Yhteiskehittäminen on liiketoimintamalli, joka keskittyy asiakassuhteeseen ja vuorovaikutukseen. Se on menetelmä, joka osallistaa asiakkaan mukaan arvontuottamiseen ja rohkaisee asiakasta osallistumaan arvokkaan asiakaskokemuksen luomiseen. Asiakaskokemus muuttuu jatkuvasti, ja nykyään asiakkaat ovat aktiivisia osallistujia sen muokkaamisessa.
Yhteiskehittäminen on organisaatio-, toimiala- ja maarajat ylittävää yhteisiin tavoitteisiin tähtäävää toimintaa. Yhteistoimintaa voi olla esimerkiksi tutkijoiden, yritysten, julkisen sektorin sekä kansalaisten eli loppukäyttäjien välillä. Muun muassa nopea tuotekehitys, tarve sitouttaa asiakkaat ja lisäarvon tavoitteleminen ovat syitä, joiden vuoksi yhteiskehittäminen on kasvattanut suosiotaan liike-elämässä.
Yhteiskehittämistä voidaan toteuttaa monin eri keinoin, missä tahansa fyysisessä tai virtuaalisessa yhteisössä. Esimerkiksi Facebook -keskustelut, sähköiset kyselylomakkeet, asiakkaiden kanssa kasvotusten käydyt keskustelut ja verkossa yhdessä muokattava dokumentti ovat kaikki keinoja toteuttaa yhteiskehittämistä.
Yhteiskehittämisessä tulee ottaa huomioon, että asiakkailla voi olla kehitettävään ilmiöön liittyviä erilaisia, osin ristiriitaisiakin näkemyksiä. Jotta prosessiin osallistuvien erilaisista näkemyksistä ja tiedosta syntyy uutta tietoja ja yhteistä ymmärrystä, osapuolilla tulee olla valmius luopua ajatuksesta, että oma näkökulma on kaikkein tärkein tai ainoa oikea. Onnistumisen edellytyksiä ovat myös selkeät tavoitteet sekä osapuolten aito motivaatio kuulla toisiaan ja sitoutuminen prosessiin.
Asiakaspalautteet ovat monelle yritykselle yhteiskehittämisen kulmakivi, palautteet kannattaa ehdottomasti hyödyntää prosessien parantamiseen. Asiakaspalautteiden perusteella yritys voi kehittää tuotteitaan ja palveluitaan entistäkin asiakaslähtöisemmiksi, ja kasvattaa näin luottamusta asiakkaisiin.
Co-Create IKEA
IKEA julkaisi vuonna 2018 digitaalisen ’Co-Create IKEA’ alustan, rohkaisten asiakkaita ja faneja kehittämään uusia tuotteita. Alusta keskittyy erityisesti neljään osa-alueeseen:
-
-
- asiakkailta kysytään tuoteideoita
- yrittäjien kanssa työskennellään IKEA Bootcampeilla
- yliopisto-opiskelijoiden kanssa toimitaan yhteistyössä tuoteratkaisujen parissa
- luodaan yhteyksiä innovaatiolaboratorioihin ympäri maailman
-
Jos ehdotus tai tuotesuunnitelma on menestyksekäs, IKEA voi lisensoida tekniikan tai suostua investoimaan tulevaisuuden tuotteisiin. Suunnittelijoille ja teknisesti lahjakkaille faneille tämä luo vahvan kannustimen: tilaisuus saada näkyvyyttä maailman suurimman huonekalukaupan kautta. Osallistujat voivat myös saada rahapalkkioita, jos heidän ideansa toimivat ja heidät valitaan.
IKEA: aa yhteisluominen auttaa käyttämään yleisön viisautta työskennellä tuoteinnovaatioissa, jolloin yritys voi hyödyntää hyödyllisiä suunnittelua koskevia oivalluksia. Tämä luo yritykselle todellisia markkinaetuja ja edistää omistautuneiden asiakkaiden yhteisöä.
Business Finland Co-Creation
Toinen hyvä, ajankohtainen esimerkki on Business Finlandin tarjoama tilapäinen Co-Creation rahoitus koronakriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseen. Co-Creation -projektissa tutkimusorganisaatiot ja yritykset kehittävät yhdessä tutkimusideaa. Tilapäistä rahoitusta on mahdollista hakea ratkaisuihin, jotka liittyvät kiinteästi koronakriisin aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseen ja ratkaisujen liiketoiminnalliseen hyödyntämiseen muuttuvassa maailmassa. Siis esimerkiksi eri toimialojen, kuten matkailualan, kuluttajaliiketoiminnan ja terveydenhuoltoalan liiketoiminnan uudistamistarpeisiin, jotka aiheutuvat koronakriisistä ja joiden työstämisestä on odotettavissa yritysten uudistumista ja kilpailukyvyn kehittämistä.
Business Finland on reagoinut hienosti tämän hetken tilanteeseen ja tarjonnut tukeaan yrityksille, joilla ei kriisin keskellä välttämättä muuten olisi resursseja toteuttaa toimintaansa, ei ainakaan siinä mittakaavassa, että siitä olisi laajempaa hyötyä. Projekteissa voidaan tehdä pilotointeja, kokeiluja, validointia ja soveltavaa julkista tutkimusta.
Eteenpäin, yhdessä
Yhteiskehittäminen on pikkuhiljaa muuttumassa kilpailuetua tuottavasta tekijästä kilpailussa pärjäämisen perusedellytykseksi. Yhteiskehittämistä voi toteuttaa monin tavoin, ja etenkin digitaaliset työkalut tulevat varmasti kasvattamaan asemaansa yhteiskehittämisen mahdollistajana muuttuvassa maailmassa.