Nykypäivän markkinointiympäristössä, jossa visuaalinen sisältö hallitsee, audion rooli on yhä merkittävämmässä asemassa kuluttajien huomion kiinnittämisessä. Puheäänellä eli voice-overeilla on keskeinen rooli markkinointiviestinnässä, sillä ne tuovat viestiin persoonallisuutta, tunnetta ja uskottavuutta. Äänitehosteet puolestaan luovat tunnelmaa, korostavat tärkeitä hetkiä, lisäävät tunnetta ja vahvistavat brändiä.
Ääni nousee markkinoinnissa
Puheäänen käyttö lisää sosiaalisen median sisältöön sitoutumista. Verkkokauppabrändit ovat raportoineet 20 %:n kasvua konversioissa eli ostotapahtumien määrässä, kun tuote-esittelyvideoissa on käytetty lämpimiä ja aitoja puheääniä tekstin sijaan.
AI-puhegeneraattorit hyödyntävät kehittyneitä algoritmeja tuottaakseen realistisia ääniä ja kerrontaa luonnollisilla ihmisäänillä. Käyttäjät voivat luoda mukautettuja ääniä sekunneissa AI-kehotteiden avulla äänitehostegeneraattoreissa, mikä säästää aikaa perinteisiin menetelmiin verrattuna. AI mahdollistaa rajattoman määrän ääniä, jotka kattavat monia ympäristöjä tarjoten laajan äänimaailman.
Tekoäly puheäänen tuotannossa on kustannustehokasta, sillä se poistaa tarpeen palkata ääninäyttelijöitä ja vuokrata studioita. Ihmisääninäyttelijät voivat kuitenkin edelleen välittää tunteita ja vivahteita, joita tekoäly ei täysin jäljittele.
Tässä artikkelissa esitellään ElevenLabs-sovellus, joka tuottaa ääntä tekoälyn avulla, ja kokemukset sen käytöstä. Voiko tekoäly korvata perinteisen äänen tuotannon markkinoinnissa?
Elevenlabs – AI-äänistudio
ElevenLabsia voi kokeilla ilmaiseksi rajoitetusti. Kaupallinen käyttö vaatii maksullisen tilin. Krediittien määrä ja ominaisuudet kasvavat hinnan mukaan. Ennen kaupallista käyttöä tutustu ElevenLabsin käyttöehtoihin ja tietosuojailmoitukseen.

ElevenLabsin keskeisiä toimintoja ovat seuraavat:
- Valmiit, monikieliset puheäänet, joista muutama erityisesti suomalainen.
- Promptaamalla generoidut puheäänet. Tässä voi olla rajoituksia, esim. Joulupukin ääntä ei saanut promptattua.
- Promptaamalla generoidut äänitehosteet.
- Kloonatut puheäänet. Pro-klooni vaatii enemmän koulutusmateriaalia, mutta se on selvästi laadukkaampi. Pro-kloonauksen yhteydessä varmistetaan kloonin tekijä.
- Teksti puheeksi valitulla puheäänellä. Puheen asetuksia voi säädellä jonkin verran luonnollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.
- Äänistudio pitkien sisältöjen hallintaan, esim. äänikirja, podcast, artikkeli puheeksi.
- Keskusteleva tekoäly eli AI-agentti, jonka kanssa asiakas voisi keskustella. Agentti voi käyttää keskustelussa sille annettua tietoperustaa.
- Puhe tekstiksi -toiminto, jossa ääni- tai videotallenteen puheen voi tallentaa tekstiksi.
Kokemuksia ja havaintoja

ElevenLabs toimii hyvin podcastien välispiikeissä ja lyhyissä videoiden voice-overeissa. Käyttäjä päättää, ovatko tulokset tarpeeksi hyviä verrattuna perinteisiin menetelmiin. Ihmiset ovat edelleen erinomaisia äänityöläisiä.
ElevenLabs hyödyttää etenkin silloin, kun ihmisääniä ei ole helposti saatavilla, äänituotantoa on paljon tai aikataulu on kiireinen. Vieraskielisen puheen tuottaminen on myös suuri etu.
Havaittuja puutteita ovat seuraavat:
- Kokeilut ja sopivien äänien löytäminen vaativat paljon krediittejä.
- Puheen tunnetiloja ei pysty säätämään.
- Hyvän äänikloonin tekeminen vaatii paljon pohjamateriaalia.
- Pitkässä materiaalissa puhe saattaa kuulostaa koneelliselta.
- Pitkässä materiaalissa puheeseen voi syntyä virheitä (käytä Studiota).
- Äänet voivat poistua palvelusta yllättäen.
- Lyhenteiden käyttö tekstissä voi aiheuttaa ongelmia puheessa.
- Kielten sekakäyttö tekstissä voi aiheuttaa ongelmia puheessa.
Vastuullinen käyttö
Tekoälyvetoisten äänisovellusten, kuten ElevenLabsin, käytössä on tärkeää noudattaa vastuullisuutta ja eettisiä periaatteita. Tekoälyn tuottamat realistiset äänet voivat aiheuttaa väärinkäsityksiä tai identiteettivarkauksia. Käyttäjien tulisi olla tietoisia riskeistä ja käyttää ääniä asianmukaisesti ja läpinäkyvästi.
Äänikloonaukseen tarvitaan aina lupa, erityisesti toisten henkilöiden ääntä muistuttavissa klooneissa. Kuulijoille pitäisi ilmoittaa, että kyseessä on koneen tuottama ääni, mikä lisää läpinäkyvyyttä. Varmista, että puheeseen käytettävien materiaalien käyttöön on lupa. Muista, että ihmisen ääni on myös henkilötieto, joten perehdy sovelluksen GDPR-yhteensopivuuteen.
Kirjoittaja:
Mika Saloheimo, lehtori, Lapin ammattikorkeakoulu
(Tekstin jäsentelyssä ja sisällössä on käytetty M365 Copilot -tekoälysovellusta sekä Google Gemini 2.5 Pro Deep Researchia.)