Maastosta pilveen

Maastolaitteelta pilveen – kommunikaation olennainen ajatus on olla luottamatta internet-yhteyteen. Käytännössä maastossa käytettävät ohjelmistot tallentavat tiedon syötettäessä laitteelle. Taustalla ohjelma pyrkii varmuuskopioimaan tietoa pilveen internet-yhteyden tilanteesta riippuen.

Skenaariot:

  1. Internet-yhteys järjestetään tabletin sisäisellä 4G-modeemilla. Suositeltavaa hyvissä keliolosuhteissa, ja jos ei ole tarvetta maastossa välittää tietoa kahden laitteen välillä. Huomioitavaa on, että heikko 4G-yhteys kuluttaa huomattavasti laitteen akkua.
  2. Internet-yhteys järjestetään 4G-modeemilla. Teoriassa toimii 64 % erotusaitoja. Yhteys voi olla heikko, jolloin varmuuskopiointi kestää kauemmin kuin tietoa syötetään. Varmuuskopiointi voi siis olla muutaman kirjauksen jäljessä.
  3. Internet-yhteys järjestetään Starlink-yhteyden kautta. Hetkelliset katkot yhteydessä voivat aiheuttaa sen, että varmuuskopiointi on esim. yhden minuutin jäljessä. Yhteys on testeissä toiminut yli 99 % ajasta.
  4. Internet-yhteyttä ei ole lainkaan järjestetty. Tällöin kaikki tieto tallentuu vain laitteelle. Laitteen menetys hävittää kaiken tiedon.

Skenaariossa 3 jos paikallinen wifi-verkko on pystytetty ilman toimivaa internet-yhteyttä, voi olla teknisesti mahdollista tehdä tulevaisuudessa varmuuskopiointi toiseen maastolaitteeseen WiFi:n kautta. Vasama-hankkeessa tällaista tiedonsiirtoa on tutkittu vasanmerkinnän yhteydessä, vaikka tämä ominaisuus ei ole ollut prioriteetti. Hankkeessa on arvioitu, että laitteesta laitteeseen varmuuskopiointi aiheuttaa uusia potentiaalisia ongelmia: yhteyden ylläpito (palvelimen päällä pitäminen) ja uusien laitteiden tuominen maastoon. Varmuuskopiointi internet-yhteyden kautta on ohjelmoinnin kannalta kustannustehokkaampi tapa toteuttaa. Jos maastossa on WiFi-verkko, ero 4G-modeemin käyttöön on erittäin vähäinen. Vaihtoehtoa 3 ei ole suljettu kuitenkaan pois. Paikallinen WiFi-verkko on myös tämän mahdollisuuden säilyttämisen kannalta hyödyllistä. Bluetooth-yhteyden käyttö on harkitsematta johtuen kantomatkasta ja mahdollisista alustariippuvista teknisistä haasteista, jotka voivat olla kehityshinnaltaan kalliita ratkaista. On haluttu käyttää samaa tiedonsiirtotekniikkaa kuin vasamerkinnöissä jossa WiFi:n kantomatka ja yhdistämistapa on koettu bluetooth-yhteyttä parempana.

Suositeltavat toiminnot varmuuskopiointiin:

  • Varmuuskopiointi tehdään aina tietoa lisätessä. Tällöin tieto on yhteyden toimiessa pilvessä täysin ajan tasalla ja yllättävä äkillinen laitehajoaminen ei aiheuta tiedon menetystä