Tässä esille tuotavat asiat eivät ole “niitä ainoita oikeita totuuksia”, tarkoituksena on enemmänkin tuoda tietoa huomioitavista asioista. Tyylilajeja on sitten varmasti monia ja ratkaisevin tekijä on aina videon kohderyhmän palaute. Youtubessa tämä hyvä palaute voi olla esimerkiksi videoiden katselijoiden määrä ja varsinkin keskimääräisen toistoajan pituus. Näitä asioita seuraamalla, voit oppia kohderyhmäsi kiinnostuksesta, tai ainakin siitä, mikä ei kiinnostanut ja video ei saanut katselijoilta kovin pitkää toistoaikaa.
Kuvauksessa pyrimme käyttämään matkapuhelinta, koska useimmilta laite löytyy ja nykyisin puhelimessa olevat videokuvausominaisuudet ovat kohtuullisen laadukkaita.
Aloitetaanpa opiskelu. Alta löydät hieman tietosisältöä ja harjoituksia. Oppitunnin lopuksi sinulla on mahdollisuus suorittaa tentti (mikäli olet rekisteröitynyt käyttäjäksi).
Tehtävä: Ensimmäinen tehtäväsi onkin etsiä omasta puhelimestasi Kamera-sovellus ja etsiä sovelluksesta, miten sillä kuvataan videota. Monesti puhelimissa on kaksi kameraa: etu- ja takakamera. Harjoittele myös kameralähteen vaihtamista.
Nyt kun olet löytänyt puhelimestasi Kamera-sovelluksen ja kokeillut sillä jopa videon kuvaamista, voimme siirtyä itse asiaan.
Kuvaamisessa huomioitavaa
Videokuva muodostuu kuvasta ja äänestä. Voit vaikuttaa näihin tekijöihin monella tapaa. Täytyy edelleen muistuttaa, että seuraavat videot ovat käytännössä siksi, että pystyt pohtimaan näitä asioita. Kukaan ei esimerkiksi kiellä sitä, että videota ei saa kuvata käsivaralta. Joskus se on osa tarinankerronnan keinoa. Siksi näitä asioita ei tule katsoa absoluuttisena totuutena, vaan hyvinä sisäistettävinä tietoina.
Videon kuvaamiseksi voit löytää esimerkiksi Youtubesta useita eri ohjeita. Niihin kannattaa toki tutustua.
Mobiilioppija hanke on tuottanut lyhyen ohjevideon, jossa monia keskeisiä kuvaamiseen liittyviä asioita on käyty läpi.
Videon vinkkejä ei tarvitse niin kirjaimellisesti ottaa, videoiden tyylilajejahan voi olla monia. Keskeisimpiä oppeja ovat varmaankin rajaus, valaistus sekä ääni. Käsitelläänpä niitä hieman.
Rajaus
Rajaamalla videon kuva-alaa, voit esimerkiksi kohdentaa katsojan huomiota tai rajata kuvasta jotakin epämiellyttävää pois. Vaihtelevilla rajauksilla videon aikana tuot ilmettä ja kiinnostavuutta tarinankerrontaan. Huomioithan matkapuhelimella kuvatessa välttää tai ainakin pohtia ns. vertikaalivideoita. Alla video, jossa hieman humoristisestikin on käsitelty vertikaalivideoita.
Tehtävä: Pohdi, missä tilanteissa video on järkevämpää kuvata vertikaalivideona.
Valaistus
Valaistus on videon laadun tae. Muistat vain muutaman perusjutun. Valoa tulee olla mielellään paljon (mikäli vähempi valaistus ei kuulu juoneen). Liian vähäinen valon määrä saa aikaan kuvassa rakeisuutta ja liikkeiden jähmeyttä.
Valon suunnalla on merkityksensä. Sillä voidaan toki luoda tehosteita tai saada epämukavia (mustia silmänalusia esim.) videoita aikaiseksi. Mikäli sinulla on mahdollista käyttää tilaa, missä on paljon epäsuoraa valoa, on tilanne helpoin. Mikäli päävalo on esim. ikkunasta tuleva kirkas auringonvalo, kokeile sen lisäksi käyttää tilassa olevia valoja ja testata lopputulosta lisätyn valon avulla.
Muistathan, että et kuvaa vastavaloon, mikäli se ei ole sinun varsinainen tarkoitus.
Tässä esimerkki valaistuksen vaikutuksista:
Ääni
Ääni on varmasti matkapuhelimen heikoin kohta. Puhelimen mikrofonit poimivat ääntä laajalta alalta ja ovat herkkiä tuulelle yms. Puhelimiin on saatavissa irrallisia lisämikrofoneja, joilla tilannetta voidaan parantaa. Puhelimen mikrofoni on kuitenkin hiljaisessa sisätilassa oikein käyttökelpoinen.
Monesti puhelimilla ulkotiloissa kuvatuissa videoissa ongelmaksi nousee tuuli. Puhelimen oma mikrofoni on hyvin herkkä tuulelle. Pyri suojaamaan mikrofonia tuulen suunnasta, mikäli haluat, että videossasi on äänet.
Lopullisessa videossahan äänet voidaan korvata musiikilla, jollakin toisella ääniraidalla tai vaikkapa jälkikäteen nauhoitetulla puheellasi.
Katso alla oleva video, kuinka mikrofonit vaikuttavat ääneen: