Kaikki alkaa suunnittelusta
Ennen kuvauksia olisi hyvä suunnitella etukäteen, mitä haluat videolla ilmaista. Millaisia kuvauksia siihen tulisi, ketä tarvitset mahdollisesti avuksi? Missä kuvaukset tehdään? Millaista muuta materiaalia tarvitaan (videoita, musiikkia, kuvia, puhetta jne)? Itse tarinasta olisi hyvä rakentaa edes jonkinlainen käsikirjoitus. Käsikirjoitus on yksinkertaisimmillaan ajatuksena mietitty tarina, siihen liittyvät videokohtaukset jne. Mikäli sinulla on hyvä muisti, et muuta tarvitsekaan. Monesti noiden asioiden laittaminen “paperille” auttaa kuitenkin muistamaan asiat myös kuvaustilanteessa sekä ennalta hamottamaan tarinan juonta ja mahdollisesti kehittämään sitä. Tämä helpottaa totetuttamista ja kuvaamista. Toki tarina voi muuttua kuvatessakin. Muista myös että saatat tarvita lopulliseen videoosi myös ns. täytekuvaa, videoleikkeitä, millä elävöitetään tarinankerrontaa. Mieti millaista täytekuvaa mihinkin kohtaan haluat.
Mikäli videollasi esiintyy toisia henkilöitä, tee heidän kanssa aina sopimus, “kuvauslupa”, jossa sovitte videon käyttötarkoituksen ja kuvattavan suostumuksen kyseisiin tarkoituksiin.
Tehtävä: Missä voit kuvata ilman lupaa? Voit etsiä tietoa Internetistä. Tutustu kuitenkin vähintään seuraaviin lähteisiin:
https://mainostoimistoluma.fi/blogi/missa-saa-kuvata-ja-keta/
Kaikkea sisältöä ei tarvitse tuottaa itse. Internetissä on tarjolla runsaasti erilaisia kuva-, video- ja äänitepankkeja, joiden käyttäminen voi olla täysin ilmaista ja vapaata. Tällöin puhutaan Public Domain tai tietyn tasoisesta Creative Commons lisensioidusta sisällöstä. Lisensioinnista opiskelemme lisää videoiden julkaisuvaiheessa.
Tehtävä: Tutustu alla oleviin sisältöpankkeihin. Näitä voit vapaasti käyttää, mikäli tarvitset videoosi täytekuvaa, -videota tai -ääntä.