Ajatuksia yrityskaupoista

Image

Moro!

Mie olen Veikko, 23-vuotias toisen vuoden tradenomiopiskelija ja olen saanu tehtäväksi kiriottaa blogin joka jollain tavalla liittyy meiän aiheesseen eli yrityskauppoihin. Mittään suunnitelmaa mulla ei ole tämän kirjotuksen suhtheen, joten koittakkeepa kestää ku mie dumppaan ajatukseni tähän. Tästä siis blogini nimi ”Ajatusten kaatopaikka”.

Mutta nyt itse asiaan. Voisin aloittaa vaikka kertomalla vähän minkälaista kokemusta mulla itellä on yrityskaupoista.

Ei paljoa.

Mutta, kerrompa silti. Aloittakaamme sillä joka on käynnissä juuri tämän blogin kirjoitushetkellä, elikkäs Investors House Oyj:n tarjouksesta ostaa koko Orava Asuntorahaston osakekanta. Eli kysessähän on…     annetaampa viisaampien selittää tämä vähän paremmin, koitan laittaa tähän alle kuvan saamastani esitteestä. Palataan asiaan kuvan alla kun olet päässyt sitä hieman silmäilemään.

Siinäpä aimo pläjäys tietoa aiheesta, itehän olen tässä kaupassa siis mukana Orava asuntorahaston pienosakkaana ja voisin vähän nyt kertoa miksi ja milloin olen päätynyt kyseisön yhteisön osakkaaksi. Pitää mennä niinki kauas ku elokuuhun 2017, muistini mukaan kirjanpidon tunnilla tuli keskustelun aiheeksi Orava Asuntorahasto ja heidän harjoittmansa osinkopolitiikka. Kävimme läpi eri näkökulmia rahaston harjoittamasta liiketoiminnasta, ja yksi suurin topiikki oli sen velalla rahoitetut osingot. Katsoin myös hieman rahaston tunnuslukuja ja silmääni sattui erityisesti rahaston osakekohtainen oma pääoma. Sitä oli lähes kymmenen euroa jokaista osaketta kohti, kun taas osakkeen hinta oli vaivaiset viisi euroa. Maalaisjärjellä ajattelin että hemmetti, tässähän saa viidellä eurolla kymmenen euron arvosta suomnalaisia asuntoja!

Sillä hetkellä tein päätöksen testata vähän vettä varpaalla ja nakkasin satasen Oravan osakkeisiin. Muuten kuin tasearvon puolesta en yhtiöön tutustunut, ostin enemmän tai vähemmän sian säkissä. Oston jälkeen hetken lisägooglettelun jälkeen löysin tiedon Investors Housen ostotarjouksesta.

Kelataan muutama viikko eteenpäin, postilaatikosta kolahtaa paljon odotettu tarjous, voin joko hyväksyä sen, ja saada jokaista kolmea Oravan osaketta kohden kaksi Investors Housen osaketta, tai jättää vastaamatta tarjoukseen ja pitää toistaiseksi Oravan osakkeeni. Päädyn hyväksymään tarjouksen sillä ainakin kyseisellä hetkellä oli IH:n osakekurssi suotuisampi kuin Oravan osakekurssi.

Vielä blogin kirjoitushetkellä ei ole selvää hyväksyykö tarvittava enemmistö Investors Housen ostotarjousta, tulee mielenkiintoista seurata miten tässä käy, ja oliko sijoitus loppujen lopuksi kannattava. Ainakin olen saanut jo vallan mainion 60 sentin osinkotuoton sijoitukselleni.

Foliohattu-time:

Tuli tässä mieleeni että onkohan tätä kauppaa suunniteltu jo Oravan perustamisesta lähtien, Oravan suuromistajien joukossa on samoja ihmisiä jotka omistavat myös ison siivun Investors Housesta. Liekkö ollut alunperinkin agendana ajaa Oravan osakekurssi erinäisin keinoin mahdollisimman alas ja sen jälkeen ”heittää pelastusrengas” Oravan osakkeenomistajille vaihtotarjouksen muodossa.  Luojakaan ei tiedä mutta itselläni on ainakin epäilykseni.

Taidampa tällä erää pistää blogini pakettiin, toivon mukaan sitä oli hauskempaa lukea kuin kirjoittaa, aloittaminenhan näissä on aina hankalinta ja kun on päässyt pahimman v********n yli alkaa tekstiäkin tulla ihan mukavasti. Seuraavassa jaksossa saatan palata aiheeseen ja kertoa miten tarjouksen kanssa kävi, mutta saatan myös olla palaamatta, vielä on liian aikaista kertoa. Toivotan lukijalle voimia vertaisarvioinnin kirjoittamiseen, meikäläiselle riittää semmonen juosten kustukki joten elä ota ressiä!

Se on so long ja nähhään seuraavasa osasa!