Verensokerin skannaus ilman pistämistä!

Diabetes, eli sokeritauti on kansansairaus, jota on noin puolella miljoonalla ihmisellä suomessa. Diabeetikon haima ei tuota insuliinia tarpeeksi tai  ollenkaan tai insuliini vaikuttaa elimistössä puutteellisesti. Tämän vuoksi diabeetikon täytyy seurata verensokeriarvoja säännöllisesti. Aikaisemmin se on tapahtunut pääsääntöisesti sormenpäähän pistämällä, mutta nyt  Freestyle on kehittänyt uudenlaisen sensorin, joka mittaa verensokeria olkavarteen kiinnitetyn sensorin ja lukulaitteen avulla. Nyt siis ei tarvitse enää ottaa verinäytettä, vaan riittää kun olkavarressa on kaksi viikkoa kestävä sensori, jota luetaan Freestylen oman lukijan avulla.

Sensori: Koko on pieni sekä huomaamaton. Sitä pidetään vartalossa kiinni kahden viikon ajan, jonka jälkeen sensori vaihdetaan uuteen. Sensori on vedenkestävä, joten se mahdollistaa myös aktiivisen elämäntavan.

Lukija: Pienikokoinen ja kevyt, sitä on helppo käyttää ja pitää mukana. Lukija voi lukea verensokerin myös vaatteiden läpi ja kosketusnäyttö on valaistu, joten sitä on helppo lukea myös pimeässä. Lukija tallentaa glukoositiedot 90 päivän ajan, eli glukoosiarvoja on helppo seurata jopa kolmen kuukauden ajalta.

Mistä sitä saa? Libre on toistaiseksi saatavana vain julkisen terveydenhuollon kautta. Tuotetta ei voi ostaa tai tilata yksityisesti muuta kautta. Saanti onkin ollut välillä jopa hankalaa, ja terveyskeskuksissa moni potilas on kokenut joutuvan tappelemaan saadakseen Libren käyttöön. Osalla kunnista Libre ei ole ollenkaan saatavilla, osalla se on ainoastaan harvoille ja valituille.

Kuulostaa hyvältä eikö vain? Libren käyttäjille osalle on kuitenkin tullut allergisia iho-oireita sensorista, mutta usein Libren helppokäyttöisyys menee oireiden edelle. Puutteelliseksi käyttäjät ovat kokeneet myös esimerkiksi sen, ettei Libre hälytä hypoglykemiasta, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita.

Hyödyt kuitenkin peittoavat haitat,! Helppokäyttöisyys on nykyajan tekniikassa kuluttajalle yksi tärkeimmistä piirteistä. Toivotaankin, että Libren suosittelu tulisi kunnille yleisemmäksi, jotta jokaisella olisi helpompi seurata verensokeriarvoja ja sitä kautta vaikuttaa diabeteksen hoitotasapainoon

Lähteet:

https://freestylediabetes.fi/tuotteemme/freestyle-libre

https://www.diabetes.fi/diabetes/yleista_diabeteksesta

https://yle.fi/uutiset/3-9936281

www.hankalapotilas.fi

www.diabeteslehti.diabetes.fi

www.ykkostyypit.fi

 

2 thoughts on “Verensokerin skannaus ilman pistämistä!

  1. On hienoa, että koko ajan teknologia kehittyy ja näin ollen saadaan helpotettua sairauden hoitoa ja seurantaa. Harmi on se, että tällaisten laitteiden saatavuus on vaihtelevaa. Olisi mielenkiintoista tietää kenellä tällainen on mahdollista saada. Riippuuko saatavuus iästä, paikkakunnasta vai diabeteksen tilasta?

  2. Tämä on varmasti helpottanut monen diabeetikon elämää! Eikä ole enää sormenpäät täynnä reikiä!
    Meneekö verensokeritulokset vain Libren omaan järjestelmään ? Vai synkronoituuko suoraan potilaan asiakirjoihin ja ammattilaisen saataville ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *