Tästä alkaa kuuden eri digitaaliseen markkinointiin ja sen analytiikkaan soveltuvan ohjelman esittelysarja. Lisäilen yhden tai pari arviota päivässä. Yritän valikoida esimerkit tuleva harjoittelupaikkaa mielessä pitäen eli mistä voisin itse tulevaisuudessa hyötyä.
SumoMe
SumoMe on ilmainen* analytiikkatyökalusarja, jonka avulla voidaan mm. seurata kävijämääriä ja sitä, mitä kävijät sivuilla tekevät. SumoMen luvataan toimivan saumattomasti Google analyticsin kanssa. SumoMe on tehokas myös liidien (=kiinnostuksen esittämisen) keräämiseen.
SumoMen asennus on helppoa: lisäät vain SumoMe-koodin sivuillesi ja homma lähtee hyrskyttämään. Eli jos osaat copy-pastettaa niin osaat ottaa SumoMen käyttöön. Helppoa! Tai sitten ei. Yritin laittaa SumoMea tähän omaan blogiini, mutta jotain meni pieleen. Pitänee ottaa tarkemmin selvää, mihin tarkalleen ottaen koodi tulee laittaa ja mitä se vaatii.
Mielenkiintoiselta vaikutti Scroll box -toiminto eli potentiaalisen asiakkaan sähköpostia kysellään vasta kun hän on lukenut riittävästi sivuja. Näin saadaan kaksi kärpästä yhdessä iskulla: saadaan tieto, että sivut ovat houkutelleet lukemaan pidemmälle ja samalla saadaan mahdollinen liidi.
Vastaavia palveluja tarjoaa mm. OmniKick. Sen nettisivut tosin olivat niin täynnä tekstiä ja hyppi silmille erilaisten pop-upien kanssa, etten halua edes lähteä vertailemaan. Äänet menevät siis tällä kertaa SumoMe 1 – OmniKick 0.
* ilmainen tiettyyn rajaan saakka
MailChimp
MailChimp on jo pitkään ollut suosittu ohjelma sähköpostikampanjoihin. Kilpailijoitakin on, kuten ActiveCampaign, joka on mennyt ominaisuuksiltaan MailChimpin ohi. MailChimpiin rekisteröityminen on ilmaista ja käyttöönotto helppoa. MailChimpia voi käyttää ilmaiseksi, kun kontakteja on alle 2000 ja sähköposteja alle 10000 per kuukausi. Kampanjan rakentamiseen kuuluu neljä (pää-)vaihetta:
- Sähköpostilistan luominen eli kenelle haluat kohdentaa kampanjan
- Sähköpostiosoitteiden lisääminen listaan (kannattaa hyödyntää kaikkia olemassa olevia kanavia, joista sähköpostiosoitteita on kerätty!)
- Kampanjan aloittaminen ja kohderyhmän valinta
- Sisällön päättäminen. Ohjelma tarjoaa valmiita pohjia, joita voit räätälöidä tarpeidesi mukaan. Voit käyttää myös omia kuvia ja tekstejä, joten muokkausmahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Erityisen hyödynnettävä ominaisuus on, että näet miltä sähköposti näyttää koneen näytöllä ja kännykässä. Voit lähettää myös itsellesi testiviestin, joten testaamalla voit olla täysin varma, että linkit toimivat ja kaikki näyttää siltä kuin pitää.
MailChimp sisältää myös analysointityökalun, jolla nähdään kuinka moni on sähköpostin aukaissut, hylännyt sen tai avannut linkkejä. Arvokas oppitunti! Kannattaa ehdottomasti hyödyntää kampanjoista saatuja tietoja tulevissa kampanjoissa. Toivottavasti tulevassa harjoittelu- tai työpaikassani pääsisin kokeilemaan tätä ihan käytännössä
Google analytics
SumoMessa kerroin jo sen yhteensopivuudesta Google analyticsin kanssa. SumoMe kertoo siis tarkemmin, mitä käyttäjät sivuilla tekevät mutta jo pelkkä Google analytics antaa paljon arvokasta tietoa, kuten kävijämäärät, mistä päin maailmaa kävijät ovat ja milloin sivuilla vieraillaan eniten. Google analyticsia voi suositella kaikille yrityksille ja organisaatioille.
Youtubesta löytyy videoita Google analyticsin käyttöönottoon. Katsoin itse tästä lyhyen ja hyvin tiivistetyn oppaan siihen. Ja kyllä, tutoriaali sai houkuteltua minut kokeilemaan Google analyticsia. Aion liittää sen tähän blogiini (hyvä työkalu tarkkailla, käyvätkö opettajat lukemassa tekemiäni tehtäviä )
(10 minuuttia myöhemmin)
Tai siis olisin liittänyt sen tähän, jos olisi oikeuksia lisätä tähän lisäosa (Monster insight), jolla analytiikan saisi toimimaan. Mutta Googlen päässä analytiikan käyttöönotto oli helppoa. Uskon, että loppuasennus tähän WordPressiin olisi onnistunut myös muitta mutkitta. Olisi ollut hauska päästä myös näkemään, toimiiko sovellus. Sen testaamiseen on helppo tapa: mene selaimella ingognito-tilassa sivustolle ja katso analytiikasta näkyykö vierailu siellä.
Mitä lukuja kannattaa Google analyticsilla seurata?
