Tehtävä 1. Neofit 3D

Hei Kaikki!

Neofit 3D

Neofit 3D ei ole täysin uusi juttu hyvinvointiteknologian saralla ja mielenkiintoni laitetta kohtaan nousee kysymyksestä miksi se ei yleistynyt? Neofit sivuilta nähdään tuotteen tulleen markkinoille jo vuodesta 2016. Mikä Neofit sitten on? Neofit laitteena on uusi tapa analysoida kehon rakennetta. En löytänyt mitään varteenotettavia tieteellisiä julkaisuja laitteesta ja näyttäisi siltä, että aika vähän on mitään tietoa millään muulla kuin suomen kielellä.

Mitä Neofit sitten tekee?

Neofit piirtää infrapunavalolla tarkasti kuvan testattavan ulkopinnalta. Henkilö menee laitteen sisälle pyörivälle alustalle mielellään alusvaatteissa, jotta saadaan mahdollisimman tarkka kuva testattavasta. Laite pyörii itsensä ympäri pyörivällä alustalla, jolloin laitteesta tuleva infrapunavalo piirtää kohteen ulkopinnasta tarkan kuvan ja analysoi rakenteen. Koko toimenpide kestää 30 sekuntia ja kohteen tulee olla mahdollisimman liikkumatta. Kohteesta syntyy 3D-kuva joka siirtyy oman käyttäjänimen ja salasanan turvin Neofit- verkkopalveluun josta tuloksia voidaan tarkastella. Tuloksista käy ilmi arviot lihasmassasta, rasvaprosentista, perusaineenvaihdunnasta, energiantarpeesta. Samalla käy ilmi laiteen piirtää kuvat 27 eri kehonosasta. Näitä ovat esimerkiksi niska, rintakehä, lantio ja reidet. (Neofit. 2016)

Laitteen sivuilla mainostetaan turvallista suorittamista. Luvataan, että periaatteessa infrapunavalosta ei ole mitään vaaraa kohteelle vaan käytetään tuttua ja turvallista infrapunavaloa. Tätä tekniikkaa myös jokaisessa tavallisessa kaukosäätimessä. Näin tosiaan asian on sillä näyttäisi tutkimuksen perusteella olevan, sillä infrapunavalo on tuskin havaittavissa ihmissilmällä. Esportilla on kyseinen laite käytössä. Annetaan heidän kertoa ja ohjeistaa lyhyesti käytöstä. Kuten videolla mainitaan, niin ehkä tärkein ominaisuus on laitteen antaman eri kehonosien tarkka ympärysmitta. Monet muut arvot saadaan useilla muilla laitteilla tarkempana mutta Neofit ominaisuus koko kehon 3D kuvasta luo mahdollisuuksia moniin käyttötarkoituksiin. (Neofit 2016)

Käyttötarkoituksia nykyhetkeen ja tulevaisuuteen

Selkeästi ensisijainen käyttötarkoitus lienee hyvinvointi- ja terveysalalla. Monet alan ammattilaiset voivat hyödyntää Neofit -laitteella saatavia tuloksia. On motivoivaa hyödyntää laitetta edistymisen seurantaa, sillä palvelusta voidaan kahta 3D kuvaa verrata keskenään ja asettaa kuvat toistensa päälle, jolloin nähdään selkeästi fyysiset muutokset. Tämä on varsinkin kuntoilussa erityisen motivoivaa, sillä pienien muutosten havaitseminen on hankalaa pitkällä aikavälillä. Neofit mainitsi mahdollisen hyödyntämisen vaatebisneksessä ja kuvaakin koko idean lähteneen sieltä. Toki tämä ilmoitus tuli jo vuonna 2016, joten vielä saadaan hetki odottaa, että esimerkiksi Neofit tuloksilla voisin nettikaupasta ostaa täydellisesti sopivia vaatteita. (Neofit 2016)

Yhteenveto

Aikaisemmin pohdiskelin, miksi Neofit ei ole yleistynyt ja kun tarkastellaan Neofit omien sivujen saatavuuskarttaa, niin näyttää siltä, että vain pääkaupunkiseudulla muutamassa pisteessä sekä Seinäjoella pystyy suorittamaan kyseisen mittauksen. Kuitenkin laitetta on jo useamman vuoden ollut saatavilla, niin mikä on yleistymisen esteenä? Onko vielä liian aikaista odotella sen yleistymistä vai onko syynä korkea hinta? Pääkaupunkiseudulla mittauspalvelua tarjoavat Crossfit 8000 sekä Esport. Silti esimerkiksi Crossfit 8000 sivuilla ei mainita kyseistä testiä vaikka Neofit sivuilla se on merkitty saatavuus luetteloon. Esport sen mainitsee mutta tarkkaa hintaa sille ei mainita, vaan sen saa yhdessä Inbody- mittauksen kylkeen yhteishintaan 59 € ja jäsenelle kympin alennuksella. Tiedustelin mitä laite maksaa ja kyseinen laite kantaa 7000-9000e hintalappua. On siis sanomattakin selvää, että on hyvin vaikea perustella laitteen kustannuksista saatavia hyötyjä, sillä 7000e hintalapulla saa laite muutaman pyörähdyksen vetää ennen kuin se alkaa sen lunastaneille yritykselle tuottamaan. Kuitenkin infrapunavalon käyttö ei ole kovin uusi keksintö. Tai ehkä on vielä liian aikaista sanoa. Mielenkiinnolla odotan tulevaa.

 

Lähteet ja Linkit

Mulvey, F., Villanueva, A., Sliney, D., Lange, R., & Donegan, M. 2014. Safety issues and infrared light. In Assistive Technologies: Concepts, Methodologies, Tools, and Applications(pp. 1062-1083). IGI Global.

https://www.igi-global.com/chapter/safety-issues-and-infrared-light/80660

Neofit. 2016. Tuote.2016 Neofit / info@neofit.com

http://www.neofit.com/tuote

Neofit. 2016. hyöty.2016 Neofit / info@neofit.com

http://www.neofit.com/tuote/hyoty

https://www.ksml.fi/talous/3D-teknologiaa-halutaan-hyödyntää-yhä-enemmän-terveys-ja-vaatealalla/853746

https://www.youtube.com/watch?v=JFtTqYyIvB8

2 thoughts on “Tehtävä 1. Neofit 3D

  1. Kylläpä näitä kehonkoostumukseen suunniteltuja laitteita näyttää olevan jos minkälaisia. Näppärä vekotin ja tuo kuvajuttu tuntuisi olevan hyvä! Hinta laitteelle on tosiaan aikamoinen verrattuna siihen, mitä asiakas sen käytöstä maksaa eli tosiaankin monta asiakasta ja pyörähdystä saa laitteen ostanut firma tehdä tuottaakseen hyötyä yritykselleen.

  2. Taas uusi juttu….mielenkiintoinen. Mutta haluanko tietää mitä minun sisällä on??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *