Opetusvälineet testissä
Ammattiopisto Lappian tieto- ja viestintätekniikan lehtori Jonne Miettunen testaa lähinnä tietojenkäsittelyn opetuksen välineitä UUSI OSOITE: http://jonnetestaa.blogspot.fi/

Tietovisat opetuksen piristyksenä osa 2 – Socrative

socrative_logo

Socrative on Kahootia monipuolisempi tietovisailuohjelma. Socrative ei vaadi yhteistä näkymää, joten sen tietovisoja voi periaatteessa tehdä myös etäopiskelijoiden kanssa. Tietovisa voi sisältää sekaisin kolmentyyppisiä kysymyksiä: Oikein/Väärin, monivalinta ja avoin kysymys. Monivalinnassa vaihtoehtoja voi asettaa mielin määrin, joten siinä suhteessa työkalu on Kahootia monipuolisempi.

Kuten Kahoot!, Socrative antaa asettaa jokaiseen kysymykseen myös asiaan liittyvän kuvan. Lisäksi kysymykseen voi liittää selitetekstin avaamaan kyseistä tehtävää.

socrative_monivalinta

Itse kisa ei mittaa vastausaikaa, joten helposti Googletettavat vastaukset eivät tällä työkalulla toimi. Kun opettaja on käynnistänyt aiemmin luodun tietovisansa, ilmoittaa Socrative tälle “huoneen” numeron johon oppilaat voivat liittyä. Käytännössä oppilaat siis menevät socrative.com -sivustolle, valitsevat “Student Login” -vaihtoehdon ja syöttävät huoneen numeron.

Kisan aikana opettaja voi seurata miten kisa edistyy ja antaa oppilaille palautetta.

Capture

Socrativen vastaustaulukosta näkee kätevästi mitkä asiat oppilailla ovat menneet jakeluun, ja mitkä ovat jääneet epäselviksi.

Socrativen kiinnostavin ominaisuus on Space Race -muoto, jossa oppilaat voi jakaa tiimeihin. Jos vaikka jaetaan perinteisesti tytöt ja pojat omiksi ryhmikseen, täytyy Space Racen määrityksiin laittaa tiimin valinta oppilaiden hommaksi. Tällöin oppilaat kirjautumisen yhteydessä valitsevat joukkueen. Itse kisassa raketti näyttää kumpi tiimi johtaa, ja kumpi lopulta voittaa. Tällainen kisamuoto saa vielä enemmän kilpailuhenkisestä porukasta irti. Space Race vaatiin yhteisen näkymän valkokankaalle, jotta oppilaat näkevät tilanteen ja voivat kannustaa/haukkua oman tiiminsä jäseniä.

SpaceRace

Sanomattakin lienee selvää, että tällaisella työkalulla teoreettisenkin aiheen saa oppilaille kiinnostavammaksi. Jokainen voi osallistua omalla laitteellaan, vaatimuksena on ainoastaan verkkoon pääsy. Selaimen pitää toki tukea HTML5-formaattia, joten vanhojen Android-puhelinten oletusselaimella voi tulla ongelmia. Ratkaisu voi olla Chromen / Operan asentaminen näihin etukäteen yhteensopivuuden varmistamiseksi.

Leave a Reply