Nämä luvut löytyvät Google-tilin kohdasta Yleisö –> yleiskatsaus.
- Istunnot ja käyttäjät. Nämä kertoo kuinka usein sivuilla käydään ja moniko sivuilla käy. Muista, että älä vertaile lukuja muihin yrityksiin vaan tarkastele omaa toimintaasi esim. kerran kuussa!
- Sivut/istunto eli monellako eri sivulla vierailija käy. Mitä suurempi luku, sitä kiinnostavampaa on sisältö.
- Vierailun keskimääräinen kesto. Mitä pidempään vierailija viihtyy sivustolla, sitä todennäköisemmin hän päätyy tekemään toivoamiasi asioita. Kannattaa siis panostaa sivujen “viihtyvyyteen”. Hyvä arvo on kymmeniä sekunteja, mieluiten puhutaan minuutista/minuuteista.
- Välitön poistuminen prosenteissa eli kuinka moni kääntyy “heti ovella pois”. Arvon tulisi olla alle 35%. Yleisin syy suureen lukuun on sisällön vastaamattomuus vierailijan tarpeisiin.
- Palaavien kävijöiden prosentuaalinen määrä. Vaikka kasvun edellytyksenä on usein kävijöiden tai asiakkaiden lisääntyminen, on tärkeää myös sitouttaa jo olemassa oleva kuulijakunta. Tällä arvolla voidaan seurata helposti sitä.
Meet Edgar
Meet Edgar on työkalu, jolla voidaan hallita eri sosiaalisen median kanavia yhtä aikaa, kuten Facebookia, Instagramia, Twitteriä ja LinkedIniä. Meet Edgar helpottaa käytännössä siten, että voit kirjautua kaikkiin kanaviin yhdellä kertaa ja ajastaa postauksia eri kanavissa eri aikoihin. Meet Edgar luo myös automaattisesti sisältöä kanaviin blogista, laskeutumissivuista jne. Meet Edgar sisältää tietysti myös analyysityökalun, jolla voit seurata toimintasi vaikutuksia.
“Jos aika on rahaa, Meet edgar säästää paljon rahaa.”
Meet Edgarista löytyi mielestäni melko huonosti selkeästi infoa antavaa materiaalia ja lisäksi kaikki oli englanniksi... Meet Edgar on kuukauden ajan maksuton, mutta sen jälkeen se maksaa normaalihinnalla 49$/kk. Mielestäni rahalle ei saa kuitenkaan vastinetta. Ei some-kanavien (yleensä kolmen-neljän) hallinta ole niin vaikeaa ja aikaa vievää. Varsinkaan aloittelevan yrittäjän ei ole järkevää panostaa Meet Edgariin.
ActiveCampaign
Kuten jo MailChimpissa totesin, on ActiveCampaing perusominaisuuksiltaan vastaava kuin MailChimp. Sen lisäksi se sisältää kuitenkin paljon edistyksellisiä ominaisuuksia, joita hyödyntää digitaalisessa markkinoinnissa.
ActiveCampaign:ssa on myös seurantatyökaluja, joilla voidaan tutkia kävijöitä (mitä he sivustolla tekevät, avaatko he sähköposteja, katsovatko he videoita jne.) Toimintojen automatisointiin ja sen kehittämiseenkin löytyy työkaluja. ActiveCampaingin saa kahdeksi viikoksi maksutta, mutta sen jälkeen kustannukset ovat 9-229$/kk, riippuen mitä ominaisuuksia haluaa ottaa käyttöön.
Mielikuvani ActiveCampaignista on, että se solveltuu hyvin suuren organisaation ammattimaiseen käyttöön. Pienyrittäjälle ei tästä ole niinkään hyötyä, kun MailChimpilla saa käytännössä ilmaiseksi samat perustoiminnot. En lähde tätä kokeilemaan yksityishenkilönä käytännössä. Jos tulevassa harjoittelu- tai työpaikassa on kiinnostusta ottaa ActiveCampaign käyttöön, lähden mielelläni mukaan kokeiluun.
Canva
Canva on esittelemistäni ohjelmista ainut, joka oli minulle ennestään tuttu. Olen hyödyntänyt sitä visuaalisen CV:n tekemiseen. Canvalla voidaan luoda helposti myös logoja, postereita, taustakuvia, kortteja, esitteitä, käyntikortteja, jne. Canva on ilmainen ja siihen voi kirjauta jo olemassa olevalla Google-tai Facebook-tilillä tai rekisteröityä sähköpostiosoitteella. Canvassa on toki myös maksullisia ominaisuuksia, mutta ilmaisversiolla pääsee hyvin pitkälle.
Käyttöönotto on siis helppoa mutta käytön opettelu vaatii hieman vaivannäköä. Sen jälkeen käyttö on helppoa ja antoisaa. Voi tuntea olevansa ammattilainen
Visuaalisia tuotoksia voi tehdä tietysti myös monilla kuvankäsittelyohjelmilla kuten PhotoShop tai Adobe Lightroom. Ne ovat kuitenkin maksullisia. Jos tulevaisuudessa on tarvista tehdä jotain visuaalisia juttuja, niin ehdottomasti teen ne Canvalla. Se on osoittanut minulle toimivuutensa visuaalisen CV:n kanssa (lue: työnhaussa haastatteluun pääsyprosentti on ollut selvästi suurempi verrattuna pelkkään tekstipohjaiseen CV:hen.)