Tehtävä 1: hyvinvointiteknologia maailmalla

Defibrillaattorilla pelastat henkiä

Suomessa jo peruskoulujen ala-asteella opetetaan lapsille peruselvytystä, jotta jokainen meistä osaisi auttaa loukkaantunutta. Viime vuosina maallikkoelvytyksistä on useita erilaisia sankaritarinoita mediassa.

Yle uutisoi 4.8.2018

https://yle.fi/uutiset/3-10328377

Pimeällä kadulla makasi eloton mies naama veressä – nuoren perheenisän elämä sai jatkua, koska paikalle sattunut ohikulkija tiesi mitä tehdä

Helmikuussa 2018 Petri Holmberg (oik) elvytti kaikin voimin vakavan rytmihäiriön saanutta Tatu Vannista. Se kannatti. Elokuussa, vain puoli vuotta myöhemmin, miehet poseeraavat onnettomuuspaikalla hymyillen.

 

Tässä yllä olevassa tapauksessa peruselvytyksen aloittaminen pelasti miehen hengen.

Äkillinen sydäntapahtuma ja sitä seuraava sydänpysähdys oli vuonna 2006 yksi yleisimmistä työikäisten kuolinsyistä Suomessa. Tiedetään, että sydänpysähdyspotilaan selviämismahdollisuudet pienenevät 10–15 % jokaisen minuutin aikana, jonka defibrillaatio viivästyy. Puoliautomaattiset neuvovat defibrillaattorit ovat yksi ratkaisu defibrillaatioviiveiden lyhentämiseksi. Useissa tutkimuksissa on osoitettu puoliautomaattisten defibrillaattoreiden käytön yksinkertaisuus ja varmuus. Simuloiduissa tutkimuksissa jopa lasten on todettu kykenevän käyttämään neuvovaa puoliautomaattista defibrillaattoria oikein ilman edeltävää koulutusta.

Defibrillaattori eli sydämen käynnistämiseen tarkoitettu laite on turvallinen myös maallikon käsissä. Useissa julkisissa tiloissa on jo yleisessä käytössä defibrillaattori, jotta maallikkoelvytys voitaisiin aloittaa heti sydänpysähdyksen sattuessa.

Tässä video laitteen käyttämiseksi:

https://www.youtube.com/watch?v=FCHwWcJqZ3c

 

Suomessa on myös käytössä tietokanta defi.fi maallikoille, josta voi tarkistaa Suomessa julkisessa käytössä olevat defibrillaattorit.

 

https://yle.fi/uutiset/3-7854642

 

Lähteet:

http://www.finnanest.fi/files/harverytsala_maallikko.pdf

One thought on “Tehtävä 1: hyvinvointiteknologia maailmalla

  1. Tämä on niin totta. Elvytystä on hyvä harjoitella. Meilläkin on töissä säännölliset elvytysharjoitukset vaikka elvytysryhmä on helposti saatavilla paikalle. Puoliautomaattisen defibrillaattorin käyttöä harjoitellaan myös. On kyllä todella helppo, kuten mainitsittekin blogissa.

    Riikka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *