Starlink

Starlink -laitteiston kokoonpano

Starlink on internet-yhteyden tarjoava satelliittipohjainen järjestelmä. Teoriassa Starlink mahdollistaa nopean internet-yhteyden myös syrjäisille seuduille, kuten poroerotusaidoille. Starlink-laitteisto sisältää reitittimen ja antennin (ks kuva yllä). Antennissa on moottori(t) ja se automaattisesti etsii ja kohdistaa itsensä satelliittiin.

Starlink-antennin ulkokestävyys:

Antenna                                  Electronic Phased Array
Orientation                             Motorized Self Orienting
Environmental Rating             IP54 (Kestää vesipärskeitä ja hieman pölyä)
Snow Melt Capability              Up to 40mm / hour (1.5in / hour)
Operating Temperature          -30°C to 50°C (-22°F to 122°F)
Field of View                           100°
Average Power Usage             50-75W


Starlink-reitittimen ulkokestävyys:
Wi-Fi Technology                    IEEE 802.11a/b/g/n/ac standards
Chipset                                    Wi-Fi 5
Radio                                       Dual Band – 3 x 3 MIMO
Security                                   WPA2
Environmental Rating             IP54, configured for indoor use
Range                                      Up to 185m² (2000sqft)
Operating Temperature          -30°C to 50°C (-22°F to 122°F)
Mesh                                       Compatible with up to 12 Starlink Mesh nodes
Ethernet Adapter                    Available to customers in shop

Reitin ei ole luokiteltu ulkokäyttöön, joten se tulee teoriassa suojata lumelta ja vedeltä esim. vedenkestävään salkkuun. Kuitenkin reititin on IP54-luokiteltu, eli sen pitäisi kestää vesipärskeitä ja hieman pölyä. Lämpötilarajojen puolesta sen teoriassa siis pitäisi olla käytettävissä ulkona talvella.

Kuva: https://satellitemap.space/?constellation=starlink

Yllä kuva tyypillisestä määrästä Starlink-satelliitteja Suomen kohdalla. Tilanne muuttuu koko ajan, sillä satelliitit liikkuvat matalalla kiertoradallaan hyvin nopeasti, mutta pohjoisella pallonpuoliskolla ei ole yhtään niin tiheä satelliittiverkko kuin etelämpänä.

Maastotesteissä Inarin Kutuharjussa lopputalvesta 2023 huomattiin Starlink-yhteyden olevan keskimäärin hyvin nopea ja toimiva. Kuitenkin tasaisesti internet-yhteydessä ilmeni katkoja, jotka vaihtelivat sekunneista minuutteihin.

Mukkajoenrovilla, vasamerkinnöissä Lokassa 21.6.2023 annettiin kaikille halukkaille pääsy Starlink-yhteyteen ja ohjeistettiin somettamaan, katsomaan Youtubea jne. Reitittimen kantavuus oli suunnilleen 30m. Parhaimmillaan noin 8 henkilöä oli kiinni yhtä aikaa ja yhteys toimi siihen asti hyvin. Tämän (8hlöä) ylittyessä yhteys alkoi hidastumaan. Alkuun toimi noin 1h hyvin, minkä jälkeen yhteys katkesi varmaankin satelliittien vähyyden vuoksi. Katkoja tapahtui usein. Käytössä siis huomaa, että satelliitteja on melko vähän. Satelliittiantenni oli puuttomalla alueella.

Laitteiston hinta oli 450 € ja kuukausimaksu liittymälle 110 € Rover-tyyppisenä. Rover-liittymän voi katkaista ja aktivoida vapaasti, jolloin on mahdollista maksaa vain niinä kuukausina, kun laite on käytössä.

Pitkäjaksoisemmassa testissä tuloksena aika verkossa vs. ei verkossa –kuvaaja kertoo positiivisen uutisen. 99,7 % ajasta internet yhteys oli toiminnassa. Tulos oli hanketiimille odotettua paljon parempi. Ajallisesti tämä tarkoitti sitä, että yhteys oli toiminnassa noin 5 päivää ja 21 tuntia. Yhteys oli katkolla yhteensä noin 24 minuuttia.

Yhteishäiriöiden pituuden jakautuminen –kuvaaja kertoo, että pääosa katkoista kesti alle minuutin. Vain muutama pidempi katko havaittiin testauksen aikana. Pisin katko oli liki viisi minuuttia.

Yhteyden tila ajan suhteen -kuvaaja kertoo katkojen tapahtuneen jatkuvasti ja suhteellisen satunnaisesti. Tärkein tieto on se, että katkoilla ei tunnu olevan selkeätä ajallista kaavaa. Oletus siitä, että katkot tapahtuvat ryppäissä ja yhteyden oton alussa on tällä tuloksella liian aikaista todentaa.