Ennakoivan toiminnan mallien kehittäminen käynnistyy

Ennakoi- hankkeessa on tarkoituksena yhteiskehittää ja pilotoida digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja hyödyntävä ennakoivan toiminnan malli/ mallit ikääntyneen väestön kotona asumisen tukemiseksi. Kehitettyä mallia/ malleja on tarkoitus pilotoida yhteistyökunnissa hankkeen edetessä.
Mallin yhteiskehittämistä toteuttavaan ryhmään koottiin edustajia eri sektoreilta (pilottikunnat, vanhusneuvostot, järjestöt, seurakunta, hyvinvointialue, liikuntatoimi jne.) ja työryhmä aloitti työpajatyöskentelyn 16.1.2024. Yhteensä kehittäjäryhmän työpajoja toteutui 2024 tammi-helmikuun aikana viisi.

Kehittämistyöryhmään osallituneilta kysyttiin heidän kokemuksia yhteiskehittämisen hyödyistä. Vastauksia saatiin neljältä osallistujalta. Kaikki kyselyyn vasatanneet kokivat työpajat hyödyllisiksi. Työpajat tarjosivat tilaisuuden verkostoitua muiden toimijoiden kanssa ja työpajat mahdollistivat ajatusten ja ideoiden vaihdon. Kehittämistyöryhmän jäsenet saivat työpajoista innostusta työhönsä ja tietoa myös omaan hyvinvointiinsa. Työpajoissa saatiin tietoa Ennakoi-hankkeesta, ammattilaisten työtavoista ja apuvälineistä sekä apuvälineinnovaatioista ja erilaisista teknologioista kotona asumisen mahdollistajana. Lisäksi osallistujat saivat tietoa ja työkaluja omaan arjen työhön sekä tietokoneen käyttöön. 

Yli puolet vastanneista koki työpajoissa saamansa tiedon olevan omaa osaamista kehittävää. Työpajoihin osallistuminen avasi uusia mahdollisuuksia kehittää omaa työtään ja lisäsi motivaatiota ja innostusta työelämään. Myös tekoälyn käyttöön saatiin osaamista. Kaikki kyselyyn vastanneet olivat sitä mieltä, että työpajat lisäsivät verkostoitumista alueen eri toimijoiden kanssa. Alueen toimijat tulivat toisilleen tutuiksi ja työpajatyöskentely tarjosi monipuolisen oppimisympäristön.  Vastaajat kokivat tulleensa kuulluksi työpajoissa ja heidän ideansa ja ajatuksena huomioitiin, mikä edisti innovatiivista ajattelua. Mielipiteitä arvostettiin ja suunnitteilla olevaan pilottiin saatiin niitä kehitettäviä asioita, mitä haluttiin.  

Kaikki vastaajat kokivat saaneensa eri ennakoivan toiminnan malleista uusia ajatuksia oman työnsä kehittämiseen. Toimintamalleista koettiin saadun uusia työmenetelmiä myös oman työhyvinvoinnin edistämiseen. Yhteistyön toimintamalleja on myös jo otettu käytäntöön.

Työpajat koettiin hyvin toteutetuiksi ja ikääntyvien ihmisten kannalta esillä oli tärkeää asiaa toimintakyvyn edistämisestä. Työpajat koettiin myös hyväksi ja rennoksi tavaksi perehdyttää täysin uuteen asiaan. Myös vetäjät saivat kiitosta työpajojen toteuttamisesta. 

Kehittämistyöryhmän työskentely

mennessä | Jan 12, 2024

1. Työpaja toteutui 16.1. Kemissä, Lapin ammattikorkeakoulun tiloissa. Työpajassa tarkastellaan alueen kunnissa jo käytössä olevia ennakoivan/ ennaltaehkäisevän toiminnan malleja ja muodostetaan yhteinen ymmärrys ennakoivasta toiminnasta ja pilotoitavista toimintamalleista.

2. työpaja toteutui 23.1. Torniossa, seurakunnan tiloissa. Tuolloin tarkastellaan eri toimijoiden rooleja ja vastuita ennakoivan toiminnan toteuttamisessa, sekä ennakoivan tiedon keräämisessä ja hyödyntämisessä. Tarkastelun alla on myös tiedonsiirtoon liittyvät lupa- ja suostumusasiat.

3. työpaja toteutuu 6.2. Tervolassa, jossa kehittäjäryhmä kokoontuu kunnan tiloissa. Tässä työpajassa on tarkoitus valmistella hankekunnissa pilotoitavia ennakoivan toiminnan malleja.

4. työpaja toteutui 13.2. Kemissä, Lapin AMKin tiloissa. Työpajassa kartoitetaan ennakoivan toiminnan mallin kannalta hyödyllisiä digitaalisia ja teknologisia ratkaisuja.

5. työpaja toteutui 20.2. Kemissä, Lapin AMkin tiloissa. Työpajassa valitaan hankekuntien toimijoiden kanssa ennakoivien toimintamallien pilotointiin tarvittavat digitaaliset ja teknologiset ratkaisut.