Tehtävä 1. Hövding helmet- turvaa kuumallakin kelillä

Airbag collarKesälomat alkavat hiljalleen olla ohitse, mutta ennätyksellisen kuuma kesä vain jatkuu. Työmatkapyöräily on lisännyt suosiotaan. Pyöräilykypärä on tällaisilla helteillä kovin kuuma, lyttää hiukset ja näyttääkin typerältä. Silti turvallisuudesta pyöräillessä tulisi huolehtia – liian monta surullista esimerkkiä nähneenä ja kuulleena tiedän sen vallan hyvin. Suomessahan pyöräilykypärän käyttöä suositellaan Tieliikennelain 90 pykälässä, mutta kypärän käyttö ei ole siis pakollista. Tieliikennelakia ollaan uudistamassa ja suosituspykälä on jäämässä uudesta laista ja mm. Aivovammaliiton mielestä tämä on huono asia, koska kypärä tutkitusti suojaa pyöräilijää onnettomuustilanteissa. Kypärän käyttöhän on Suomessa lisääntynyt valtavasti, vuonna 2014 41% pyöräilijöistä käytti kypärää, kun vuonna 1990 kypärää käytti vain 4% pyöräilijöistä.

Pyöräilypärä-asia nousi viime viikolla esiin, myös työpaikkamme kahvihuone kes-kustelussa, jolloin kollega kaivoi puhelimestaan esiin kesän Tukholman reissulla nappaamansa kuvan. Siinä Tukholman keskustassa useampikin pyöräilijä polki ilman kypärää hiukset hyvässä ojennuksessa jokin kauluri kaulassaan. Kollega oli ajatellut, että kalurissa lienee pillillä imettävissä olevaa viilentävää energiajuomaa tms, kunnes oli törmännyt mainostauluun jossa mainostettiin Hövding-“kypärää”, polkupyöräilijän airbagia. Tällainen kypärä oli minulle täysin vieras, mutta varsin tervetullut idea ja siltä istumalta päätin ottaa mokomasta kapistuksesta vähän selvää…

Hövding-kypärä on kehitetty Ruotsissa jo vuonna 2005, ja se on ollut markkinoilla vuodesta 2011. Sitä myydään ainakin 17 maassa, myös Suomessa. Kypärä kiinnitetään pyöräilijän kaulaan ja aktivoidaan vetoketjun vetimessä olevasta kytkimestä, jolloin muutama led-valo alkaa vilkkua. Jos pyöräilijä kaatuu kypärä pomppaa esiin kun anturit aistivat poikkeavan liikkeen. Kypärä laukeaa todella nopeasti 0,1 sekunnissa ja huputtaa pyöräilijän pään, mutta ei kasvoja. Tämä kaikki ehtii siis tapahtua ennen ilmalennon päättymistä ja mahdollista pään katuun iskeytymistä. Raporttien mukaan Hövding onkin suojannut pyöräilijää jo 1300 onnettomuudessa ja ruotsalaisen vakuutusyhtiö Folksamin v. 2012 tekemän testien mukaan se vaimentaa iskua kolme kertaa paremmin kuin yksikään muu kypärä ja se suojaa myös niskaa ja kaulaa mitä tavallinen pyöräilykypärä ei tee.

https://www.youtube.com/watch?v=ikYFfxpu3I0

Vuoteen 2018 mennessä Hövdingiä on myyty 90000 kappaletta. Siitä on nyt saatavilla kehittyneempi 2.0 versio. Suomessa Hövdingiä en ole liikkeissä nähnyt, netissä sitä myy ainakin Verkkokauppa.com ja Sportamore, kypärän hinta on noin 250€. Värinä näyttää olevan ihan perus musta ja kokoja kolme S, M ja L. Sivustoilla näkyy että kypärää on saatavana myös kuvioiduilla kuoseilla. Jos Hövding-kypärä laukeaa se pitää uusia, lauennut kypärä kestää useamman iskun, mutta tyhjenee ja menee käyttökelvottomaksi kuvailujen mukaan melko nopeasti. Tässä hyvä hyvinvointiteknologian innovaatio turhamaisuus ja turvallisuus huomioituna.

Tukka tanassa siis töihin 🙂

Lisätietoa

https://hovding.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6vding

http://www.eurekamagazine.co.uk/design-engineering-features/technology/many-cyclists-are-rejecting-cycling-helmets-but-hovding-is-using-sensors-to-provide-a-different-solution/173335/

https://europa.eu/investeu/projects/airbag-helmet-cyclists_fi

https://www.moottori.fi/liikenne/jutut/turvatyyny-kyparassa-nain-laukeaa-pyorailijan-airbag/

https://tekniikanmaailma.fi/turvatyyny-polkupyorailijoille/

https://www.liikenneturva.fi/sites/default/files/materiaalit/Tutkittua/Tutkimukset/2015_kyparaselvitys.pdf

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1981/19810267

 

 

 

3 thoughts on “Tehtävä 1. Hövding helmet- turvaa kuumallakin kelillä

  1. Hei,
    tämä vaikutti mainiolta ratkaisulta hiusongelmien kanssa kamppaileville.
    Video näytti miten nopeasti kypärä todellisuudessa avautuu kun tilanne osuu kohdalle.
    -jaana-

  2. Hei!
    Enpä ole aikaisemmin törmännyt kyseiseen kypärään. Nuoriso voisi suostua jopa pitämään tälläista 🙂 Hintaa vaan on aika reilusti..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *