org/10.1371%2Fjournal.pcbi.1005581. Viitattu 25.7.2018.

Sperandei, S., Barros, M.A., Silveira-Júnior, P.C. & Oliveira, C.G. 2009. Electromyographic analysis of three different types of lat pull-down. The Journal of Strength and Conditioning Research.
Doi: https://doi.org/10.1519/JSC.0b013e3181b8d30a. Viitattu 25.7.2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *