Hei,
Nykyään eletään todellista Sosiaalisen Median kultaista aikakautta. Varmaan sinäkin olet huomannut, että erilaiset Sosiaalisen median välineet ovat yleistyneet osaksi jokapäiväistä elämäämme. Aamuisin aamutoimien ohessa aukaisemme ensimmäiseksi Facebookin, josta näemmekin samantien, onko yön aikana tuttavillemme tapahtunut jotain elämää suurempaa tai kenellä on tänään syntymäpäivät. Itseasiassa suurin osa ihmisistä tarkistanee myös uutiset ja maailman tapahtumat Facebookin kautta. Päivän edetessä otetaan Snapchat haltuun. Nykyäänhän ei enää riitä, että tuttaville lähetetään kuulumisia tekstiviestien tai WhatsAppin välityksellä, vaan tämä kaikki tapahtuu Snapchatissa kuvien välityksellä. Lopuksi jos halutaan laittaa edustava kuva itsestä tai tärkeästä tapahtumasta maailmalle julkaistavaksi, tehdään se Instagram-nimisessä sovelluksessa. Voidaankin sanoa, että täten Some hallitsee meidän koko elämää ja huomaamattamme käytämme siihen useita tunteja päivässä.

Sosiaalisen median lukuisat eri muodot
Vaikka Some kuulostaakin nykyään jopa ahdistavan koukuttavalta ja aikaa vievältä, piilee siinä myös loistavia mahdollisuuksia. Somen tavoitettavuus ja suosio mahdollistavat sen, että esimerkiksi yritysten markkinointi tavoittaa suuren määrän kohdeyleisöä, mikäli se tehdään oikein ja mielenkiintoa herättävästi. Viime vuosien aikana yritykset ovatkin siirtyneet viestinnässään suurelta osin sosiaalisen median pariin. Kyseisessä blogissa kerrotaankin tärkeitä pointteja yritysten viestinnän onnistumiselle Somen ihmeellisessä maailmassa.
Miten sitten yrityksen kannattaa hoitaa viestintänsä sosiaalisessa mediassa, jotta se tavoittaisi mahdollisimman suuren kohderyhmän? Koska useampi yritys on siirtynyt viestinnässään nykyaikaan, on kilpailu myös tällä alalla kovaa ja ammattitaidottomalla viestinnällä hukutaan helposti harmaaseen massaan. Hanna Kangasniemi on listannut 10 eri tapaa, jolla yritys voi pärjätä paremmin Somessa. Kyseiseen artikkeliin pääset täältä: 10 vinkkiä, joilla yrityksesi pärjää paremmin Somessa.
Yhtenä tärkeimmistä asioista, on olla mielikuvituksellinen ja omaperäinen. Someen tulisi päivittää jatkuvasti materiaalia, joiden tulisi samalla erottua kilpailevien yritysten päivityksistä. Tämän vuoksi onkin tärkeää muodostaa selkeä strategia, sillä päämäärätön päivittäminen on lopulta melko turhanpäiväistä. Sosiaalinen media tavoittaa lukemattoman määrän ihmisiä ja todennäköisesti juuri sinunkin asiakkaasi ovat siellä. Tämän takia on hyvin tärkeää, minkälaisen kuvan Some yrityksestäsi antaa. Mikäli ei olla varmoja minkälaiset päivitykset ovat hyvän maun rajojen sisällä ja antavat yrityksestäsi arvokkaan kuvan, on järkevää palkata sosiaalisen median ammattilainen hoitamaan yrityksen markkinoinnin ja viestinnän.

Some-stategian luominen on yritykselle elintärkeää
Some on brändin rakentamisen suhteen tärkeä työkalu. Somen eri kanavien kautta pääset todennäköisesti seuraamaan myös sitä, mitä sinusta puhutaan. Usein huonosta palvelusta kuulee selvästi useampi kuin hyvästä palvelusta. Some voi tässä mielessä olla myös raaka paikka, jossa ihmiset eivät välttämättä säästele sanomisiaan. On silti hyvä olla kartalla siitä, minkälaisen kuvan yrityksesi on antanut asiakkailleen, sillä Somessa ihmisten mielipiteet usein ovat rehellisempiä kuin asiakaspalautteissa. Mahdolliseen kritiikkiin on kuitenkin hyvä suhtautua rakentavasti ja mahdolliset trollaukset on hyvä suodattaa oikeiden palautteiden joukosta.
Yhtenä esimerkkinä onnistuneesta viestinnästä haluaisin nostaa esiin Sampo Kaulasen ja Jounin kaupan. Jounin kauppa on Äkäslompolossa sijaitseva kyläkauppa, jonka nykyinen kauppias Sampo Kaulanen on nostanut koko kansan tietoisuuteen loistavalla markkinoinnilla sosiaalisen median välityksellä. Jounin kaupalla on tätä nykyään Facebookissa yli 538 000 seuraajaa, mistä kiitos kuuluu Kaulaselle. Kaulanen järjestää muun muassa jatkuvasti omaperäisiä kilpailuja Facebookissa, joista hän jakaa seuraajien kesken erilaisia palkintoja. Juurikin nämä arvonnat ja kilpailut ovat keränneet suuren suosion kansan keskuudessa ja tehneet Kaulasesta kuuluisuuden henkilön.

Sampo Kaulanen on hieno esimerkki onnistuneen viestinnän merkityksestä
Loppuun vielä muutama sana projektimme viestinnästä. Olemme jakaneet viestinnän sekä sisäiseen että ulkoiseen viestintään. Sisäisen viestinnän olemme hoitaneet pääsäntöisesti WhatsAppin ja sähköpostin avulla. Olenkin kokenut, että kommunikaatio on hoitunut ryhmämme sisällä erinomaisesti ja jokaisen työtehtävät ovat olleet selkeät juurikin onnistuneen viestinnän ansiosta. Haasteet ovat olleetkin ulkoisessa viestinnässä. Olemme perustaneet projektillemme Facebook-sivut, joita mainostinkin aiemmassa blogi-tekstissäni. Ongelma kuitenkin varsinkin alkuun on ollut seuraajien saaminen. Olemme lähetelleet linkkejä suoraan sähköpostin avulla opiskelutovereillemme ja tuttavillemme, mutta vielä emme ole räjäyttäneet pankkia tämän suhteen. Oppia ikä kaikki ja varmasti tulemme ulkoisen viestinnän sarallakin kehittymään, mutta silti projekti on jo nyt opettanut sen, että viestinnän merkitystä ei voi väheksyä ja sen hallitseminen vaatii enemmän kuin alkuun tuli ajateltua. Tästä syystä nostankin hattua kaikille viestinnän ammattilaisille. Ei nimittäin ole helppo rasti!
-Jukka